rss      tw      fb
Keres

Az LMP egy másik világról álmodik – labdázó világ a kampányrendezvényen

MTI 2010. április 8., csütörtök 17:55

Három nap múlva megtörténik a csoda és az LMP-t választók visszanyerhetik a húsz éve elvesztegetett szavazataikat - mondta a Lehet Más a Politika csütörtöki kampányrendezvényén a párt listavezetője.

Schiffer András a Kossuth téren, a Parlament előtt összegyűlt szimpatizánsokhoz beszélt, akik előbb egy mosolygó arcot - a párt kampányjelképét - formálták meg, majd a tér közepére dobták a nekik kiosztott körülbelül 3000 citromsárga labdát.

A langymeleg tavaszi időben, verőfényben rendezett, jó hangulatú dobálózásra már egy órával korábban gyülekezni kezdtek az emberek. A szervezőktől kaptak labdát, amelyeket előbb egyesével, majd a rendezvény kezdési időpontjának közeledtével kettesével vagy hármasával is osztogattak. A rendezők egyúttal minden érkezőnek megmondták, hogy a smiley, a mosolygó arc felfestett és számokkal ellátott kontúrjainak melyik részére álljon.

A rendezvény résztvevői előbb az őket két daru kosarából fényképező riportereknek, majd az operatőröknek is felmutatták a sárga labdákat, azután pedig több percig tartó önfeledt dobálózás kezdődött. A tér közepén egy idősebb férfi egy kinyitott sárga esernyővel szolgáltatott önkéntes célpontot, de a többség, az egészen kis gyerekektől a legidősebbekig folyamatosan hajigálta az tömeg túlsó feléről gyakorlatilag "postafordultával" visszaérkező labdákat. Az utánpótlásról a szervezők is gondoskodtak, a korábban ki nem osztott labdákat gyorsan a szélen állók kezébe nyomták.

A dobálózás idejére a villamosforgalmat nem állították le, éppen ezért a szervezők mindenkit kértek, hogy ha a sínek közelébe egy gyerek kerülne, vele inkább menjenek át a tér másik oldalára.

A párt listavezetője, Schiffer András, akinek beszéde végét a dobálózás előtt még kivárta a tömeg, azt mondta, hogy mindenkinek van felelőssége a közélet állapotáért. Szavai szerint annak is, "aki az elmúlt húsz évben a legkisebb rosszra szavazott vagy nem szavazott", de annak is, aki valamely politikus visszatértétől félve szemet hunyt afölött, hogy a "mandátumukat áruba bocsátják különböző üzletemberek".

Olyan világba nőttünk bele - mondta -, ahol a "huszadik század árnyai" nemzetiekre és nemzetietlenekre, fasisztákra és kommunistákra osztották fel a politikai közösséget.

Közösségük viszont egy másik világról álmodik - tette hozzá, tétnek azt nevezve, hogy meg tudják-e újítani a demokráciát, meg tudják-e valósítani az "átlátható állam, átláthatatlan polgár" eszményét.

Schiffer András azt mondta, ha vasárnap megtörténik a csoda, akkor a következő években a jövendő kormányhatalomnak lesz demokratikus kontrollja és erőszakmentes alternatívája.