rss      tw      fb
Keres

A 2x2 igazsága, avagy Szijjártó Péter és az egyszeregy

A YouTube internetes videomegosztóra felkerült és a hírek szerint Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának tulajdonított hangfelvétel mára botrányt kavart. A Fidesz szóvivője szerint viszont csupán lejáratási kísérletről van szó.

Szijjártó Péter szó szerint ezt közölte: „A mai napon az egyre nagyobb bajban lévő MSZP és Jobbik közös kétségbeesett kísérletet tett a Fidesz lejáratására. Lendvai Ildikó MSZP-elnök és a jobbikos kuruc.info internetes oldal közös akció során régi, kétségbeesett hazugságokat vettek újra elő...”

Nézzük, mit is mond a nyilatkozó szó szerint a videón a pécsi polgármesterválasztás kapcsán:

Ráadásul ismertünk 15 ezer olyan embert a városban – ennyi szavazatot kaptak a többiek –, akik Páva Zsoltot elutasították. Tehát azt állítom, hogy név szerint ismertünk minden olyan embert, aki ellenszavazó, és nem Páva Zsoltra szavazott. (…) Tehát meg tudom mondani ott a városban, hogy kik azok a komcsik egyébként, akik elmennek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatják.”

Meg ezt: „Infrastruktúrában nagyon nagyot fejlődtünk.(…) áttértünk egy onlájn adatbáziskezelési módra.(…) elvittem az elnökség elé, hogy nekünk van egy onlájn adatbáziskezelési módunk, és ez sokkal biztonságosabb, mint egyébként az offlájn.(…) Na akkor megértették, és csináltunk egy nagyon biztonságos adatbázist ezen a rendszeren. A rendszer maga úgy működik, hogy én látom, ki mikor lépett be, mennyi adata van, mennyit módosított rajta, hány telefonszáma van, hány ímélcíme van, ha belépett, dolgozott-e benne, vagy csak bekapcsolta, tehát tudom kontrollálni a dolgot, és ezt a fajta adatbáziskezelési aktivitást tudom mérni. ..”

Szijjártó Péter tehát ennek a szövegnek a nyilvánosságra hozatalát követő felháborodásra mondja, hogy csupán lejáratási kísérlet, mégpedig „közös” kísérlet a Jobbik és az MSZP közös kísérlete. És Szijjártó Péter nyilván nem véletlenül helyezi a hangsúlyt a „közös” jelzőre, hiszen a Fidesz közös fachba helyezve nevezi régóta a két pártot egyaránt szélsőségesnek. Így rögtön nem a történésről van szó, hanem arról, kik vették észre, „közösen”, hogy a dolog megtörtént. Mert ugye az egyidejű fellépés rögtön közös is, és mint ilyen, bizonyítéka a lejáratási célnak.

Persze lehetne értekezni arról is, hogy mikor „közös” valami. Meg arról is, hogy minden létező, fennálló, felvállalt „közösség” elítélendő, kellemetlen vagy dehonesztáló-e.

Én például bátran közös álláspontot képviselek akár a Jobbikkal is abban, hogy 2x2 = 4. És bármikor hibásnak, tévesnek nevezem, ha bárki azt állítja, hogy 2x2 =5. Még akkor is, ha a Jobbik szerint is téves ilyesmit állítani.

Nemcsak az egyszeregy világos és egyértelmű, hanem az olyan kérdések létjogosultsága is, hogy vajon honnan tudhatja, ismerheti Kubatov Gábor a pécsi ellenszavazókat név szerint?

Hangsúlyozom az ellenszavazók nevét! Ehhez ugyanis nem elég ismernie a szimpatizánsok nevét. A kopogtatócédula-leadók nevét.

Szijjártó Péter és a Fidesz kicsit rossz felől közelít, amikor nem azzal foglalkozik, mi köze van a pártnak a nem rájuk szavazók névszerinti listájához, hanem azzal, hogy ki mindenki teszi ezt jogosan szóvá.

Amikor a Fidesz 2 millió kopogtatócédula összegyűjtésével kampányolt, már akkor felvetettem, hogy az OVB-nak ezzel foglalkoznia kéne, mert ez a jogintézmény eredeti rendeltetésével ellentétes. Például lehetővé teszi, hogy kopogtatócédula-gyűjtés címén feltérképezzék egy egész ország pártszimpátia-viszonyait.

Most azt teszem szóvá, hogy a szabályosan összegyűjtött kopogtatócédulák révén összeálló adatállományok megsemmisítésének részletesebb szabályozása is hiányzik! Főleg a megsemmisítés megtörténtének ellenőrzéséhez nincs elegendő garanciális szabály.

Addig azonban, amíg a jog követni lesz képes a való világ magatartásait, be kell érnünk azzal, hogy állampolgárként, választóként kikérjük magunknak a politikai kartotékolást, mert ez olyan jogaink megsértése, amelyek védelme egy parlamentáris demokrácia, egy jogállam egyszeregyszintű alapigazsága.

(Lánczos Vera)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!