rss      tw      fb
Keres

Négy embert előállított a rendőrség Gyöngyöspatán

MTI 2011. március 15., kedd 17:55

Négy személyt előállított a rendőrség igazoltatás megtagadása miatt kedden a Heves megyei Gyöngyöspatáról a gyöngyösi rendőrkapitányságra - tájékoztatta Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-t.

Mindez azután történt, hogy kisebbségi jogvédők és rasszizmusellenes civilek megmozdulást rendeztek a nemzeti ünnep alkalmából a településen, ahol március eleje óta járőröznek - a helyi cigányság növekvő bűnözésére hivatkozva - a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai.

Az MTI úgy értesült, hogy az előállított személyek az egyesülethez csapódó, kopaszra nyírt, bomberdzsekis férfiak voltak.

Soltész Bálint elmondta, hogy a rendőrök igazoltatni akarták a férfiakat, de ők megtagadták irataik átadását. Ezért előállították őket a gyöngyösi rendőrkapitányságra, ahol már igazolták magukat. Ezek után szabadon engedték a négy férfit, de valamennyiükkel szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek "igazoltatás megtagadása miatt".

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, illetve a Készenléti Rendőrség munkatársai fokozott ellenőrzést végeznek a településen szerda reggelig - tette hozzá Soltész Bálint.

A nemzeti ünnep alkalmából megrendezett keddi antirasszista megemlékezésen a mintegy 150-200 fős tömeg rendőri kísérettel a cigánysorról a falu Kossuth-szobrához vonult. A menetet, illetve a szobornál történteket távolból figyelte a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület néhány tagja. Incidens nem történt.

A Jobbik helyi vezetője Juhász Oszkár, az MTI-nek korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról és a bűncselekményekkel helyi cigányokat vádolják.