rss      tw      fb
Keres

Nem őszödi beszéd!

Lendvai Ildikó tévedett, amikor úgy minősítette a Kubatov Gábornak tulajdonított youtube-os hangfelvételt, hogy „úgy látszik, őszödi beszéd nemcsak a Magyar Szocialista Pártnál fordul elő".

Ez, amit a felvételen hallunk, nem a Fidesz őszödi beszéde. Ez ugyanis egy olyan párt beszéde, amely az elmúlt másfél évtizedben kettéosztotta a magyar – és a szlovákiai és a romániai magyar – lakosságot; amely sötét indulatok keltésére használta a vonzerejét; amely csak a lenézés és a lekezelés hangján szólalt meg honfitársainak feléről-harmadáról; amelynek a legnemtelenebb ösztönzőerőre, a bosszúra van felfűzve majdnem egy évtizede minden egyes megnyilvánulása. Amely ha rokonszenvet, egyetértést, együttműködést, támogatást, szavazatot nem tud másként szerezni, fenyeget, zsarol, megfélemlít, azokat meg, akik így is kívül mernek maradni a befolyási övezetén, akik nem engedelmeskednek, bünteti.

Az, aki még a hatszázadik népszavazási kezdeményezést sem írja alá (kisebb településeken nem olyan nehéz kideríteni, kik ők); az, aki nem adja az ajánlószelvényét; az, aki lecsapja a telefont, ha meghallja a géphangot, amely már huszonhatodszor magyarázza el neki, miért kell a Fideszre szavaznia; az, aki a titokzatos telefonos közvéleménykutatások során naiv módon a „helytelen” válaszgombot nyomja le a készüléken; az, akiről úgy hírlik a faluban, a kisvárosban, hogy nem Fidesz-szimpatizáns – az biztos lehet-e benne, hogy nem szerepel olyan fideszes listákon, amelyeken a neve mellett „E” megjelölés áll [ellenség, ellenfél], esetleg az a megjegyzés, hogy „további ellenőrzést igényel?” És biztos lehet-e benne, hogy ha eljön az idő, nem nyúlnak utána? Ha egyszer minden ellenfélnek utánanyúlnak, ha van rá ok, ha nincs (valaki összeszámolhatná már, hányadik feljelentésénél tart a Fidesz, hányadik nyomozást indítja az ügyészség, csak a választási kampány hivatalos kezdete óta). Aztán majd bizonyítsa be valaki, hogy azért rúgták ki a közalkalmazotti állásából, azért bontották fel a vállalkozói szerződését, azért esett el a támogatástól, azért nem nyert a pályázaton, mert rossz szavazótáborba tartozik, mert egy B-listán E betűs! És melyik magyar hatóságnak bizonyítaná? Azoknak, amelyekkel már most is úgy rendelkezik a Fidesz minden nap, mintha hatalmon lenne? Amelyek nevében naponta elszámoltatást ígér?

Ha egy párt meghatározó embere azt állítja, „…név szerint ismertünk minden olyan embert, aki ellenszavazó, és nem Páva Zsoltra szavazott. Tehát név szerint ismertünk minden olyan embert. Tehát meg tudom mondani ott a városban, hogy kik azok a komcsik egyébként, akik elmennek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatják”, ha tehát azt állítja, név szerint ismerik mind a 15 ezer embert, aki „komcsi”, akkor ez a 15 ezer ember vajon mit érezhet, mire gondolhat? És mire számíthat?

Az őszödi beszéd ezzel szemben nem a megfélemlítés beszéde. Nem a titkos, rafinált és törvényellenes módon összeállított állampolgári akták beszéde. Nem a „hatalomért mindent” beszéde. Nem a polgárok kijátszására és félelemben tartására szövetkezett összeesküvők beszéde.

Az őszödi beszéd az első, nyilvánosságra került politikusi beszéd a demokratikus Magyarországon, amely az emberek háta mögött is az emberek érdekében beszél. Egy másik világból, egy másik kultúrából, egy másik politikusi létből.

Itt lenne az ideje végre tisztességesen elolvasni, most már úgysincs tétje. Nem Lendvai Ildikónak, ő szerintem kívülről fújja. Neki csak meg kellene védenie a besulykolt és velejéig hazug sztereotípiáktól, a hamis hangsúlyáthelyezésektől. Ha mással nem, azzal, hogy soha, véletlenül sem hozza közös nevezőre olyan beszédekkel, amelyek abból a jól ismert világból jönnek, ahol az embernek féltenie kellett önmagát, az egzisztenciáját, a családját, a barátait, az egész képmutatásra szorított és kilátástalan életét.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!