rss      tw      fb
Keres

A papi pedofília áldozatai szervezetekbe tömörülnek – a CNN beszámolója

„Egyházi áldozatok csoportjai jönnek létre Európában” címmel közöl tudósítást a CNN arról, hogy az elmúlt hónapokban egyre több európai országban hoznak létre szervezeteket érdekeik képviseletére, illetve a további áldozatok ügyének nyilvánosságra hozatala érdekében a katolikus egyház papjai által elkövetett szexuális bűncselekmények áldozatai.

„Pedofilok irány a börtön” – hirdeti öles betűkkel egy olasz templom falán a cikk illusztrálására használt képen a graffiti. A fokozódó társadalmi felháborodás spontán megnyilvánulásai mellett egyre többen gondolják úgy, hogy az évtizedekig eltussolt egyházi bűncselekmények teljes körű felszámolásához szükség van alulról szerveződő, az áldozatok számára biztos hátteret nyújtó érdekcsoportok létrehozására is. A Hollandiában alakult Mea Culpa nevű csoport két hónap alatt 700 telefonhívást és e-mailt kapott egykori áldozatoktól, akik a társadalmi nyilvánosság megfelelően biztosított intézménye nélkül eddig nem mertek magukról hírt adni. Németországban március végén jött létre hasonló csoport – Network B néven -, amelynél mindjárt az első héten több száz áldozat jelentkezett. Európa mintegy féltucatnyi országában alakultak ilyen szervezetek – pl. Ausztriában és Olaszországban is –, hasonlóan az Egyesült Államokhoz, ahol már huzamosabb ideje működnek ezek a csoportok, amelyek óriási szerepet játszanak az egyházi bűncselekmények leleplezésében. Az egyik ilyen csoport (Papi Abúzusok Túlélőinek Hálózata – SNAP) vezetője, Barbara Doris szerint évek óta hallanak „európai áldozatokról, akik elszigetelve érzik magukat.” „Majd hirtelen a botrány kitört Németországban és Ausztriában – folytatja –, és elkezdtek hívogatni minket, hogy segítsünk nekik a miénkhez hasonló szervezeteket létrehozni.” Március végén a SNAP tisztviselői bejárták Európát, és komoly támogatást nyújtottak az európai áldozatok csoportjainak megalakításában, Ausztriában, Belgiumban, Angliában, Németországban és Hollandiában.

Doris szerint a legnagyobb segítséget az jelenti, hogy lehetőséget teremtenek arra, hogy az áldozatok egymással találkozhassanak. „Amint valaki elmondja, hogy szexuálisan zaklatták, a többi áldozat is mintegy feljogosítva érzi magát arra, hogy megtörje a hallgatást. A gát szétrobban, és az emberek elkezdenek beszélni az elkövetett szexuális bűncselekményekről.” A SNAP így játszott kulcsszerepet abban, hogy az egyházi pedofília lelepleződött az Egyesült Államokban, és az amerikai egyház eddig 2,5 milliárd dolláros kártérítést volt kénytelen kifizetni. A szervezet ma már 9000 (!) tagot számlál, és az egyházi pedofília jelenségének referenciapontjává vált a média számára.

Az európai szervezetek hasonló szerepet kívánnak játszani a bűncselekmények teljes körű feltárásában. Így nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan az Európai Unió lesz kénytelen foglalkozni az üggyel, ugyanis például a holland Mea Culpa csoport vezetője most már egyenesen egy európai bizottság létrehozását látja szükségesnek, tekintettel a botrány globális elterjedésére.

(Galamus-csoport)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!