rss      tw      fb
Keres

Fonódó villamosprojekt - Tarlós: a főváros nem ragaszkodik mindenáron a projekthez

MTI 2011. március 9., szerda 13:34

A fővárosi vezetés nem ragaszkodik mindenáron a budai fonódó villamosprojekthez - mondta Tarlós István főpolgármester a portofolio.hu-nak.

A szerdán megjelent interjúban Tarlós István azt mondta, ha van olyan kerület, amely ezt meg akarja akadályozni, akkor "ne legyen budai fonódó villamosvonal". A főpolgármester hozzátette, hogy sajnálná, ha nem valósulna meg az uniós társfinanszírozásban tervezett projekt, mert nyilvánvalóan közhasznú beruházásról van szó, amit a cikluson belül be is lehetne fejezni.

Tarlós István az online gazdasági lapnak azt mondta: az emberek közérzetét jelentősen javító kivitelezésekbe fognának. Ilyen a 4-es metró befejezése, az 1-es villamos átvezetése Budára, az egységes parkolási rendszer és a budai fonódó villamoshálózat projektje.

Tarlós István főpolgármester és helyettese, György István a Helyi Téma újság múlt szerdai számában egész oldalas írást tett közzé Levél a budapestieknek címmel. Ebben a városvezetők, mint írták, a tervezett beruházás körüli félreértéseket kívánták eloszlatni, továbbá bemutatni a fejlesztés lényegét.

A főpolgármester korábban a Magyar Hírlapnak azt mondta, ha nem valósul meg a beruházás, akkor több kerület és a főváros is pórul jár, amiért csak a II. kerületet terheli a felelősség. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint a budai fonódó villamosprojekt akadályoztatása egész Budapestnek és a budai oldal közösségi közlekedésének is árt.

A projekt több mint 6 milliárd forintba kerül, ennek jelentős részét az unió finanszírozza. A Budapesti Közlekedési Központ korábbi közlése szerint ha a II. kerület nem adja hozzájárulását az építési engedélyhez március 31-ig, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megvonja az 5 milliárdos támogatást. Ezt a határidőt a fejlesztési ügynökség május 31-re tolta ki február közepén.

A budai fonódó villamosprojekt első ütemében a 17-es villamos jelenlegi vonala déli irányban két helyen kapcsolódna a meglévő hálózathoz. A Török utcán, illetve a Frankel Leó utcán át a Moszkva tér felé, a Bem rakparton keresztül pedig a Batthyány téri vonallal adná meg az összeköttetést. A 61-es járat Óbudáról a Bécsi út - Frankel Leó utca - Margit körút - Moszkva tér - Alkotás utca - Móricz Zsigmond körtér útvonalon közlekedne a jövőben. A 19-es villamos a Bécsi út - Frankel Leó utca - Bem rakpart - Szent Gellért tér - Kelenföldi pályaudvar útvonalon, a 41-es pedig a Bécsi út - Frankel Leó utca - Bem rakpart - Szent Gellért tér - Fehérvári út - Kamaraerdő útvonalon járna.