rss      tw      fb
Keres

Magyarország 2011 – hetedikes szemmel

Baranya megyei pedagógus olvasónktól kaptuk az alábbi képet.


Az egyik általános iskolában készült, ahol a hetedik osztályban, a faliújságon már kint vannak azok a képek, amelyeket a gyerekek március 15-e tiszteletére rajzoltak.

A tény az, hogy a kép arról szól: van Magyarországon egy (?) tizenhárom éves kisfiú vagy kislány, aki az egykor volt Nagy-Magyarországot látja nemzeti színben, a mai csonka Magyarországot pedig vörösben. És mindez március 15-éről, a magyar polgári forradalom ünnepéről jut eszébe.

A többi találgatás. Az is, hogy miféle ideológiai zűrzavar szülhette a rajzot, az is, hogy ki ültethette el a fejében ezt a téveszme-sorozatot, a tanárai vagy a szülei, netán valamelyik jól értesült és megfelelően indoktrinált iskolatársa, az is, hogy vajon elmagyarázta-e neki valaki, miféle torzképet vetett papírra (nyilván nem, hiszen akkor nem lenne kint a rajz az osztály-faliújságon). És az is, hogy vajon mit válaszolna a rajz készítője arra a nehéz és bonyolult kérdésre, hogy mit jelent ez a rajz a mai nemzeti kormány szempontjából. Amely ezek szerint sokszor hivatkozott elsöprő kétharmados többségével is kisebbségben harcol elszántan a vörös áradat ellen.

Ha a nemzeti Orbán-kormánynak szegény Széll Kálmánról elnevezett terve megvalósul, ennek a kisfiúnak vagy kislánynak esetleg két éve lesz még rá, hogy 15 éves koráig, ha nagy szerencséje van, összefusson egy olyan pedagógussal, aki helyükre teszi a színeket a fejében. Ha nem lesz ekkora szerencséje (hiszen eddig sem volt), akkor egész életében ennyit fog tudni arról az országról, amelyet nyilván „haza”-ként emleget, amennyit ezen a rajzon megmutatott. És ne legyen kétségünk afelől, hogy a fideszes-jobbikos szellemben lesz, talán egész életében, harcos hazafi, hűséges szavazó és másfajta színösszeállításokban gondolkozó polgártársainak elszánt ellenfele.

Viszont a tüdeje, minden bizonnyal, ép lesz, hogy kellő erővel tudja majd fújni a sípot minden alkalommal, amikor másként gondolkozó honfitársaiba kell belefojtani a szót. Mert a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a tüdejére vigyáz. Az agya, a lelke, az embersége továbbra is szabad préda. Mert a jövő nemzedékek „legmagasabb szintű lelki egészséghez” vezető útja nálunk legfeljebb a testi egészségen keresztül van elképzelve.(Mihancsik Zsófia)                           


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!