rss      tw      fb
Keres

Szimulált választási vitát!

Az LMP aktivistái pénteken körülbelül 20 méternyi fehér papírcsíkra felírt kérdéseket ragasztottak ki a Fidesz Szentkirályi utcai székházának kapujára, hogy ezzel demonstrálják rosszallásukat amiatt, hogy Orbán Viktor nem hajlandó nyílt vitára kormányzati elképzeléseiről.

Az LMP 100 kérdésére 100 órán belül vár választ.

A miniszterelnöki vita előli bujkálás hónapok óta jellemzi a Fidesz és a pártelnök politikáját. (A vita és a racionális párbeszéd előli bujkálás – évek óta.) Navracsics Tibort már februárban felháborította, hogy Gyurcsány Ferenc blogjában azt írta, gyávának tartja Orbán Viktort, ha nem hajlandó senkivel kiállni, hogy az ország előtt vitatkozzon a Fidesz programjáról.

Most Schiffer András az LMP listavezetője szerint is „a Fidesz bujkál, titkolózik és nem tekinti felnőttnek a választókat, ami … szerint(e) legalább akkora bűn, mint ha valaki hazugságokkal nyerne választást.”

Navracsics már februárban is mellébeszélt, amikor a kritika morális alapjáról értekezett, holott nyilvánvaló, a választópolgárok számára közömbös, kinek van joga gyávának tartani egy vitakerülő magatartást. A lényeg a vitakerülés ténye, amely önmagáért beszél: az ilyen magatartás nem tiszteli a választókat.

Ugyancsak pénteken történt, hogy az a négy párt, amelyik képviseltette magát egy esetleges vita részleteinek megbeszélésére összehívott egyeztetésen, elhatározta, hogy közös levélben szólítja fel a részvételre Orbán Viktort, miután a Fidesz távol maradt a megbeszélésről, mert egy héttel a választás előtt sem tartja még időszerűnek a kérdést.

Szijjártó Péter az egyeztetés után az MTI-hez eljutatott közleményben arra hívta fel az MSZP, a Jobbik, az LMP és az MDF figyelmét: "a magyar emberek a választás első fordulójában fogják eldönteni, hogy melyik ez a két erő, amelyik majd úgymond a legesélyesebb arra, hogy programját megvalósítsa.”

Vagyis a Fidesz szóvivője azt közölte a magyar választókkal, hogy ráérnek majd akkor megtudni, mit gondol a Fidesz az ország jövőjéről, amikor az első fordulóban már szavaztak rá, s a dolgok jelenlegi állása szerint – tudjuk – korrekcióra a második fordulóban már nem lesz komoly esélyük. (Abban eltérő a négy párt véleménye, hogy érdemes-e részt venniük egy csonka vitában is. Az MDF és a Jobbik hajlandónak mutatkozna erre, míg az MSZP és az LMP nem látja értelmét.)

*

Lenne egy korszakalkotó javaslatunk a vitatkozni kívánó négy párt számára!

Ne zavartassák magukat, vitatkozzanak! Állapodjanak meg az időpontban, illetve a helyszínben, és hívják meg oda a Fideszt és a sajtót is!

Legyen a Fidesznek is helye, széke. Ha pedig távol marad, a jelenlétét szimulálják az eddig közzétett kampányválaszaival. Végül is a magyar választópolgárnak eddig is csak ennyi jutott, és egyelőre úgy áll a helyzet, hogy ennek a „tudásnak” a birtokában lesz kénytelen szavazni.

Kerüljön az üres helyre egy urna, amelyből minden körben, amikor válaszra a Fidesz következne, egy csinos hölgy húzzon ki egy már jól ismert választ, és mosolyogva olvassa fel.

Azt, hogy a vita még nem időszerű.

Azt, hogy „A Fidesz, ha kormányra kerül, homlokegyenest ellenkező gazdaságpolitikát fog folytatni, mint a mostani kabinet; azon lesz, hogy a jelenlegi kormány lépései közül lehetőleg semmi ne lépjen érvénybe”.

Azt, hogygrafikonokból nem lesz munkahely.”

Azt, hogy „ez a Fidesz, több mint forradalom”; „A reményvesztett, dühös, és kiábrándult emberek sokságából, büszke nemzetet kell szervezni…”

Azt, hogya kormányzati szájkarate enyhén szólva besült"

Azt, hogy :„…egy gyenge kormány nem tudja megvédeni az embereket attól a kiszolgáltatottságtól, amely most a pénzintézetekkel szemben fennáll.”

Nem lesz nehéz összeállítani a kollekciót. A „csonka” vitával a választó csak nyerhet. Legalább négy másik pártról megtudhatja, miként védi meg a programját más érvekkel szemben. A kormányzás várományosainak cinizmusával – „ma jó nektek egy szimulált jövőkép is, később pedig az lesz jó, amit kaptok” – szintén jobb időben és látványosan szembesülni. Aki veszíthet, az a Fidesz, de ez legyen az ő baja.

Még teljes két nap van rá!

(Lánczos Vera)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!