rss      tw      fb
Keres

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának közleménye

MTI 2011. március 6., vasárnap 9:12

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint az állam köteles megvédeni polgárait a környezetegészségügyi kockázatokkal szemben. Az ombudsman éppen ezért üdvözli és támogatja a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítására irányuló szándékot. Az országgyűlési biztos a törvénymódosításról indult vita kapcsán rámutat: gazdasági részérdekek csak a legszigorúbb alkotmányossági követelményeknek megfelelően írhatnak felül környezetvédelmi érdekeket, jelen esetben pedig az egészséges környezethez való jog prioritást kell, hogy élvezzen a gazdasági érdekekkel szemben.

Az ombudsman sajtóközleményében felhívja a figyelmet, hogy a törvénymódosítás fontos lépés, de betartatásához rendszeres hatósági ellenőrzésre, és széles körű tájékoztatásra is szükség van.

A kül- és beltéri légszennyezettségi ártalmak teljes körű kiküszöbölésére is hasonló figyelmet kell fordítani. A sokféle környezet-egészségügyi kockázat közül kiemelendő a közlekedési eredetű légszennyezettség (ózon, nitrogén-oxidok, benzol), a magas szállópor-koncentráció, így a vissza-visszatérő szmogveszély, a hulladékok illegális háztartási és egyéb égetése, az allergén gyomok okozta magas pollenkoncentráció, valamint az egyes ipari üzemek kibocsátotta por- és bűzterhelés. Mindezeken túl mind otthonainkban, mind munkahelyeinken környezet-egészségügyi kockázatot jelentenek az építő-, kötő-, burkoló- és ragasztóanyagokból a belső terekbe kerülő veszélyes és sokszor rákkeltő anyagok - hívta fel a figyelmet a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

E környezetegészségügyi veszélyek csökkentése érdekében hatékony állami fellépésre van szükség. Szigorú szabályokkal biztosítani kell a fák és zöldfelületek védelmét, mérsékelni kell a gépjárműforgalmat, egyidejűleg támogatni és fejleszteni a közösségi közlekedést, határozottan fel kell lépni az illegális hulladékégetéssel szemben, elő kell mozdítani a kevésbé veszélyes anyagok használatát. Átfogó intézkedések kellenek az allergén anyagok és növények visszaszorítására. Az országgyűlési biztos szerint ezen túlmenően a környezettudatosság növelése is elengedhetetlen.

Minderre tekintettel a levegőszennyezés terén, így a dohányfüst elleni védelem tekintetében is az egészséges környezethez való jog érvényesítése és a lakosság védelme érdekében az ombudsman átfogó eljárás keretében is vizsgálódik.


Kiadó: Jövő nemzedékek országgyűlési biztosának irodája