rss      tw      fb
Keres

Hírkiemelő - 10.04.06.

Szubjektív válogatás péntek óta megjelent híreinkből


Német katonák tévedésből afgán katonákat öltek meg Afganisztánban

2010. április 03. szombat, 08:50
Mint a Bundeswehr afganisztáni bevetését irányító parancsnokság Potsdamban szombaton közölte, Kunduz közelében, helyi idő szerint péntek este két afgán civil gépkocsi közeledett német katonák egy csoportja felé. A járművek nem álltak meg, hogy alávessék magukat az ellenőrzésnek, mire az egyik német páncélozott jármű rálőtt az egyik gépkocsira. Öt afgán katona életét vesztette.

Irakban ismeretlen támadók szunnita milicistákat mészároltak le
2010. április 03. szombat, 10:32
Húsz férfit és öt nőt, többségükben az al-Kaida terrorhálózat ellen harcoló szunnita milícia tagjait lőtték agyon iraki katonai egyenruhát viselő fegyveresek szombat hajnalban egy Bagdadtól délre eső faluban.

Szögszórós üldözés Győr-Moson-Sopron megyében
2010. április 03. szombat, 12:06
Ismét szöget szórva próbálta lerázni egy banda az őket üldöző rendőröket Győr-Moson-Sopron megyében; a társaság szombat hajnalban tépte ki a bankautomatát Halászin a takarékszövetkezet előterének oldalából.

"A stílus maga az ember..." – a Civil Mozgalom közleménye a "hazafi és igazságbajnok" Novák Elődről
2010. április 04. vasárnap, 09:01
A Közlemény teljes címe (betűhíven): A stílus maga az ember: minősíthetetlen hangnem Novák Elődtől, aki ezzel lebuktatta magát. A nemtelen eszközöket használó, fenyegetőző és rágalmazó „hazafi és igazságbajnok” alelnök állt a jobbikos feleség gyilkos mögött is, aki Seres Máriát fenyegette?

Irán nukleáris leszerelési konferenciát szervez
2010. április 04. vasárnap, 11:12
Április közepére nemzetközi nukleáris leszerelési konferenciát szervez Irán. A vitatott atomprogramja miatt újabb szankciókkal fenyegetett ország meghívását Kína elfogadta - közölte az iráni külügyi szóvivő.
Az április 17-18-án tartandó tanácskozás témáját az "atomenergia mindenkinek, atomfegyver senkinek" jelszóval határozták meg.
Korábban:
Ahmadinezsád szerint a nyugati nyomás csak elszántabbá teszi Iránt

2010. április 03. szombat, 12:06
Ahmadinezsád szerint az amerikai nyomás visszaütött, és Washingtont még elszigeteltebbé tette a világ szemében.

Kártyafüggetlenítésre kötelezik a mobilszolgáltatókat Japánban
2010. április 04. vasárnap, 12:16
A mobiltelefonok úgynevezett kártyafüggőségének felszámolására kötelezi a szolgáltatókat a japán kormány.
A Nikkei című gazdasági lap szerint a jelenleg formálódó szabályozást még az idén bevezeti a belügyi és távközlési minisztérium.

Kétmillió dollárt keres az iraki miniszterelnök havonta
2010. április 04. vasárnap, 14:36
Az iraki miniszterelnök egy havi munkabére meghaladja az amerikai elnök három évi összfizetését.

Folytatódott a szavazás a külföldi magyar képviseleteken
2010. április 04. vasárnap, 16:08
"A [londoni] nagykövetség közelében, egy brit rendszámú autón a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom zászlaja volt látható, árpádsávos lobogóval együtt. A szélvédőjén is árpádsávos zászlóval díszített jármű mellett néhányan álltak."

Brit lap riportja a Jobbikról
2010. április 04. vasárnap, 17:50
A Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív lap internetes kiadásában megjelent írás bevezetője szerint "a szélsőjobboldali Jobbik jelentős sikerre számít" a közelgő magyarországi parlamenti választásokon. Ezt riadt megrökönyödéssel fogadják a demokraták, és azok, akik "elég idősek ahhoz, hogy emlékezzenek a fasiszta múltra".

Az USA veszítene egy kiberháborúban – szenátorok javaslata
2010. április 04. vasárnap, 17:54
"Az Egyesült Államok elveszítene egy mai kiberháborút, mert a legsérülékenyebb, az internet által leginkább átszőtt ország, amelynek ezért a legtöbb veszítenivalója van."

A General Motors már több autót ad el Kínában, mint Amerikában
2010. április 04. vasárnap, 18:33
A GM márciusban 230 ezer járművet értékesített az ázsiai országban, míg az otthoni piacon csak 188 ezer autója talált gazdára. Előbbi adat 68, utóbbi csak 21 százalékos növekedést mutat az egy évvel korábbihoz képest.

Távoznak Szenegálból a francia katonák
2010. április 04. vasárnap, 19:28
Abdoulaye Wade elnök előző este jelentette be ünnepélyesen, de némileg váratlanul, hogy vasárnap nulla órai kezdettel visszaveszik a szuverenitást a támaszpontok fölött, amelyeken mintegy 1200 francia katona teljesít szolgálatot.

Raúl Castro nem enged Washington és Brüsszel zsarolásának
2010. április 05. hétfő, 04:37
Raúl Castro kubai elnök nem enged Washington és Brüsszel zsarolásnak egy bebörtönzött éhségsztrájkoló ellenzéki ügye miatt. A kubai elnök szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió bíztatta Orlando Zapatát az önsanyargatásra, hogy abszurd céljait elérje.

Szülei felismerték a moszkvai metró egyik öngyilkos merénylőjét
2010. április 05. hétfő, 09:51
A moszkvai metróban múlt hétfőn történt két öngyilkos merénylet eddig azonosítatlan elkövetőjében egy dagesztáni középiskolai tanár felismerte a lányát. A nő informatikát tanított, és matematikából, valamint pszichológiából szerzett felsőfokú végzettséget. Szülei szerint hívő volt de soha nem hangoztatott szélsőséges nézeteket.

Der Spiegel riportja a magyar választási kampányról
2010. április 05. hétfő, 14:49
A budapesti kötéltáncos címmel terjedelmes riportot közölt a magyar választási kampányról legfrissebb számában a Der Spiegel című német hetilap, megállapítva, hogy a kampányt a "szélsőséges" Jobbik pártja határozza meg.

Eddig 87 jogosítványt vontak be ittas vezetés miatt a hétvégén
2010. április 05. hétfő, 14:49
A rendőrök szombat óta ellenőrzik fokozottan a közlekedésben résztvevőket. Eddig csaknem 14 ezer embert igazoltattak országszerte. A kerékpárosokat is ellenőrzik, közülük 258-nál színeződött el a szonda.

Pápa: "a papok legyenek a gonosz felett aratott győzelem hírnökei"
2010. április 05. hétfő, 15:02
A katolikus egyházfőt hívők százai tapsolták meg. XVI. Benedek kiemelte a papok szerepének fontosságát egy olyan időszakban, amikor az egyházat hetek óta megrázkódtatások érik európai és amerikai papok szexuális visszaéléseinek napvilágra kerülése miatt.
Korábban:
Canterbury érsek: az ír egyház elvesztette minden hitelét

2010. április 03. szombat, 06:32
"Nemrégiben beszéltem egy írországi barátommal, aki elmondta, hogy Írország egyes részeiben nehéz kimenni az utcára papi gallérban" - tette hozzá a canterbury érsek.
Zsidó vezetők felháborodva bírálják a Vatikán botrányos hasonlatát

2010. április 03. szombat, 19:11
Európai és amerikai zsidó szervezetek megdöbbenéssel reagáltak arra, hogy XVI. Benedek pápa személyes prédikátora pénteken az antiszemitizmushoz hasonlította azokat a támadásokat, amelyek a katolikus egyházat és a pápát a szexuális visszaélések botránya miatt érik.
"Teljesen el vagyok képedve. Ez egy ostobaság" - mondta Amos Luzzatto, az olaszországi zsidó hitközségek volt elnöke.
Elnézést kért az ír egyházról tett kijelentéseiért a canterburyi érsek

2010. április 03. szombat, 20:11
Rowan Williams, a világszerte mintegy 70 millió hívet számláló anglikán egyház legfőbb vallási méltósága személyesen hívta fel telefonon Diarmuid Martint, Dublin katolikus érsekét, és kifejezte neki mélységes sajnálkozását.
Kolumbiai főpap: a pedofília bűntettének csak elenyésző hányada érinti az egyházat

2010. április 03. szombat, 23:01
Bucaramanga város püspöke szerint ugyanakkor ez a probléma nem elsősorban az egyházra, hanem a családon beüli erőszakra, a gyermekét megrontó apákra, az idősebb fiútestvérekre, a diákjaikkal szemben hatalmukkal visszaélő tanárokra jellemző, miközben az utcákat és az internetet elárasztja a prostitúció.
Levada nem hozta egy egyházmegye a tudomására egy pap pedofil eltévelygését

2010. április 04. vasárnap, 03:59
William Levada, a Szentszék Hittani Kongregációjának jelenlegi amerikai vezetője a kilencvenes években áthelyezett beosztásból egy másik egyházmegyébe egy pedofília bűnébe esett papot. Nem hozta azonban az érintett egyházmegye híveinek a tudomására pap bűneit - vált ismertté szombaton vatikáni és washingtoni igazságügyi forrásokból.
Bocsánatot kért nagypénteki szavaiért a vatikáni prédikátor

2010. április 04. vasárnap, 11:04
Bocsánatot kért egy vasárnapi lapban két nappal korábban elhangzott szavaiért a vatikáni prédikátor, aki közvetett párhuzamot vont az antiszemitizmus és azon bírálatok között, amelyek a pedofilbotrányok miatt a pápát, illetve az egyházat érik.
Sodano: az egész egyház támogatja a pápát

2010. április 04. vasárnap, 13:02
Az egyház és a hívek szilárd támogatásáról biztosította a pápát a húsvét vasárnapi mise elején Angelo Sodano bíboros, a bíborosi kollégium dékánja a katolikus egyházat feldúló pedofilbotrányok közepette.
A hívők "nem hagyják magukat megingatni a pillanatnyi locsogásoktól, azoktól a megpróbáltatásoktól, amelyek olykor megrázzák a hívők közösségét".
Szakértők szerint emberemlékezet óta ez az első alkalom, hogy a pápa által bemutatott húsvét vasárnapi mise rendjét a Vatikánban megváltoztatták, és annak nyitányakor valaki az egyházfőhöz intézte szavait.

Botrány Hollandiában: pornófilmek a börtönben
2010. április 05. hétfő, 15:44
Egy gyilkosságért életfogytiglani börtönbüntetését töltő elítélt levélben további szexfilmeket kért barátjától, "lehetőleg tizenéves szereplőkkel".

A Pécsi Dohánygyár tiltakozik az MDF kampányplakátja ellen
2010. április 05. hétfő, 16:28
A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Demokrata Fórum egyik új kampányplakátja olyan cigarettadobozokat ábrázol, amelyek a megtévesztésig hasonlítanak a dohánygyár által gyártott és forgalmazott egyes termékekre, és így beazonosíthatóvá teszik azokat.
Somogyi Zoltán (MDF): "Véleményem szerint a plakáton szereplő cigaretták és pártok között kizárólag egyetlen hasonlóság van: mindegyik tele van tömve dohánnyal".

Két tisztségviselőt végeztek ki Észak-Koreában a balul sikerült pénzreform miatt
2010. április 05. hétfő, 16:35
Nem egy, hanem két tisztségviselőt végeztek ki Észak-Koreában, miután őket tették felelőssé az ország tavalyi, balul sikerült pénzreformjáért - derült ki egy dél-koreai hírportál hétfői jelentéséből.

Putyin: a Venezuelába irányuló orosz fegyverexport értéke meghaladhatja az ötmilliárd dollárt
2010. április 05. hétfő, 17:55
Putyin fegyveripari szakemberekkel tárgyalva mondta ezt odahaza, miután hazatért venezuelai útjáról, amelyen az olajipari, az atomenergia-ipari és a védelmi együttműködésről tárgyalt. A látogatás alkalmával Putyin fogadkozott, hogy országa növelni fogja a latin-amerikai országba irányuló fegyverexportot.

Obama: Kína tegye piaci alapúvá a jüant
2010. április 05. hétfő, 18:43
"Azáltal, hogy Peking mesterségesen alulértékelve tartja valutáját, a kínai vállalatok előnyhöz jutnak, a külföldi versenytársak viszont tisztességtelen hátrányt szenvednek."

Janukovics feloszlatta a NATO-csatlakozást előkészítő bizottságot
2010. április 05. hétfő, 19:07
Az elnök, aki hétfőn Moszkvában volt magánlátogatáson, többször is hangoztatta, hogy országának nem szabad elköteleznie magát. Oroszország biztonsági érdekeire hivatkozva mindig is ellenezte Ukrajna NATO-tagságát.

Washington visszautasítja Karzai vádaskodását
2010. április 05. hétfő, 20:23
A lap szerint Karzai azt is kijelentette: még az is elképzelhető, hogy maga is csatlakozik a tálibokhoz, ha a parlament nem támogatja abban, hogy ellenőrzést gyakorolhasson az ország választási bizottságának tagjai fölött.

Hibák Geréb Ágnes tárgyalásának jegyzőkönyvében – Népszabadság/Index
2010. április 06. kedd, 02:14
Súlyos hibák kerültek Geréb Ágnes szülészorvos büntetőperének novemberi tárgyalásáról szóló jegyzőkönyvbe. Az ügyvéd szerint már a vád egyediessége és a jegyzőkönyv "elírásai" miatt is fennáll az a lehetőség, hogy Geréb Ágnes koncepciós per áldozata lesz, és esetével a szülészeti-nőgyógyászati lobbinak engedelmeskedve példát statuálnak az otthon szülést választóknak.

Szijjártó: „azonnal el kell kezdeni dolgozni a kormánynak, azonnal meg kell kezdeni az elszámoltatást”
2010. április 06. kedd, 04:12
Az interjúban azt mondta: a Jobbik botránypárt. Az elmúlt hetek ügyei azt mutatják, hogy valójában "szerencselovagok gyűjtőpártja, amellyel összefüggésben köztörvényes bűncselekményekről, pornószínésznőkről, offshore ügyekben érintet emberekről hallani".

Japán kábítószercsempészt végeztek ki Kínában
2010. április 06. kedd, 05:23
Sajtójelentések szerint Peking korábban tájékoztatta Tokiót, hogy a következő napokban további három japán állampolgár kivégzése is várható, ugyancsak kábítószer-csempészet miatt. Közülük ketten 67 évesek, a harmadik 48 esztendős.

(összeállította: Kelemen László)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!