rss      tw      fb
Keres

Nyugi, csak szimbolikusan patkány!

A nép nevében radikális változást követelő párt vezetője, Vona Gábor többször is a „patkányok” névvel illette politikai ellenfeleit. Április 2-án a TV2 műsorvezetője, Vujity Tvrtkó érdeklődött ez ügyben a Jobbik XI. kerületi képviselőjelöltjénél, Dúró Dóránál. Arra volt kíváncsi, vajon az ifjú politikus tudja-e, hogy a másik oldalon is konkrét, hús-vér emberek vannak. Ezért neveket sorolt, és azt kérdezte, hogy szerintük az illetők konkrétan patkányok-e.

Ez látszólag értelmetlen kérdés, hiszen az interjúalany olyan eszme képviselője, amelynek lényege, hogy az ellenfelet tömbben, homogenizálva kell látni, nagyjából úgy, ahogy a katonaságnál lekvár gyanánt tálalt hitlerszalonnát képzelnénk magunk elé. Jó riporter azonban soha nem pusztán az interjúalanyához beszél, hanem mindig a nézőihez is, akik előtt pedig nem árt felvillantani, hogy egyáltalán létezik ez a dimenzió. Ott sem mindenkinek jut eszébe, hogy jé, hát tényleg, akikre mond valamit egy politikus, azok is lehetnek akár emberek is.

Dúró Dóra erre ezt válaszolta: – Nem gondolom, hogy így név szerint mindenkit be kéne sorolni különböző kategóriákba, mindenki döntse el…– itt azonban a műsorvezető úgy érezte, hogy nem kapott érdemi választ, ezért közbevágott. Így ugyan megtudtuk, hogy a képviselőjelölt nem is érti a kérdést, de azt sosem fogjuk megtudni, hogy vajon a „patkányok” kreclijén kívül még milyen kategóriák lehetségesek az ő fejükben, s mi, ennek hallatán, miről dönthetünk egyáltalán. Viszont Tvrtkó még egyszer föltette a kérdést.

Dúró Dóra most pedig ezt mondta: – Azokról van szó, akik nemtelen eszközökkel támadják a Jobbikot, tehát nyilván szimbolikusan értette ezt Vona Gábor.

Szóval az ellenfelek csak szimbolikusan patkányok. Pedig már frászt kaptunk, hogy onnan nézve mindjárt konkrétan is. Tvrtkónak azonban úgy látszik, ennek ellenére sem volt megnyugtató a válasz, ezért harmadszor is nekifutott: Kérdezem tehát, ez és ez a politikus patkány?

Az embernek itt már az volt az érzése: a riporter kifejezetten le akarja beszélni interjúalanyát arról, hogy patkánynak lássa azokat, akiket patkánynak lát. De hát az interjúalanya nem azért az, aki, hogy egy ilyen egyszerű interjúhelyzet hatására alapvetően megváltoztassa a fejében uralkodó képalkotási rendszert!

Igen, önök szeretnek így belekötni az ilyen szimbolikus kifejezésekbe – értékelte ekkor a helyzetet Dúró Dóra.

– Ezt írták, ezt mondták – jelezte számára a riporter, hogy ő csupán a szikár tényekre utalt.

– Így van, így van! – jött rá ekkor az ifjú politikus arra, hogy ő valójában lelkesedik ezekért a tényekért, és neki semmi magyaráznivalója nincs a patkányokon. Sőt, a téma kitűnő lehetőség számára ahhoz, hogy mindjárt fel is vázolja a teljes valóságot. Melynek lényege, hogy az egyik oldalon állnak a patkányok, a másikon pedig a magyar emberek. – A magyar emberek, ha megnézik a Jobbik TV felvételét, ott van, hogy szívesen látják Vona Gábort – mondta. – Most legutóbb hét végén, Egerben egy ezerötszáz fős csarnokba zsúfolódtak be kétezren (itt vékonyodni kezdett a hangja), és Gyöngyösön is több mint ezren várták Vona Gábor előadását (ezen a ponton nagyjából egy kvinttel feljebb jártunk), és óriási, óriási szeretettel várták! – engedte szabadjára pártjának és vezérének propagandáját a politikus, immár egy nyolc-tíz éves rajongó gyerek oktávval magasabb hangján.

A kérdésre tehát hogy ugyanis a politikai ellenfelek vajon konkrétan is patkányok-e – a riporter azt a választ kapta, hogy nem, csak szimbolikusan, és a magyar emberek nagyon szeretik Vona Gábort, aki eddig Egerben és Gyöngyösön tartott kiemelkedően sikeres fórumokat. Még két kérdés, és a Jobbik összes további programját is teljes részletességgel megtudhatjuk, de szerencsénkre Tvrtkó már nem kérdezett többet.

Dúró Dóra egyébként huszonhárom éves, és rögtön érettségi után csatlakozott a párthoz, melynek először sajtóreferense, majd szóvivője és újbudai szervezetének alelnöke lett. Szakmája nincsen. Közben összeházasodott Novák Előddel, a Jobbik alelnökével (aki egyben a turulvédő akciócsoport vezetője és a 2007-es hídblokád szervezője). A stop.hu egy interjúban megkérdezte tőle, hogyan tudott ilyen fiatalon bekerülni a szóvivői, képviselői, alelnöki székbe. „A főbb kritériumok Dúró Dóra elmondása szerint a következők voltak: meg volt határozva, hogy mióta kell Jobbik tagnak lenni, számított a kommunikációs készség, a helyesírás és a gyakorlat”– olvashatjuk.

Amit itt láttunk, az valószínűleg a kommunikációs készség megnyilvánulása volt. A helyesírásáról ezúttal nem kaptunk képet, de a magam részéről biztos vagyok benne, hogy abban sincs semmi hiba: nemcsak a kisemlősök, de általában a rágcsálók, férgek-nyüvek, tetvek leírásával sem lesz semmi gond, ha majd gyakorló politikusként további szimbólumokat kell alkalmaznia.

(Lévai Júlia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!