rss      tw      fb
Keres

Washington visszautasítja Karzai vádaskodását

MTI 2010. április 5., hétfő 20:23

A Fehér Ház visszautasította hétfőn az afgán elnök állítását, hogy a választási csalásokat külföldiek követték el.

A The Wall Street Journal hétfői száma szerint Hamid Karzai afgán képviselőknek egy magántalálkozón azt mondta, hogy az Egyesült Államok beavatkozik az afgán belügyekbe, és amennyiben ezzel nem hagy fel, akkor a tálibok mozgalma törvényes ellenállássá válhat.

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője leszögezte, hogy Karzai "megjegyzései zavartkeltőek, azok lényege egyszerűen nem igaz".

A lap szerint a magántalálkozón Karzai azt is kijelentette: még az is elképzelhető, hogy maga is csatlakozik a tálibokhoz, ha a parlament nem támogatja abban, hogy ellenőrzést gyakorolhasson az ország választási bizottságának tagjai fölött.

Az afgán parlament a múlt héten elutasította Karzai rendeletét, amely megtiltja, hogy a választások tisztaságát felügyelő testületben külföldiek is helyet kapjanak.

Hamid Karzai ahhoz is ragaszkodott februárban kiadott dekrétumában, hogy a testület tagjait ő válogathassa ki. Karzait az ellenzéken kívül nyugati szövetségesei is bírálták, amiért a választási panaszok öttagú bizottságának (ECC) három külföldi megfigyelőjét eltávolította. Az elnök azóta részben visszatáncolt, amikor a közelmúltban az ENSZ új különmegbízottjával, Staffan de Misturával közölte, hogy az ENSZ jelölhet két külföldit.

Karzai véleménye alighanem újabb feszültséget szít Washington és Kabul között. Barack Obama a közelmúltban váratlanul Afganisztánba utazott, és felszólította Karzait egyfelől a korrupció felszámolására, másfelől a hatékony kormányzás megteremtésére.

Gibbs mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy Karzai megjegyzései után sem mondják le az elnök május 12-re tervezett washingtoni látogatását, azok nem befolyásolják az afganisztáni amerikai műveletek finanszírozásának a Kongresszus előtt lévő kérvényét. Ugyanakkor a szóvivő kifejtette, hogy együtt érez azokkal az amerikaiakkal, akiket sért Karzai véleménye, hiszen az Egyesült Államok oly sok áldozatot hozott anyagi és katonai értelemben az ázsiai országban.