rss      tw      fb
Keres

Két tisztségviselőt végeztek ki Észak-Koreában a balul sikerült pénzreform miatt

MTI 2010. április 5., hétfő 16:35

Nem egy, hanem két tisztségviselőt végeztek ki Észak-Koreában, miután őket tették felelőssé az ország tavalyi, balul sikerült pénzreformjáért - derült ki egy dél-koreai hírportál hétfői jelentéséből.

A Yonhap szöuli hírügynökség márciusban már beszámolt Pak Nam Ginak, a Koreai Munkapárt volt pénzügyi és tervezési osztályvezetőjének, a pénzreform "atyjának" a kivégzéséről.

A Daily NK című hírportál hétfőn egy neve elhallgatását kérő észak-koreai forrásra hivatkozva hírt adott egy másik pénzügyi tisztségviselő kivégzéséről is, nevét azonban nem közölte.

A portál szerint a két férfit március 12-én a phenjani stadionban lőtték agyon. A halálos ítélet végrehajtásán a párt központi bizottságának egyes tagjai és más tisztségviselők is megjelentek.

A szöuli országegyesítési minisztérium közölte, hogy nem tudja megerősíteni a hírportál értesülését.

Az észak-koreai fizetőeszközt tavaly novemberben 1:100 arányban denominálták, hogy letörjék a feketekereskedelmet, és a kötelező beváltás valamint a beváltható pénzmennyiség korlátozása révén megfosszák tőkéjüktől az árucsempészeket. Hasonló pénzreformot utoljára 1959-ben hajtottak vége Észak-Koreában.

A von mostani újraértékelése miatt megbénult az utcai piacok áruellátása, az árak az egekbe szöktek, áruhiány keletkezett, és zavargások törtek ki az országban a Csoszun Ilbo című dél-koreai újság szerint. Mint a lap írta, a zavargások azzal végződtek, hogy Hamhung városában tavaly december 5-én és 6-án tizenkét "felbujtót" kivégeztettek a hatóságok.

Észak-Koreában az elmúlt hónapokban újra kinyitott több száz piac, de a termékek árai emelkednek, a választék szegényes.

Korábban: Kivégezték a balul sikerült észak-koreai pénzreform "atyját"