rss      tw      fb
Keres

A Magyar Rádió felügyelőbizottságának új tagjai

A Magyar Bibliodráma Egyesülettől a Kárpát-Haza Nemzetőrségig


A közszolgálati médiát felügyelő Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) 2010. április 1-jén tartotta a sorsolást, amely eldöntötte, hogy mely civil testületek kerülnek majd be a kuratóriumokba. A médiatörvény sok sebből vérzik, és a civilek részvétele a felügyelőbizottságokban ezek egyike. Ha a BKV felügyelőbizottságában szakértőknek lenne helye, akkor érthetetlen, hogy miért nem igaz ez a közszolgálati médiára.

Kíváncsiságból megnéztem, mi a helyzet az amerikai közszolgálati rádiónál, az NPR-nál (National Public Radio), és nem tévedtem: a felügyelőbizottság tagjainak óriási többsége rádiós, noha van néhány üzleti vezető, újságíró, és találtam egy egyetemi rektort is. Ezzel szemben Magyarországon mindenféle civil társaság küld képviselőket, akiknek az ég egy adta világon semmi közük a médiához.

Nézzük csak meg, hogy kik ellenőrzik majd a Magyar Rádió működését! Vannak szervezetek, amelyekről semmit vagy semmi érdemlegeset nem sikerült felfedeznem. Ilyen az Evangéliumi Szabadegyházak Szövetsége, Nők a Hétköznapokban Egyesület vagy a Magyar Atlanti Tanács Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság. Van olyan is, amely ugyan létezik, de leginkább csak papíron. Ilyen a Szakszervezetek Országos Diákművelődési Szövetsége. Ez az egyesület ikerpárja az Szakszervezetek Országos Diák-Sportszövetség Egyesületének. Egyetlen portálon osztoznak, de ott majdnem minden a sportról szól, és majdnem semmi a művelődésről. Illetve, a művelődés alatt a vezetők néptáncot, nemzetiségi táncot, fashion dance-t, break dance-t értenek. Itt lehetne megemlíteni a Nem Állami Felsőoktatási Intézmények Országos Régiójának Egyesületét, amely a HÖOK-hoz áll közel.

Az egyházak, egyházi egyesületek is komoly szerepet kapnak. Ide lehet sorolni a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét, a már említett Evangéliumi Szabadegyházak Szövetségét és a Protestáns Újságírók Szövetségét. És meg kell említeni a Magyar Bibliodráma Egyesületet is. Hogy mi a bibliodráma? „A bibliodrámában a csoport, benne minden résztvevő nyitott, előre nem meghatározott interakcióba lép a bibliai szöveggel. A verbalitáson túl mozgósítja a bennünk rejlő kreatív késztetések sokféleségét (rajz, énekhang, gesztus, szobor, költészet stb.), fantáziánkat, a mozgás és testbeszéd archívumában őrzötteket, a valláskultúra ősi formáit, mindazt, ami emberré teremtettségünk adománya.” Az egyesületnek 36 tagja van.
Legnagyobb meglepetésemre egy radikális jobboldali úgynevezett civil egyesületet is találtam a boldog nyertesek között, a Kárpát-Haza Nemzetőrséget. Ha valakinek hirtelen Szálasi Ferenc jut az eszébe, nem véletlenül. Ő beszélt a Kárpát-Duna Nagyhazáról. Alapító tagjai között található dr. Papp Lajos szívsebész, és a tagok közt fellelhető Bethlen Farkas, Kiszely István, vitéz Hunyadi László, Makovecz Imre, Melocco Miklós. Kiszely és Hunyadi a Jobbik által létrehozott Attila Király Népfőiskolán is tanít. Bethlen Farkasról többet a Hungarian Spectrumban.

Aztán itt van a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete: egyik érdekessége, hogy a honlapjuk minden cikkét Sándor György írta.

De vannak a névsorban más érdekességek is. Nemcsak a Vasas Szakszervezeti Szövetség küldötte lesz ott a kuratóriumban, hanem a másik oldalé is, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségéé.

Az önkormányzatoknak is rádiószakértőknek kell majd lenniük hamarosan, bár egyes önkormányzatok már most is politikai célokra használják a médiát, legyen az írott vagy elektronikus. A Szerb Országos Önkormányzat is képviselve lesz. Noha a 2001. évi népszámlálás során mindössze 3388 szerb anyanyelvű személyt írtak össze, de ez legalább több, mint a 36 bibliodramatista. A Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekvédelmi Szövetsége politikailag kiegyensúlyozottnak látszik, de persze minden attól függ, kit delegál majd a szövetség az ORTT-be.

Ezeken kívül ott vannak a reumások (Reumaklub Egyesület, Hévíz) és a sakkozók (Magyar Sakk Szövetség), akiknek nagyon ügyes kis portáljuk van, ahol meg lehet tanulni sakkozni. A Magyar Nyugdíjasok Egyesületének Országos Szövetsége már komolyabb szervezet, amelyik hallatja hangját a politikai életben is a nyugdíjasok érdekvédelmi szervezeteként.

A végén szeretnék visszatérni a Protestáns Újságírók Szövetségéhez, ugyanis ez az egyesület az egyetlen, amelynek legalább professzionális megfontolások alapján valami köze van a közszolgálati rádióhoz. Persze az ember azonnal gyanakszik, amikor valaki vallás szerint választ tagokat egy szakmai egyesületbe. Hiszen kit érdekel, hogy Thomas Mann milyen vallású volt. Vagy jó író valaki, vagy nem. Vagy jó orvos, vagy nem. A tudásának, tehetségének semmi köze a vallásához. Kik gyülekeznek az ilyen egyesületekbe? Felfedeztem többek között Szentesi Zöldi Lászlót, aki a Magyar Hírlapba írja gyűlöletteli tárcáit. Gondolom, isteni szeretettől vezérelve.

Sajnos, nem úgy néz ki, hogy az ORTT kuratóriumának tagsági feltételei megváltoznának a közeljövőben.

(Balogh S. Éva)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!