rss      tw      fb
Keres

Az USA veszítene egy kiberháborúban – szenátorok javaslata

MTI 2010. április 4., vasárnap 17:54

Az Egyesült Államok elveszítene egy mai kiberháborút, mert a legsérülékenyebb, az internet által leginkább átszőtt ország, amelynek ezért a legtöbb veszítenivalója van - idézte Mike McConnell volt amerikai nemzeti hírszerzési igazgatót két szenátor a The Wall Street Journal hétvégi számában.

Jay Rockefeller demokrata párti és Olympia Snowe republikánus szenátor azt szorgalmazza, hogy szülessen törvény az ország kiberbiztonságáról egy esetleges katasztrófa megelőzése érdekében.

"A hackerek már képesek információkat ellopni hálózatainkról, meg is béníthatják azokat" - írta a két politikus.

Cikkük szerint azokat az információs hálózatokat, amelyeket szinte minden amerikai használ, folyamatosan támadják a legkifinomultabb eszközökkel. A "kiberellenségek" célba vették az amerikaiak személyes információit, pénzét, üzleti tevékenységeit, szellemi vagyonukat és a nemzetbiztonsági titkokat. Az internetes kalózok gyakran sikerrel járnak.

"Képesek arra, hogy zavart okozzanak fontos információs hálózatokban vagy megbénítsák azokat, ami katasztrofális gazdasági veszteségeket okozhatna és társadalmi felfordulással járna" - figyelmeztetett a két szenátor.

Rockefeller és Snowe azt szorgalmazza, hogy a kormányzat és a privát szektor fogjon össze az Egyesült Államok kiberbiztonsága érdekében. Erre azért van szükség, mert a kibertér - amelyet Barack Obama egy beszédében "stratégiai nemzeti vagyonnak" nevezett - 85 százalékban magáncégek és -személyek kezében van, és a kormány nem képes egymaga védelmet nyújtani.

A szenátorok szerint az ország gazdasági és nemzetbiztonsága forog kockán, ezért még idén áttörést kell elérni egy olyan törvény megalkotásában, amely az állami és a magánszféra együttműködése alapján megszünteti a gyenge pontokat.

Egyebek között egy nemzeti kiberbiztonsági tanácsadói poszt létrehozását javasolják a kormányban, az ő feladata az lenne, hogy összefogja a kormányzati törekvéseket és összehangolja azokat a magánszektorral. A tanácsadó - akinek a kinevezését a szenátus erősítené meg - személyesen az elnöknek tartozna elszámolással.

Azt is szorgalmazzák, hogy kezdődjön egy új országos kampány, amelyben felhívnák a közvélemény figyelmét a kiberbiztonsági alapelveire.

Nagyobb hangsúlyt helyeznének a kiberbiztonsági fejlesztések és egyetemi oktatás szövetségi támogatására. Ösztönöznék a kormányzati ügynökségeket és magánvállalatokat, hogy jobban működjenek együtt az amerikaiak jogainak, intellektuális vagyonának és a titkos információknak a védelmében.

Végül olyan részletes vészprogramok kidolgozását és begyakorlását tartják szükségesnek, amelyeket egy válság esetén alkalmazni kellene a szerepek, hatáskörök és felelősségek világos kijelölésével.