rss      tw      fb
Keres

Hétfő cigányozás, kedd buzizásMúlt hétfőn Vona Gábor mellényezett és cigányozott az Országgyűlés szezonnyitó ülésén. Tegnap, immár a munka sűrűjében, kollégája, bizonyos Apáti buzizott.

Hétfőn kiderült, mire érzékeny a kereszténydemokrata (lásd lejjebb: „mi, kereszténydemokraták”) erkölcs: a házszabályra. Vona képviselő ugyanis a következőket mondta: „Nyugodtan mondhatjuk most már, számtalan idős ember halála után, hogy Magyarországon etnikai tisztogatás folyik.” Majd a demográfiai csapdáról szóló fejtegetésében tisztázta is, pontosan miről beszél (ha valaki nem értette volna). A csapdának szerinte két eredője van: „Az egyik a magyarság fogyása, a másik a cigányság elképesztő és indokolatlan népszaporulata. Itt nem arról van szó, hogy cigány gyerekek születnek, ezzel még önmagában nem volna probléma, hanem az a baj, hogy nagyon sok olyan cigány gyerek születik Magyarországon, aki mögött sem gazdasági, sem szociokulturális háttér nincs. Ezért a magyar társadalomnak két lehetősége marad: egyrészt el kell tartani őket, másrészt asszisztálni és el kell fogadni azt, hogy a törvényeket, a normákat nem tartják be. Ha nem történik érdemi fordulat, anarchia és polgárháború vár Magyarországra.”

Schiffer András azonnal reflektált, és minden képviselőtársától kérte annak mellőzését, hogy „bármely magyarországi népcsoportnak a szaporulatát indokolatlannak, indokoltnak, bármilyennek minősítse”. Mesterházy Attila ehhez annyit tett hozzá, hogy „talán a házelnöknek is lenne némi teendője egy ilyen felszólalás kapcsán”. Kövér házelnöknek – a házszabállyal megtámogatott – önérzete és erkölcsi érzéke azonnal felhorgadt, és szemben Vona Gáborral, akit nem utasított rendre, rendre utasította Mesterházy Attilát. Mert a házszabály, az házszabály: „Frakcióvezető úr, felhívom a figyelmét, hogy egy dologtól kell tartózkodnia: az ülésvezetés bírálatától. Ez a Házszabályban is benne van.” Mesterházy folytatta, Kövér elnök azonban kikapcsoltatta a mikrofonját. Vonáét nem. Elvégre a cigányok indokolatlan népszaporulatára nincs szabály a házirendben.

(Mellesleg: aki azt hiszi, hogy Orbán viszont a frakcióvezetőknek adott válaszában reflektált Vona cigányozására, az téved. Orbán Viktor nem a rasszizmust utasította vissza Vona beszédéből, hanem az élet tiszteletének a hiányát: „Ami a cigányügyet illeti: Először is szeretném leszögezni, hogy a magyar parlament épülete Magyarországon van, Magyarország pedig az európai kultúrkörhöz tartozik. A mi felfogásunk szerint az európai kultúrkör kiindulópontja az, hogy felesleges élet még nem született. Minden ezzel ellentétes állítást elutasítunk. Hasonlóképpen felesleges és indokolatlan élet pedig nincsen. Az életet tisztelni kell, és ahhoz kell segítséget nyújtani, hogy az élet a maga útjait megtalálva a lehető legteljesebb mértékben ki tudjon teljesedni. Erről a filozófiai alapról mi, kereszténydemokraták nem fogunk lemozdulni.” A különbség nem árnyalatnyi, viszont a fogalmazás nagyon is tudatos.)

Most kedden Apáti képviselő (barátkozzunk a fizimiskával, sokra viszi még ebben az országban) a következőket mondta a köztisztviselői törvény módosításáról szóló vitában: „A közigazgatásban tett átalakítások, az elmúlt négy évre próbálok itt fókuszálni, olyan, mint a kiagyalójának, a szellemi forrásának a nemi identitása, teljesen torz. Teljes mértékben elfogadhatatlan. Nyilvánvaló az Önök számára, hogy kiről beszélek – akinek ez úton is jó egészséget és boldog házaséletet kívánok –, teljesen tönkretette, felforgatta a közigazgatás rendszerét.”

Ezúttal egy árva rosszalló hang sem hallatszott a Magyar Köztársaság Országgyűlésében. Mintha ezek a mondatok a politikai vita normális beszédmódjához tartoznának. Igaz, kevesen voltak a teremben, igaz, a házelnöki székben a homofób párt másik képviselője ült (bár, mint láttuk, maga a házelnök is ülhetett volna benne), de én, a házfalakon kívül, úgy gondolom: ha egy párt szabadon űzhet sportot, a törvényhozásban is, az emberalatti beszéd minden válfajából, akkor Magyarország nagyon rossz ország lett. Beteg, megvetendő, szégyellnivaló, embertelen ország. Már csak azért is, mert kétharmadra volt jó nála az az önmagát kereszténynek és emberbarátnak nevező pártszövetség, amely évek óta bátorítja, vagy harsány barátokkal, vagy sunyi eszközökkel és hallgatással ezt a beszédet. Építi a beteg, megvetendő, szégyellnivaló, embertelen Magyarországot.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!