rss      tw      fb
Keres

Levada nem hozta egy egyházmegye a tudomására egy pap pedofil eltévelygését

MTI 2010. április 4., vasárnap 3:59

William Levada, a Szentszék Hittani Kongregációjának jelenlegi amerikai vezetője a kilencvenes években áthelyezett beosztásból egy másik egyházmegyébe egy pedofília bűnébe esett papot. Nem hozta azonban az érintett egyházmegye híveinek a tudomására pap bűneit - vált ismertté szombaton vatikáni és washingtoni igazságügyi forrásokból.

Levada bíboros - aki az öt éve pápává választott Joseph Ratzingert követte a Hittani Kongregáció élén - 1986 és 1995 között az Oregon állambeli Portland érseke volt. A most előkerült iratokból kiderült: Levada 1992-ben felmentett az egyházi szolgálatból egy papot, aki tizenéves fiúkat molesztált. Két évvel később azonban - miután a pap pszichiátriai kezelésen esett át - a bíboros egy másik egyházmegyébe helyezte el őt.

A bíboros végül úgy döntött, hogy a pap bűneit csak az egyházmegye vezetőjének mondja el, de egyúttal lelkére kötötte: szorosan felügyelje a pap tevékenységét, gyerekek közelébe ne engedje. Levada véleménye szerint azt a döntést hozta, amelyet a legbölcsebbnek tartott.