rss      tw      fb
Keres

Zsidó vezetők felháborodva bírálják a Vatikán botrányos hasonlatát

MTI 2010. április 3., szombat 19:11

Európai és amerikai zsidó szervezetek megdöbbenéssel reagáltak arra, hogy XVI. Benedek pápa személyes prédikátora pénteken az antiszemitizmushoz hasonlította azokat a támadásokat, amelyek a katolikus egyházat és a pápát a szexuális visszaélések botránya miatt érik.

Hevesen tiltakoztak az összehasonlítás miatt a papi szexuális visszaélések egykori áldozatait képviselő csoportok is.

Stephan Kramer, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZJD) főtitkára az elhangzottakat úgy minősítette, mint ami "arcátlanság és sértés a szexuális visszaélések áldozataival és a soá (a holokauszt) áldozataival szemben".

"Teljesen el vagyok képedve. Ez egy ostobaság" - mondta Amos Luzzatto, az olaszországi zsidó hitközségek volt elnöke. Róma igen mérsékelt főrabbija, Riccardo Di Segni, aki idén januárban az olasz főváros zsinagógájában üdvözölte a pápát, a La Stampa című olasz lapnak most úgy fogalmazott, hogy "ez tényleg ízléstelen".

Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetespap, a Pápai Udvar szónoka a Szent Péter-bazilika tartott nagypénteki ceremónián elhangzott homíliájában elítélte a gyermekek elleni szexuális visszaéléseket. Idézett ugyanakkor "egy zsidó barát" leveléből, aki a pápát és a katolikus hívőket érő támadások kapcsán azt írta, hogy a személyes és a kollektív felelősség összekeverése a visszaélésekről szóló vitában "az antiszemitizmus legszégyenletesebb vonásaira" emlékeztet.

Prédikációját zsidó vezetők világszerte visszataszítónak, szemérmetlennek és sértőnek nevezték, különösen amiatt - mint ahogy azt Di Segni megállapította -, hogy az éppen egy olyan napon hangzott el, amelyen a keresztények évszázadokon át azért imádkoztak, hogy megtérjenek a Jézus haláláért kollektíven bűnösnek tartott zsidók.

"Hogyan hasonlíthatja össze a zsidóknak tulajdonított kollektív bűn vádját, amely ártatlan emberek tízmillióinak halálát okozta, olyan elkövetőkkel, akik meggyalázzák hitüket és hivatásukat, szexuális visszaéléseket követve el gyermekek ellen? - kérte számon Marvin Hier rabbi, a Simon Wiesenthal Központ nemzetközi jogvédő csoport alapítója és vezetője. A rabbi szerint a pápának személyesen kellene bocsánatot kérnie, miután az ő jelenlétében hangzottak el a sértő kijelentések.

Federico Lombardi vatikáni szóvivő azt hangsúlyozta: a szónok csupán egy levelet olvasott fel, nincs szó a Vatikán hivatalos álláspontjáról.

A húsvétot bevezető idei ünnepekre súlyos árnyat vetettek azok a vádak, amelyek szerint a katolikus egyház néhány országban helytelenül kezelte és takargatta a papok által gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseket. Az ügyek közül némelyik évtizedekre nyúlik vissza.

A válságban megrendült Vatikán válaszul azzal vádolta a médiát, hogy "nemtelen" kísérletet tesz XVI. Benedek pápa besározására. Egyes németországi és amerikai jelentések ugyanis azzal gyanúsították őt, hogy korábbi posztjain - hazájában müncheni érsekként, majd Rómában, ahol 24 éven át vezette az illetékes Hittani Kongregációt - gondatlanul járt el visszaéléseket elkövető papok ügyében.

A pedofil papok áldozatainak egyik amerikai szervezete (SNAP) szintén bírálta Cantalamessa kijelentését. "Ez a nevetséges kísérlet, hogy a(z egyházi) hierarchia bűneit a zsidók szenvedései mögé rejtsék, jól mutatja, hogy a pápa a jelek szerint milyen messzire hajlandó elmenni, hogy megakadályozza az igazság felszínre kerülését" - jelentette ki Peter Isely, a szervezet szóvivője.

A Vatikán lapja közben folytatta a média elleni kampányát. Szombati cikkének címében a l,Osservatore romano ismét a pápa és a katolikusok elleni durva kampányról beszélt a szexuális visszaélések botránya kapcsán, és a világ minden részéből csokorba gyűjtötte a pápához közel álló püspökök egybehangzó támogató nyilatkozatait, amelyeket a "nemtelen lejárató kampány célpontjává vált" XVI. Benedekhez intéztek. A püspökök egyebek közt emlékeztetnek arra, hogy a pápa határozottan fellépett azért, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények lehetőleg ne ismétlődhessenek meg.

Az anglikán egyház feje, Rowan Williams ugyanakkor a BBC-nek adott interjúban úgy vélte, az írországi katolikus egyház elvesztette minden hitelét a papok által gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések miatt, miután a pápa márciusban írt pásztorlevelében elismerte az egyház felelősségét.

Kapcsolódó cikkünk: Az ír egyház "elvesztette minden hitelét"