rss      tw      fb
Keres

Német katonák tévedésből afgán katonákat öltek meg Afganisztánban

MTI 2010. április 3., szombat 8:50

Alig néhány órával azután, hogy három német katona harcban életét vesztette Afganisztán északi részén, bajtársaik tévedésből ugyanezen a területen öt - afgán forrás szerint hat - afgán katonát megöltek.

Mint a Bundeswehr afganisztáni bevetését irányító parancsnokság Potsdamban szombaton közölte, Kunduz közelében, helyi idő szerint péntek este két afgán civil gépkocsi közeledett német katonák egy csoportja felé. A járművek nem álltak meg, hogy alávessék magukat az ellenőrzésnek, mire az egyik német páncélozott jármű rálőtt az egyik gépkocsira. Öt afgán katona életét vesztette.

Mohammed Omar afgán kormányzó közlése szerint német katonák rálőttek az afgán hadsereg egyik gépkocsijára, és megöltek hat katonát.

A Bundeswehr szóvivője azt mondta a dpa hírügynökségnek, hogy a hadsereg rendkívül sajnálja a történteket, amelyeket kivizsgálnak.

A Bundeswehr tájékoztatása szerint a súlyos incidens akkor történt, amikor péntek este német katonák elhagyták kunduzi táborhelyüket, hogy leváltsák az előzőleg tálib lázadókkal tűzharcba keveredett bajtársaikat. Útban odafelé szembetalálkoztak a két civil gépkocsival, amelyek "a német részről végzett biztonsági és azonosítási eljárásnak" nem engedelmeskedtek, és nem álltak meg. Később kiderült, hogy az afgán hadsereg két civil gépkocsijáról volt szó.

Pénteken Kunduz közelében három német katona veszítette életét, nyolc pedig megsebesült - négyen közülük súlyosan - a tálib lázadókkal lezajlott tűzpárbajban. Ez volt a legsúlyosabb következményekkel járó összecsapás a Bundeswehr számára fennállása óta. A német kormány és az ellenzék megdöbbenéssel és megrendüléssel fogadta a három német katona halálának hírét. Angela Merkel kancellár elítélte az "alattomos támadást".