rss      tw      fb
Keres

Az ír egyház "elvesztette minden hitelét"

A The Times nagyszombatra időzítette a Canterbury érsekével készített, húsvéthétfőn adásba kerülő BBC-interjú ismertetését


Canterbury anglikán érseke, Dr. Rowan Williams szerint az ír katolikus egyház minden hitelét elveszítette a gyermekmolesztálási botrány miatt. Az érsek bíráló szavaival fittyet hány az ökumenikus protokoll szabályainak a pedofil papok botrányai és a pápai intézkedések elégtelensége miatti haragjában.

Véleménye csak még sötétebbé teszi azt a felhőt, amely már jó előre beárnyékolja a katolikus egyház fejének szeptemberre tervezett angliai útját; a látogatás során a pápa többek között a Westminster székesegyházban is tartana prédikációt a társadalom erkölcsi értékeiről. Már most tízezernél többen írták alá azt az internetes petíciót, amely a 15-20 millió fontba kerülő pápai vizit ellen tiltakozik.

A Vatikánnal szembeni ellenkezés akkor erősödött fel, amikor XVI. Benedek személyi szónoka nagypénteki szentbeszédében az egyházzal szembeni bírálatokat a zsidók által elszenvedett "kollektív erőszakhoz" hasonlította. Raniero Cantalamessa atya azt mondta a Szent Péter bazilikában összegyűlt hallgatóságnak – köztük a pápának –, hogy egy zsidó barátját a mostani vádaskodások az antiszemitizmus legszégyenteljesebb megnyilvánulásaira emlékeztetik. Az egyház mostani és a zsidók egykori szenvedései közé tett egyenlőségjel már csak azért is felkorbácsolja az indulatokat, mert az egyház édeskeveset tett annak a holokausztnak a megakadályozásáért, amelyben zsidók millióit gyilkolták le. A helyzeten ezek után már alig javít valamit, hogy a vatikáni szóvivő szerint Cantalamessa atya szavai nem azonosak a Szentszék hivatalos álláspontjával.

Dr. Rowan Williams szerint a pedofil botrány óriási trauma az ír katolikus egyház számára. Húsvét hétfőn sugározza majd a BBC a vele készült interjút, amelyben például említést tesz egy ír barátjáról, aki szerint nem tanácsos manapság papi gallért viselő személyeknek az utcára kimenni. Ez különösen nagy megrázkódtatás egy olyan intézmény számára, amely ilyen mélyen gyökerezik a társadalmi életben – olyannyira, hogy ez már nemcsak az ír egyház, hanem egész Írország problémája. Még a meglehetősen nagy tekintélynek örvendő ír katolikus egyházfőre, Sean Brady bíborosra is óriási nyomás nehezedik. Nagypénteki prédikációját nagy tetszésnyilvánítással fogadta a hallgatósága, mert jó pásztorként nagy megbecsülést vívott ki magának a hívei között, de sokan valószínűsítik, hogy hamarosan bejelenti visszavonulását, és ezzel elindítja más vezető egyházi személyek lemondásainak lavináját is – ami lehetővé teszi az ír egyház radikális újjászervezését.

Az eset természetesen nem tesz jót a katolikus egyház azon törekvéseinek sem, hogy híveket hódítson vissza az anglikán egyháztól.

Magát a húsvétot a katolikus egyház vezetői világszerte az egyház bűnei miatt bűnbánatnak és a megújhodás szükségességének hangoztatására és az emberek bocsánatának elnyerésére próbálják majd felhasználni. A skót katolikusok vezetője, Keith O’Brien bíboros egyenesen a szexuális visszaélések áldozataihoz szól húsvéti prédikációjában, és arról is beszél, hogy a katolikusokat demoralizálta és megzavarta az a "sok gonoszság", amelyet a pedofil papok elkövettek, olyannyira, hogy a botrány szelei még az ő székhelyét, az edinburghi Szent Mária székesegyházát is elérték.

A német egyház vezetője, Robert Zollitsch freiburgi érsek elítélte az intézmény múltbéli bűneit és azokat a hibákat, amelyek a szexuális visszaélések mostani kezelésében megnyilvánultak. Szavai szerint az egyházat a szexuális és erőszakos cselekmények szomorúsággal, rémülettel és szégyennel töltik el. Véleménye szerint a papság elmulasztotta a segítségnyújtást az áldozatoknak "abbéli törekvésében, hogy megvédje az egyház reputációját", ezért felszólítja saját egyházát, hogy nézzen szembe a fájdalmas valósággal, mert "a feltépett sebek nehezen gyógyíthatók".


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!