rss      tw      fb
Keres

Hírkiemelő - 10.04.03.

Szubjektív válogatás az elmúlt 24 órában megjelent híreinkből


Fókuszban:

Öngyilkos lett Daróczi Dávid volt kormányszóvivő
2010. április 03. szombat, 04:27
Öngyilkos lett Daróczi Dávid volt kormányszóvivő szombatra virradó éjjel, halálának körülményeit a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja - mondta Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese a helyszínen az MTI tudósítójának.
Korábban:
Elhunyt Daróczi Dávid volt kormányszóvivő - életrajz

2010. április 03. szombat, 02:38

***

Útfelbontással akadályozza a hulladékszállítást az önkormányzat Szigetváron
2010. április 02. péntek, 10:16
Felbontatta a helyi hulladéklerakóhoz vezető utat Szigetvár önkormányzata, hogy akadályozza a vele perben álló hulladékszállító, a Dél-Kom Kft. járműveinek közlekedését.
Genczler István, a szolgáltató gazdasági vezetője pénteken az MTI-nek azt mondta: a rendelkezésre álló dokumentumok alapján a munka elvégzésére Rodek Gyula szabad demokrata alpolgármester adott megbízást egy vállalatnak, melynek szakemberei csütörtökön a helyszínre vonultak ugyan, de a Dél-Kom biztonsági őreinek fellépésére felhagytak az út bontásával.

Merkel kancellár köszöntötte a 80 éves Kohlt
2010. április 02. péntek, 10:22
Angela Merkel kancellárral az élen egész sor jelenlegi és volt német, illetve külföldi vezető köszöntötte születésnapja alkalmából Helmut Kohlt. A német egység kancellárjának nevezett Kohl szombaton tölti be 80. életévét.

Markó: az erdélyi magyarságot nem lehet ide-oda taszítani a magyarországi pártkapcsolatokban
2010. április 02. péntek, 10:47
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kijelentette: a szövetségnek változatlanul az az elve, hogy a mindenkori magyar kormánnyal a lehető legjobb viszonyt alakítsa ki az erdélyi magyar közösség érdekében.
Az erdélyi Krónika pénteki számában megállapítja: a nemzetpolitikai törekvések hatékony képviseletét, az intézményes magyar–magyar kapcsolatok fellendítését, kiszámítható partneri viszonyt remélnek az erdélyi magyar politikai-közéleti szervezetek a magyar országgyűlési választásoktól.

A palesztin miniszterelnök szerint 2011-ben létrejön a palesztin állam
2010. április 02. péntek, 12:43
"A palesztin állam megszületése örömünnep lesz a nemzetek egész közössége számára" - mondta Szalám Fajjád a Háárec című lapban pénteken megjelent interjúban. "Úgy becsüljük, hogy a csecsemő 2011 tájban fog világra jönni" - tette hozzá.

Megújulást hirdet a német katolikusok vezetője
2010. április 02. péntek, 13:02
A gyermekekkel, fiatalokkal szemben elkövetett szexuális bűncselekmények kapcsán elismerte az egyház által elkövetett hibákat a német katolikusok vezetője.
Nagypénteki nyilatkozatában Robert Zollitsch freiburgi érsek, a püspöki konferencia elnöke kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben az egyház rendkívül keveset törődött az áldozatokkal. Ezzel összefüggésben az érsek új kezdetet ígért.

A bajor belügyminiszter a szcientológia egyház betiltását sürgeti
2010. április 02. péntek, 13:11
A dpa hírügynökségnek adott interjúban Joachim Herrmann (CSU) "egyértelműen alkotmányellenes és embertelen szervezetnek" minősítette a szcientológiát, amely "hadilábon áll demokráciánk alapelveivel". Hangsúlyozta: "Ez nem egyház, hanem egy alkotmányellenes célokat követő szervezet". A szcientológia nagy veszélyt jelent sok ember pszichéjére - figyelmeztetett.

Az MSZP szerint a pártpolitika terepévé tenné a Fidesz az iskolákat
2010. április 02. péntek, 13:40
Az MSZP szerint a Fidesz folytatólagosan igyekszik az iskolákat a közvetlen pártpolitika terepévé tenni, és megakadályoz minden olyan próbálkozást, amely a közoktatási intézményeket ettől jogi úton megvédené.
Korábban:

Választási bizottság: jogszerű volt Orbán Viktor óbudai iskolai látogatása
2010. április 02. péntek, 12:14
Elutasította az Orbán Viktor óbudai iskolai látogatása miatt benyújtott kifogást a az illetékes választókerületi választási bizottság.

A román háziorvosok nem hajlandók támogatott gyógyszereket felírni
2010. április 02. péntek, 13:48
A román háziorvosok mostantól nem hajlandók ingyenes vagy támogatott gyógyszereket felírni a betegeknek, így tiltakoznak az ellen, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (CNAS) kötött új keretszerződést a megkérdezésük nélkül, számukra kedvezőtlen feltételekkel hagyták jóvá a két nappal ezelőtti kormányülésen.

Leginkább a televízióknak, legkevésbé az egyházaknak hisznek a csehek
2010. április 02. péntek, 13:58
A CVVM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a televíziónak a megkérdezettek 62 százaléka, a rádiónak 59 százaléka, s a hadseregnek pedig 51 százaléka hisz. A nyomtatott sajtónak a megszólítottak 50 százaléka hisz. Ugyanakkor ez az arány az egyházak esetében csak 25 százalékos.

Választás 2010 - Osztrák hetilap Orbán várható kormányzásáról
2010. április 02. péntek, 14:15
Történelmi mértékű a jobbra tolódás, amely Magyarországon várható, a húsz évvel ezelőtti rendszerváltozás óta még soha nem változtak meg ilyen radikálisan a magyar politikai erőviszonyok - írta a szerző, Gregor Mayer a budapesti keltezésű cikkben. Orbán Viktor kényelmes parlamenti többségre támaszkodva egypárti kormányt alakít a választások után. Akár kétharmados többséget is szerezhet, ennek birtokában "kedve szerint" módosíthatja az alkotmányt.

Földsáncot emeltek egy traktor köré Hímesházánál - bérleti vita
2010. április 02. péntek, 15:14
Földsáncot emeltek péntekre egy szántón hagyott traktor köré a baranyai Hímesháza közelében; a munkagépet a föld gazdája állította le, hogy így próbálja megakadályozni a szerinte jogellenes munkavégzést, a tulajdonát korábban bérlő vállalkozás ugyanis a szerződés lejárta után akarta helyreállítani a területet.

Kínában már 875 ezer a milliomosok száma
2010. április 02. péntek, 15:19
Egyre nő a milliomosok száma Kínában is, a világ jelenleg harmadik gazdasági hatalmában: jelenleg 875 ezer személyt tartanak számon, akiknek vagyona dollárra átszámítva is meghaladja az egymilliót.

Megfoszthatják jogi diplomájától a brit szélsőjobb vezérét
2010. április 02. péntek, 15:30
A The Sun - a legnagyobb példányszámú brit tömeglap - pénteken közölt értesülése szerint azonban a cambridge-i egyetem kormányzótanácsa a minap csaknem kétharmados többséggel támogatta azt az indítványt, hogy érvénytelenítsék a BNP-vezér jogi diplomáját. Most már csak az intézmény alkancellárjának - vagyis rektor-helyettesének - aláírása szükséges ahhoz, hogy az indítvány hivatalossá váljék.
Az egyetem szóvivője a brit lapnak kijelentette: Cambridge nem engedheti meg magának, hogy "egy ilyen széles körben megvetett figurához" kapcsolják a nevét.

Döntött az OVB a jelöltek költségvetési támogatásáról
2010. április 02. péntek, 15:54
Megállapította a jelölő szervezetek és a független jelöltek részére járó, a választási kampányra fordítható költségvetési támogatást az Országos Választási Bizottság pénteki ülésén: egy jelölt 48.804 forint állami támogatást kap a kampányához.

Választás 2010 - OVB: nem jogszabálysértő a Narancsvidék állítása az eladósodásról
2010. április 02. péntek, 16:35
Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint nem jogszabálysértők a Narancsvidék című, az MSZP által kiadott politikai kiadványnak a Komárom-Esztergom megyei önkormányzat eladósodását érintő állításai.

Állami nevelési intézményeket is érnek gyermekbántalmazási vádak Ausztriában
2010. április 02. péntek, 16:40
Erőszakos bánásmóddal és szexuális visszaélésekkel vádolnak egykori növendékek tartományi fenntartású nevelési intézményeket Ausztriában, ahol a katolikus egyház az elmúlt hetekben már hasonló bejelentések özönével szembesült.

Az LMP száz kérdést intézett Orbán Viktorhoz
2010. április 02. péntek, 16:48
Száz kérdést intézett Orbán Viktorhoz pénteken az LMP; a párt aktivistái Schiffer András országos listavezetővel együtt a körülbelül 20 méternyi fehér papírcsíkra felírt kérdéseket kiragasztották a Fidesz fővárosi, VIII. kerületi Szentkirályi utcai székházának kapujára.

Seres Mária: a CM nem azt szervezte, hogy az emberek csoportosan máshol szavazzanak
2010. április 02. péntek, 17:08
Seres Mária szerint pártja csupán azzal az állampolgári joggal szembesítette a választópolgárokat, hogy nem csak a lakhelyükön szavazhatnak, hanem ha máshol tartózkodnak, és azt előre bejelentik, akkor máshol is.
Korábban:

OVB: jogsértő a Civil Mozgalom felhívása az igazolással szavazásra
2010. április 02. péntek, 17:01
Jogsértő a Civil Mozgalom felhívása, amelyben arra szólítja fel híveit, hogy kérjenek igazolást és olyan településen szavazzanak, ahol a párt tudott területi listát állítani - határozott az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén.

Több tízmillió H1N1-vakcina kerülhet a szemétbe
2010. április 02. péntek, 17:46
Több tízmillió H1N1-vakcina kerülhet szemétbe az Egyesült Államokban, ahol az új típusú influenza visszaszorulóban van, miközben 71 millió adag ellenszer szavatossága hamarosan lejár - jelentette az ABC News hírcsatorna pénteken.
Bár az egészségügyi hatóságok továbbra is éberségre és óvatosságra intenek, nyilvánvaló, hogy túl sok vakcina készült.

Megtámadták a Fidesz-KDNP két kampányoló aktivistáját Szombathelyen
2010. április 02. péntek, 18:26
Két fiatal női önkéntes a Fidesz-KDNP megbízásából a mozgósítási kampány részeként keresett fel családokat, amikor Szombathelyen a Derkovits lakótelepen egy férfi rájuk támadt és mindkettőjüket fojtogatni kezdte.

Azonosították a hétfői moszkvai metrórobbantások egyik öngyilkos merénylőjét; emelkedett a halálos áldozatok száma
2010. április 02. péntek, 18:51
Azonosították a hétfői moszkvai metrórobbantások egyik öngyilkos merénylőjét: a Park Kulturi állomáson Dzsanet Abdurahmanova 1992-ben született dagesztáni lakos hozta működésbe a testén viselt pokolgépet - jelentette be pénteken Moszkvában a Terrorizmus Elleni Nemzeti Bizottság (NAK).
Ugyancsak a NAK közölte, hogy ismerik mind a hétfői moszkvai, mind a szerdai dagesztáni terrorakciók szervezőit.

A Jobbik alelnöke szerint "hazudik a 'Civil' Mozgalom szélhámos pártelnöke"
2010. április 02. péntek, 20:23
"Seres Mária is beszállt a Jobbik elleni nagykoalíciós kampányba a maga rágalmaival. Halálos fenyegetésről hazudozik, mellyel a Jobbik meg kívánta akadályozni választási indulását. Ezzel szemben a bíróság elutasította a civil köntösbe bújt pártelnök magánlevelezés miatti feljelentését, mondván: semmilyen bűncselekmény nem valósult meg. A valóság csak annyi, hogy a Jobbik tavalyi OVB-delegáltja udvariasan figyelmeztette Seres Máriát: ne próbáljanak ismét választási csaláshoz folyamodni, mert a Jobbik figyelni fog."
Korábban:
Seres Mária: a Civil Mozgalom nem vádaskodik!

2010. április 02. péntek, 14:28
Közölte, nem vádaskodás, hanem konkrétum, hogy tavaly halálos fenyegetés és rágalmazás miatt feljelentéssel élt ismeretlen személlyel szemben. Az ügyből bírósági tárgyalás is lett, kiderült, hogy ez a fenyegető személy G. Tibor, "a Jobbik egyik területi funkcionáriusa" volt, aki a felesége meggyilkolásáért 19 év börtönt kapott.
Seres Mária szólt arról is, hogy az európai uniós kampány idején a Jobbik alelnökétől fenyegető hangvételű levelet kapott amelynek lényege: "el nem merjünk indulni a választáson, és megnézhetjük magukat".

A rendőrség közleményben kért elnézést egy 2006. október 23-án bántalmazott férfitől
2010. április 02. péntek, 23:59
Egy 2006. október 23-án bántalmazott, és ötven órán át fogva tartott férfitől kért elnézést a Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken, a honlapján kiadott közleményében.

A hétköznapok hiúsága fölé emelkedésre szólította fel az oroszokat Kirill pátriárka
2010. április 03. szombat, 00:47
"A mindennapok híreinek, félelmeinek és nyüzsgésének élve hajlamosak vagyunk elfeledkezni a legfontosabbról, a lélek megmentéséről, az isteni gondviselésről, a jóról és a tökéletesről" - tette hozzá a pátriárka, aki felszólította híveit, gondolkodjanak el a húsvét, Krisztus feltámadásának értelméről.


(összeállította: Kelemen László)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!