rss      tw      fb
Keres

Vagy mégis lesz?Mármint múzeumi negyed, a kormány legutóbb bejelentései alapján. Eszerint a Szépművészeti Múzeumot igenis bővíteni fogják, csak nem a felszín alatt, hanem a felszínen. Mivel azonban bárki, aki járt már arrafelé, pontosan tudja, hogy egy közvetlenül csatlakozó bővítés gyakorlatilag lehetetlen, ez az ötlet csak azt jelentheti, hogy valahol másutt emeljenek egy külön épületet a bővítésre, ami viszont akkor azt is jelenteni fogja, hogy meg kell osztani a múzeum anyagát – miáltal az új épületben voltaképpen már egy másik múzeum lesz majd. Hogy ehelyett miért nem hozzák rendbe az évtizedek óta romos Szépművészetit, az rejtély. A megpendített hely egyébként a Városliget pereme, s ott csakugyan lehetne új épületekkel „múzeumi negyedet” teremteni, már ha bárki számára is kívánatos a Liget amúgy sem túl nagy zöldterületének csökkentése, különösen, ha a Regnum Marianum visszaépítését is tekintetbe vesszük. Ennél bizony jobb ötlet volt a főpolgármester terve a meghiúsult kormányzati negyed területének hasznosítására.

Az új negyednek neve már van (mint a magyar eurónak): „Andrássy negyed”. Mégpedig azért ez, merthogy az Andrássy út egy kulturális tengelyt képez vagy fog képezni a Vár és a Városliget, közelebbről az Ötvenhatosok tere között. Hát némi erőltetéssel (lásd még szómágia mint a valóság átalakításának eszköze), mondjuk ha eltekintünk a fönnálló távolságoktól a Vár és az Andrássy út kezdete vagy akár csak az Andrássy út vége és az Ötvenhatosok tere között. És persze az Andrássy út akkor is csak imagináriusan lesz majd ilyen tengely (ami körülbelül a langyosvíz föltalálása), hacsak nem helyeznek el minden házában egy múzeumot vagy operát.

Mindezzel kapcsolatban az is fölvetődött, vajon jó helyen van-e a Várban a Nemzeti Galéria, a Kúriában pedig a Néprajzi Múzeum. Szónoki kérdések, hiszen mindenki tudja, hogy valójában nincsenek jó helyen – ahogyan a Várban a Széchényi Könyvtár sincs. És itt az emberben – ismerve a kormányzó erő eddigi zseniális urbanisztikai működését – fölmerül a gyanú: ha a Kúriába netán a felsőbíróságokat akarják visszahelyezni, a Várba netán a miniszterelnökséget? Szép megkoronázás lenne.

(Lendvai L. Ferenc)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!