rss      tw      fb
Keres

Seres Mária: a CM nem azt szervezte, hogy az emberek csoportosan máshol szavazzanak

MTI 2010. április 2., péntek 17:08

Seres Mária, a Civil Mozgalom (CM) elnöke szerint pártja nem azt szervezte a honlapján keresztül, hogy az emberek menjenek csoportosan máshová szavazni.

A pártelnök annak kapcsán reagált az MTI-nek, hogy pénteken az Országos Választási Bizottság (OVB) jogsértőnek találta a CM azon felhívását, amelyben arra szólítja fel híveit, hogy kérjenek igazolást és olyan településen szavazzanak, ahol a párt tudott területi listát állítani.

Seres Mária szerint pártja csupán azzal az állampolgári joggal szembesítette a választópolgárokat, hogy nem csak a lakhelyükön szavazhatnak, hanem ha máshol tartózkodnak, és azt előre bejelentik, akkor máshol is.

Mint mondta, nem hinné, hogy nagy mozgósító erővel bírna az, ami a Civil Mozgalom honlapján szerepel.

Közölte: a párt honlapján csak a választási törvény azon részét hagyják fenn, amely arra vonatkozik, hogy mi a technikai feltétele annak, ha valaki nem a lakhelyén kíván szavazni.

Az OVB-hez egy magánszemély fordult kifogással, mert a CM internetes oldalán arra hívja fel a híveit, hogy kérjenek igazolást olyan megyébe, ahol a párt tudott területi listát állítani. A honlapon azt írják: "Senki ne keseredjen el, hogy nem tud szavazni ránk, mert ez így nem igaz!", majd tájékoztatást adnak arról, hogy igazolással is lehet szavazni az országgyűlési képviselők választásán.

A honlapon közzétett felhívásban azt is írják: "a kérelemben célszerű a hozzánk legközelebb eső bármelyik megyei települést megjelölni, hogy ne kelljen sokat utazni". Az is olvasható: "ennyi áldozatot bárki meghozhat, akár még egy kellemes kirándulással is egybekötve - kellemeset a hasznossal".

Az OVB 8:1 arányban megállapította, hogy a felhívás sérti a választási eljárási törvény igazolással való szavazásról szóló szabályát és az esélyegyenlőség választási alapelvét. Az OVB eltiltotta a pártot a további jogsértéstől.