rss      tw      fb
Keres

OVB: jogsértő a Civil Mozgalom felhívása az igazolással szavazásra

MTI 2010. április 2., péntek 17:01

Jogsértő a Civil Mozgalom felhívása, amelyben arra szólítja fel híveit, hogy kérjenek igazolást és olyan településen szavazzanak, ahol a párt tudott területi listát állítani - határozott az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén.

Egy magánszemély fordult kifogással az OVB-hez, mert a Civil Mozgalom (CM) internetes oldalán arra hívja fel a szimpatizánsait, kérjenek igazolást olyan megyébe, ahol a párt tudott területi listát állítani. A honlapon azt írják: "Senki ne keseredjen el, hogy nem tud szavazni ránk, mert ez így nem igaz!", majd tájékoztatást adnak arról, hogy igazolással is lehet szavazni az országgyűlési képviselők választásán.

A honlapon közzétett felhívásban azt is írják: "a kérelemben célszerű a hozzánk legközelebb eső bármelyik megyei települést megjelölni, hogy ne kelljen sokat utazni". Az is olvasható továbbá, hogy "ennyi áldozatot bárki meghozhat, akár még egy kellemes kirándulással is egybekötve - kellemeset a hasznossal".

A kifogással élő magánszemély hivatkozott a választási eljárási törvényre, amely szerint "az a választópolgár, aki a szavazás napján lakcímétől távol, de Magyarország területén tartózkodik, a lakcíme szerint illetékes helyi választási iroda vezetőjétől kért igazolással azon település helyi választási irodájának vezetőjétől - vagy a szavazás napján szavazatszámláló bizottságától - kérheti a névjegyzékbe való felvételét, ahol a szavazás napján tartózkodik. Az igazolás alapján a választópolgár azon a magyarországi településen szavazhat, ahol tartózkodik. Az igazoláskérés célja nem lehet a választás eredményének a joggal való visszaélést megvalósító befolyásolása."

Az OVB 8:1 arányban megállapította, hogy a felhívás megsérti a választási eljárási törvény igazolással szavazásra vonatkozó szabályát és az esélyegyenlőség választási alapelvét. Az OVB eltiltotta a pártot a további jogsértéstől.

A vitában a CM delegáltja, Stekler Ottó egyedül maradt az érvelésével. Az OVB többi tagja arra mutatott rá, hogy az igazolással szavazás lehetőségét "nem erre találta ki" a jogalkotó. Bordás Vilmos szerint a CM kifejezetten jogsértésre hív fel, és az igazolással szavazás intézménye nem arra szolgál, hogy ezt a jogot bárki visszaélésszerűen gyakorolja. Litresits András (MSZP) azt a véleményét fejtette ki, hogy az igazolással szavazás intézménye nem "csoportos választópolgár-mozgatásra" való.

Hunyadi Gábor (Jobbik) szerint nem lehet arra buzdítani, hogy a választók szavazzanak máshol. Wéber János (MDF) szerint pedig "óriási különbség" van aközött, hogy "ha nem vagy otthon, szavazz igazolással, vagy hogy ha nem tudsz itt ránk szavazni, utazz el más megyébe".

Stekler Ottó, a Civil Mozgalom delegáltja szerint viszont a felhívás nem jogszerűtlen, és indokolatlanul emlegetnek "kékcédulás választást" egyesek a párt felhívásával kapcsolatban. Véleménye szerint a törvény nem tesz különbséget abban a tekintetben, ki milyen céllal "kirándul" a választás napján bárhová.