rss      tw      fb
Keres

Állami nevelési intézményeket is érnek gyermekbántalmazási vádak Ausztriában

MTI 2010. április 2., péntek 16:40

Erőszakos bánásmóddal és szexuális visszaélésekkel vádolnak egykori növendékek tartományi fenntartású nevelési intézményeket Ausztriában, ahol a katolikus egyház az elmúlt hetekben már hasonló bejelentések özönével szembesült.

A panaszokról elsőként beszámoló lap, a Tiroler Tageszeitung szerint Tirol tartományban húsz volt, illetve jelenleg is működő tartományi fenntartású nevelőotthont, fogyatékkal élő gyerekek intézetét, bentlakásos iskolát illetve gyermekgondozási központot érintenek a panaszok. Összesen 58 bejelentés érkezett arról, hogy az 1960-90-es években kegyetlen bánásmód, fizikai vagy lelki terror, illetve szexuális bűncselekmények áldozatai voltak gyerekek. A legutóbbi eset 1992-ben történt.

A beszámolók szerint előfordult, hogy hányadékot kellett enniük a gyerekeknek, ágybavizelő kisfiúknak elkötötték a hímvesszőjét, vagy hogy elektromos kábellel verték a gyerekeket. Nincs semmi ok azt hinni, hogy ezek a bejelentések nem az igazságot tartalmazzák - mondta Gerhard Reheis tartományi szociális miniszter.

Az áldozatok közül hárman feljelentést akarnak tenni, de hangsúlyozzák azt is, hogy nagyon fontos a megelőzés.

Németország és Írország után az elmúlt hetekben Ausztriában is számos olyan eset került napvilágra, amelyben egyházi személyek vagy egyházi oktatási-nevelési intézményekben dolgozók molesztáltak, megrontottak vagy rendszeresen bántalmaztak gyerekeket. Az ügyek többsége több évtizeddel ezelőttre nyúlik vissza. A botrányok egyik hatásaként az év eleje óta az előző évhez képest 31 százalékkal nőtt Ausztriában az egyházat elhagyók száma. Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek az egyházat is felelősnek ismerte el a szexuális vétségekben és változást szorgalmazott.