rss      tw      fb
Keres

Választás 2010 - OVB: nem jogszabálysértő a Narancsvidék állítása az eladósodásról

MTI 2010. április 2., péntek 16:35

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint nem jogszabálysértők a Narancsvidék című, az MSZP által kiadott politikai kiadványnak a Komárom-Esztergom megyei önkormányzat eladósodását érintő állításai.

A testület pénteki ülésén meghozott határozat indoklása szerint a megyét érintő állítások a negatív kampány kategóriájába tartoznak, így jogsértés nem állapítható meg.

Az OVB-hez Völner Pál (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke fordult, azt sérelmezve, hogy a politikai kiadvány állításaival szemben az önkormányzatnak nem 5,6 milliárd forint, hanem csak 953 millió forint hitelállománya van, így a "tényállítás valótlan". Völner Pál állításának alátámasztására mellékelte a megye költségvetési rendeletének kivonatát.

A testület tagjai a megyei közgyűlési elnök kifogásával kapcsolatban arról vitáztak, mi tekinthető hitelállománynak, beletartozik-e abba például a kötvénykibocsátás.

Fazekas Marianna szerint a kiadványnak ebben a részében "nincs ténybeli tévedés", mert a kötvénykibocsátás is a kiadvány által említett "eladósodás" fogalmába tartozik. Litresits András (MSZP) azt mondta, nem lehet célja az OVB-nek, hogy egy negatív kampány menetébe belefolyjon, ilyen kampányra minden pártnak lehetősége van. Nem értett egyet ezzel Szabó Miklós (LMP), aki szerint "nagyságrendi különbség" van a megye által mellékelt költségvetési rendelet, és a Narancsvidék állításai között. Hasonló véleményen volt Sasvári Róbert (Fidesz-KDNP) is, aki szerint a hitelfelvétel és a kötvénykibocsátás nem mosható össze.

Az OVB a jogsértés megállapítását végül 7:2 arányban utasította el.