rss      tw      fb
Keres

Fonódó villamosprojekt - Az NFÜ meghosszabbította a szerződés határidejét

MTI 2011. február 17., csütörtök 18:04

Két hónappal meghosszabbította a budai fonódó villamosprojekt támogatási szerződésének határidejét a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) , így az engedélyeket a II. kerülettől május 31-ig kell beszerezni.

Az NFÜ csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az eddigi előkészítő munkát kiegészítve, a vitatott, problémás részletekre fókuszáló, kétszintű vizsgálatot indítottak. Erre azért volt szükség, mert az első független szakértői vélemény alátámasztja a II. kerület által felvetett kérdések megalapozottságát és jelzi, hogy elengedhetetlenek a további vizsgálatok - olvasható a kommünikében.

Hangsúlyozták, hogy továbbra is kiállnak a projekt mellett, hozzátéve, a felvetett problémák vagy fundamentálisak, és a projekt alapvető szükségességét kérdőjelezik meg, vagy pedig nagyon technikai jellegűek, de a projekt előkészítésekor nem megfelelő gondossággal tárták fel őket. Ezért - mint írták - az érintettek más és más következtetést vonnak le, eltérő hatásokat várnak a beruházástól. A főváros hatékonyabb közösségi közlekedést remél, míg a II. kerület közlekedési káosztól, a Margit híd környékén a forgalmi torlódások súlyosbodásától tart.

Az NFÜ állásfoglalásával kapcsolatban Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója az MTI-nek azt mondta, szokatlan, hogy az ügynökség "előbb ad ki közleményt egy tanulmányról, minthogy ezt a projekt kedvezményezettjével egyeztetné. Hangsúlyozta, ugyanakkor, a lényeges elem az, hogy a III. kerületi önkormányzat és több civil szervezet mellett az NFÜ is kiáll a projekt mellett.

A vezérigazgató közölte: nincs olyan szakértői tanulmány, amely a kapacitás szűkülését állapítaná meg a Margit híd alatt. A tények és a mérnöki számítások egyértelműen bizonyítják, hogy a kerület aggályai alaptalanok - mondta.

A projekt több mint 6 milliárd forintba kerül, ennek jelentős részét az unió finanszírozza. A Budapesti Közlekedési Központ korábbi közlése szerint, amennyiben a II. kerület a kifogásai miatt nem adja hozzájárulását az építési engedélyhez március 31-ig, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megvonja az 5 milliárdos támogatást. Ezt a határidőt tolta ki a fejlesztési ügynökség május 31-re.

A budai fonódó villamosprojekt első ütemében a 17-es villamos jelenlegi vonala déli irányban két helyen kapcsolódna a meglévő hálózathoz. A Török utcán, illetve a Frankel Leó utcán át a Moszkva tér felé, a Bem rakparton keresztül pedig a Batthyány téri vonallal adná meg az összeköttetést. A 61-es járat Óbudáról a Bécsi út - Frankel Leó utca - Margit körút - Moszkva tér - Alkotás utca - Móricz Zsigmond körtér útvonalon közlekedne a jövőben. A 19-es villamos a Bécsi út - Frankel Leó utca - Bem rakpart - Szent Gellért tér - Kelenföldi pályaudvar útvonalon, a 41-es pedig a Bécsi út - Frankel Leó utca - Bem rakpart - Szent Gellért tér - Fehérvári út - Kamaraerdő útvonalon járna.