rss      tw      fb
Keres

Leginkább a televízióknak, legkevésbé az egyházaknak hisznek a csehek

MTI 2010. április 2., péntek 13:58

Leginkább a televízióknak, legkevésbé az egyházaknak hisznek a csehek - derült ki abból a márciusi országos felmérésből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a televíziónak a megkérdezettek 62 százaléka, a rádiónak 59 százaléka, s a hadseregnek pedig 51 százaléka hisz. A nyomtatott sajtónak a megszólítottak 50 százaléka hisz. Ugyanakkor ez az arány az egyházak esetében csak 25 százalékos.

Értelemszerűen az egyházak állnak annak a listának az élén, amely a fordított, "kinek nem hisz" kérdésre adott feleleteket foglalja össze. Az egyházaknak a megkérdezettek 64 százaléka nem hisz, míg a sajtónak általában 47 százalék.

Rosszul állnak a szakszervezetek is, mert a megszólítottak 37 százaléka hisz csak nekik, míg 47 százalék nem. Hasonló helyzetben vannak a pénzintézetek is, amelyeknek csak a megkérdezettek 41 százaléka hisz, míg 53 százalék nem.

Az eredmények elemzői szerint a rendőrség és a bíróság esetében a bizalom nagyjából kiegyensúlyozott.

Csehországban már évek óta aránylag magas a televízióba, rádióba és az írott sajtóba vetett bizalom, s hasonlóan hagyományos az egyházak iránti bizalmatlanság is.

A legutóbbi, 2001-es népszámlálás eredménye alapján a cseh lakosság mintegy kétharmada hivatalosan is ateistának vallja magát. Csehországnak továbbra sincs hivatalos államközi szerződése a Vatikánnal, s az országban nincs rendezve az egyházi kárpótlás ügye. Egy felmérés szerint a csehek mintegy kétharmada elutasítja az egyházak kárpótlását. Lényegében ezt az álláspontot képviseli Václav Klaus államfő is.