rss      tw      fb
Keres

A román háziorvosok nem hajlandók támogatott gyógyszereket felírni

MTI 2010. április 2., péntek 13:48

A román háziorvosok mostantól nem hajlandók ingyenes vagy támogatott gyógyszereket felírni a betegeknek, így tiltakoznak az ellen, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (CNAS) kötött új keretszerződést a megkérdezésük nélkül, számukra kedvezőtlen feltételekkel hagyták jóvá a két nappal ezelőtti kormányülésen.

A háziorvosok eredetileg arra hivatkozva jelentették be, hogy nem írnak fel kedvezményes gyógyszereket, miszerint a keretszerződés április elsején lejárt, és azt nem hosszabbították meg. Közben azonban kiderült: a kormány szerdai ülésén elfogadta a keretegyezményt, csakhogy ezt nem egyeztették az orvosok szervezetével.

Doina Mihaila, a romániai háziorvosok országos szövetségének elnöke a sajtónak azt panaszolta, hogy az egészségbiztosítási pénztárral kötött, ez évre szóló keretszerződést a háziorvosok megkérdezése nélkül hosszabbították meg, annak alkalmazási normáit is a hátuk mögött hagyták jóvá. Ezeknek az értelmében mintegy 40 százalékkal csökkentik a háziorvosok költségvetését, ráadásul nőnek a költségeik is az euró árfolyama alapján, így a rendelők több mint fele csődbe mehet a következő időszakban.

Április elsejétől drágultak a gyógyszerek is. Az árkalkulációt meghatározó euróárfolyam módosulása miatt a legnagyobb mértékben - akár 6 százalékkal is - a támogatott készítmények ára nőtt.

Így a háziorvosok számára az egyetlen tiltakozási forma, hogy megvizsgálják ugyan a betegeket, de továbbra is csak teljes árú gyógyszerekre jogosító recepteket állítanak ki, nem küldik a betegeket szakorvoshoz, és nem állítanak ki betegszabadságot igazoló iratot sem.

A román Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) illetékesei szerint azonban a háziorvosok fölöslegesen aggódnak, mivel a betegenkénti ellátásra előirányzott idei pénzösszeg megegyezik a tavalyival.

Cseke Attila egészségügyi miniszter az Agerpres hírügynökségnek adott nyilatkozatában megengedhetetlennek nevezte, hogy a különböző intézmények a betegek rovására vitatkozzanak egymással.