rss      tw      fb
Keres

Az MSZP szerint a pártpolitika terepévé tenné a Fidesz az iskolákat

MTI 2010. április 2., péntek 13:40

Az MSZP szerint a Fidesz folytatólagosan igyekszik az iskolákat a közvetlen pártpolitika terepévé tenni, és megakadályoz minden olyan próbálkozást, amely a közoktatási intézményeket ettől jogi úton megvédené.

Szabó Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője annak kapcsán, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök nemrégiben egy zuglói iskolát keresett fel, pénteki budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: az ellenzéki párt olyan közoktatási programpontokat fogalmaz meg, amelyek alkalmasak arra, hogy biztosítsák a pedagógusok kormánypárt iránti lojalitását, illetve hogy meglehessen szabadulni azoktól, akikből ez a lojalitás "nem kellően magas fokú".

Az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke felidézte, Sió László, a Fidesz oktatáspolitikusa minősítési rendszer bevezetéséről beszélt a pedagógusok számára, és közölte, aki nem alkalmas a pályára attól meg kell válni. A szocialista képviselő szerint ha a pedagógusok pályára való alkalmasságának értékelésében meghatározó szempont a hatalmon lévő kormány iránti lojalitás, akkor a pedagógusok okkal félnek a listázástól.

Szabó Zoltán kitért arra, az MSZP törvénymódosítást kezdeményezett azért, hogy az iskolaigazgató megválasztásában vétójoga legyen a tantestületnek. A törvénymódosítást a napokban alkotmányellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság. A Fidesz ugyanis nem járult hozzá az önkormányzati törvény ezen törvénymódosítást megalapozó módosításához - fejtette ki.

A kormánypárti politikus több esetet is felsorolt az elmúlt évekből, amikor az iskolaigazgató tüntetésen való részvételre kérte a diákokat, vagy a tanintézményben kifüggesztették a Fidesz népszavazási kezdeményezéséről szóló plakátot.