rss      tw      fb
Keres

Megújulást hirdet a német katolikusok vezetője

MTI 2010. április 2., péntek 13:02

A gyermekekkel, fiatalokkal szemben elkövetett szexuális bűncselekmények kapcsán elismerte az egyház által elkövetett hibákat a német katolikusok vezetője.

Nagypénteki nyilatkozatában Robert Zollitsch freiburgi érsek, a püspöki konferencia elnöke kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben az egyház rendkívül keveset törődött az áldozatokkal. Ezzel összefüggésben az érsek új kezdetet ígért.

Zollitsch úgy vélte, hogy a jövőben jóval nagyobb figyelmet kell fordítani a szexuális bűncselekmények áldozataira, illetve megsegítésükre. Ezzel kapcsolatban kiemelte annak a rendkívüli telefonvonalnak a jelentőségét, amelyet a korábbi áldozatok segítésére hoztak létre.

Az üzenetben a német katolikusok vezetője hangsúlyozta, hogy az egyházi személyiségek által elkövetett szexuális bűncselekmények kapcsán a katolikus egyházat megdöbbenés, felháborodás, szégyen tölti el. "Mélységesen megráz bennünket, hogy mennyit szenvedtek azok az áldozatok, akik éveken keresztül nem beszélhettek megpróbáltatásaikról" - fogalmazott Robert Zollitsch, emlékeztetve arra, hogy a húsvét, illetve nagypéntek az egyház számára az új kezdetet jelképezi.

A német katolikus egyház történetében először a katolikus püspöki konferencia javasolta, hogy a nagypénteki istentiszteleteken mondjanak könyörgést az elkövetett bűncselekmények áldozataiért. A püspöki konferencia előzetesen még a könyörgés szövegét is közzétette, a 27 egyházmegyére bízva a döntést, hogy azt felolvassák-e.

A német evangélikus egyház vezetője pénteken a házasságban élő férfi, illetve női lelkészekkel kapcsolatos jó tapasztalatokra hívta fel a figyelmet. Szerinte többek között ez is az oka annak, hogy az evangélikus egyházban a katolikushoz képest csak kevés visszaélés történt.

A katolikusokhoz hasonlóan mintegy 25 milliós német evangélikus egyház ügyvezető elnöke, Nikolaus Schneider mindezt azzal indokolta, hogy az evangélikusok eltérően közelítik meg a szexualitás kérdését. Nézete szerint a szexuális visszaélések alacsony számában szerepet játszott az, ahogyan az evangélikusok a szexualitásról beszélnek, illetve ahogy azt megközelítik.

Schneider ideiglenesen a közelmúltban ittas vezetés miatt lemondani kényszerült Margot Kässmann volt hannoveri püspök helyébe lépett. A négygyermekes Kässmann az evangélikus egyház első női püspöke, illetve vezetője volt.