rss      tw      fb
Keres

Választási bizottság: jogszerű volt Orbán Viktor óbudai iskolai látogatása

MTI 2010. április 2., péntek 12:14

Elutasította az Orbán Viktor óbudai iskolai látogatása miatt benyújtott kifogást a az illetékes választókerületi választási bizottság.

Bús Balázs (Fidesz) országgyűlési képviselőjelölt az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében felidézte, hogy a Fidesz elnöke – kerületjárása során – március 26-án a III. kerületi Mustármag keresztény iskolába is ellátogatott. Ez ellen nyújtott be kifogást valaki.

A képviselőjelölt tájékoztatása szerint a választási bizottság megállapította, hogy a kifogás nem alapos. A testület hivatkozott az oktatási ombudsman állásfoglalására, aki szerint bizonyos feltételekkel bármelyik iskolába bemehet és előadást tarthat egy politikus. A bizottság azt is megállapította, hogy a sérelmezett tényállás egyébként sem tartozik a választási eljárási törvény hatálya alá, a közoktatási törvénnyel kapcsolatban pedig nincs hatáskörük a választási szerveknek.

Az MSZP március 29-én kérte az oktatási ombudsmantól, tegyen közzé iránymutató állásfoglalást, hogy a választási időszakban ne lehessen oktatási intézményekben kampányolni. Nyakó István, az MSZP szóvivője sajtótájékoztatón lejátszott egy felvételt a TV2 Napló vasárnapi adásából, amelyen az látható, hogy a Fidesz elnöke osztályfőnöki órán vett részt egy óbudai általános iskolában.

A szocialista politikus akkor arra hivatkozott, hogy Orbán Viktort, a Fidesz elnökét az Országos Választási Bizottság elmarasztalta, amiért múlt szerdán egy zuglói zeneiskolában kampányolt, valamint eltiltotta a további jogsértéstől.