rss      tw      fb
Keres

Közös levélben szólítja fel vitára Orbánt Viktort négy párt

MTI 2010. április 2., péntek 13:42

Közös levélben szólítja fel a listavezetők vitáján való részvételre Orbán Viktort, a Fidesz elnökét az a négy párt, amelyik képviseltette magát a vita részleteinek megvitatására összehívott pénteki egyeztetésen. A Fidesz - amely távol maradt a megbeszélésről - nem tartja időszerűnek a kérdést, mondván, még nem dőlt el, melyik az a két erő, amelyiknek a legnagyobb esélye lesz programja megvalósítására.
A Lehet Más a Politika (LMP) által kezdeményezett egyeztetésen - amelyen a Fidesz és a Civil Mozgalom nem képviseltette magát - az áprilisi választásra országos listát állított erők közül az MSZP, az MDF, a Jobbik és az LMP delegáltjai állapodtak meg a közös levél küldéséről. Másról viszont nem sikerült megegyezniük.
Az egyeztetés némi késéssel indult, mert a jelenlévők a távolmaradók képviselőire vártak. A Fidesz operatív igazgatója, Nyitrai Zsolt kevéssel a kezdés előtt egy társasággal még ott ült az egyeztetésnek helyet adó belvárosi kávéházban, de a tárgyalás kezdetére már távozott. A résztvevők közül - elmondásuk szerint - később többen is próbálták hívni őt a mobiltelefonján, de nem sikerült elérniük.
Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke az MTI-nek ezzel kapcsolatban azt mondta: Nyitrai Zsolt a rendezvénytől függetlenül tartózkodott az egyeztetésnek helyet adó kávéházban, ahol éppen reggelizett.
Így végül az egyeztetésen a szocialisták szóvivője, Budai Bernadett, az LMP, az MDF és a Jobbik kampányfőnökei, Karácsony Gergely, Somogyi Zoltán és Szabó Gábor vettek részt.
Somogyi Zoltán, az MDF kampányfőnöke a megbeszélés legelején kijelentette, az az álláspontjuk, hogy a választási viták 20 éves hagyományát nem szabad megszakítani. Hozzátette, hogy egy "csonka vitában" is partnerek, ha arra nem megy el minden párt. Leszögezte azt is, hogy miniszterelnök-jelöltjük, Bokros Lajos bárkivel hajlandó vitázni.
Később a párt közleményben erősítette meg, hogy Bokros Lajos továbbra is ragaszkodik a programvitához, ha elmegy arra a Fidesz, ha nem. "Bokros Lajos a Fidesz-függő pártokkal szemben most is azt mondja: Csak az ország!" - áll a kommünikében.
Budai Bernadett viszont azt szögezte le, mindenképpen szeretnék, ha a Fidesz részt venne a vitán, különben nem látják annak értelmét. Mint mondta, ha azon Orbán Viktor jelen lesz, akkor Mesterházy Attila, a szocialisták kormányfőjelöltje is elmegy.
Karácsony Gergely szerint viszont "vicces" lenne, ha úgy beszélgetnének az ország sorsáról, ha az eddigi helyzetért leginkább felelős két nagypárt nem lenne ott.
Szabó Gábor azt mondta, azt tartanák a legüdvözítőbbnek, ha mind a hat listaállító vitatkozhatna, a legnagyobb nyilvánosság előtt. Hozzátette, hogy a Jobbik akkor is elképzelhetőnek tartják a vitát, ha nem megy el minden listaállító párt vezetője, de egy "bohózatba" nem akarnak belemenni, ahol csak két, vagy három párt vitázik egymással.
Ezt követően többen is arról győzködték Budai Bernadettet, hogy az MSZP akkor is jelenjen meg, ha a Fidesz távolmarad. Olyan érv is elhangzott, hogy a Fidesz részére is bekészítenek egy széket, amelyet üresen hagynak a vitában.
Budai Bernadett úgy értékelte, hogy a Fidesz tart a vitától, mert azzal választókat veszíthet, de saját korábbi álláspontján nem változtatott.
Végül a technikai részletekről már nem is tárgyaltak, csupán abban egyeztek meg, hogy Karácsony Gergely elkészíti egy Orbán Viktornak címzett levél vázlatát, amelynek végső formájára mind a négy párt áldását adja. Ebben arra szólítják fel a Fidesz elnökét, hogy vegyen részt a vitán.
Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a megbeszélés után közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben felhívta az MSZP, a Jobbik, az LMP és az MDF figyelmét arra: "a magyar emberek a választás első fordulójában el fogják dönteni, hogy melyik az a két erő, ki az a két jelölt, akiknek a legnagyobb esélyük lesz programjuk megvalósítására". Véleménye szerint a négy párt kezdeményezéséről mindaddig nem időszerű beszélni.
1994-ben a választás első fordulója előtt három nappal rendeztek televíziós vitát, melyen Boross Péter kormányfő az MDF, Kuncze Gábor az SZDSZ és Horn Gyula az MSZP listavezetőjeként jelent meg.
1998-ban a két választási forduló között a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem kezdeményezte a miniszterelnök-jelölti vitát, a meghívást Horn Gyula kormányfő és Orbán Viktor is elfogadta.
2002-ben az MSZP - akkor ellenzéki pártként - kezdeményezte a jelöltek közötti vitát, amelybe Orbán Viktor is beleegyezett. A szocialisták végül nem mentek el a Millenárisra, mert a felek nem tudtak megegyezni abban, hogy legyen-e plazmatévé a helyszínen. Ezt követően Orbán Viktor hívta vitára Medgyessy Pétert, a disputát végül két nappal az első forduló előtt rendeztek meg.
2006-ban Gyurcsány-Orbán televíziós vita, valamint egy Gyurcsány-Orbán-Kuncze-Dávid tévés polémia is volt. Ezektől függetlenül többször is leültek egymással az aktuális miniszterek és a miniszterjelöltek beszélgetni, de ezeket nem a pártok szervezték hivatalosan.