rss      tw      fb
Keres

Merkel kancellár köszöntötte a 80 éves Kohlt

MTI 2010. április 2., péntek 10:22

Angela Merkel kancellárral az élen egész sor jelenlegi és volt német, illetve külföldi vezető köszöntötte születésnapja alkalmából Helmut Kohlt. A német egység kancellárjának nevezett Kohl szombaton tölti be 80. életévét.

Pénteken Berlinben nyilvánosságra hozott levelében Merkel kancellár köszönetet mondott Kohlnak a Németország és Európa javára kifejtett, több évtizedes tevékenységéért, az ország és Európa újraegyesülésében szerzett érdemeiért.

Jókívánságait fejezte ki Kohlnak Helmut Schmidt és Gerhard Schröder korábbi kancellár, továbbá a két külföldi "útitárs", Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő és idősebb George Bush egykori amerikai elnök is.

Helmut Kohl a háború utáni Németország történetében a leghosszabb ideig, 1982 és 1998 között volt kancellár, és "rekordot" állított fel pártelnökként is. A konzervatív Német Kereszténydemokrata Uniót (CDU) ugyanis 1973-tól 1998-ig - összesen 25 éven át - vezette.

Levelében a kancellár Kohlt a német és az európai egyesülés motorjának nevezte, hangsúlyozva elődje szenvedélyes hitét az egységes Németország jövőjében. Merkel - aki egykor Kohl tanítványának és pártfogoltjának számított - úgy vélekedett, hogy Kohl fellépése és kitartása nélkül az egykori NDK-ban élők millióinak sorsa másként alakult volna.

Idősebb George Bush egykori amerikai elnök és Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő üzenetében egyaránt méltatta Kohl életművét. Gorbacsov a többi között arra emlékeztetett: hármukat összeköti, hogy a világtörténelem fordulópontján - más európai országok vezetőivel együtt - közösen találták meg az utat az együttműködéshez és a hidegháború lezárásához.

A két volt szociáldemokrata kancellár, Helmut Schmidt és Gerhard Schröder mindenekelőtt Kohlnak a német egység előmozdításában szerzett érdemeit emelte ki. "Elsőrangúan végezte dolgát" - hangoztatta a 91 éves Helmut Schmidt, hozzátéve, hogy később Kohl több hibát is elkövetett.

A hivatalos születésnapi ünnepséget a volt kancellár egészségi állapota miatt május 5-én rendezik Kohl szülővárosában, Ludwigshafenben, ahol jelenleg is lakik. Az ünnepség közös házigazdája Angela Merkel kancellár és Kurt Beck, Rajna-Pfalz tartomány szociáldemokrata miniszterelnöke lesz. A rendezvényre 1000 vendéget várnak, köztük jelenlegi és volt állam- és kormányfőket.

Másfél évvel ezelőtt Kohl otthonában egy esés következtében súlyos koponyasérülést szenvedett, és heteken keresztül kómában feküdt. Felépülése hosszú időt vett igénybe, és emiatt a berlini fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából novemberben rendezett központi megemlékezésen sem tudott részt venni.

Idén januárban epehólyag-műtéten esett át, és ezt követően maga kérte, hogy az ünnepséget a születésnapnál néhány héttel később rendezzék. Kohl kérése volt az is, hogy az állami, a Rajna-Pfalz tartományi és a ludwigshafeni megemlékezésre összevontan kerüljön sor.