rss      tw      fb
Keres

Hírkiemelő - 10.04.02.

Szubjektív válogatás az elmúlt 24 órában megjelent híreinkből


Cigarettatortát rejtett a moldáv furgon

2010. április 01. csütörtök, 07:47
A pénzügyőrök az autó csomagtartójában lévő poggyászokat is átvizsgálták, ekkor bukkantak rá négy tortára, amelyekben összesen 33 karton adózatlan cigaretta volt elrejtve.

Izrael örül, hogy Kína tárgyal az iráni atomdossziéról
2010. április 01. csütörtök, 09:11
"Változást és érdekes előrelépést jelent Kína részéről, hogy enyhítették ellenkezésüket az Irán-ellenes szankciókkal szemben."

A magyarországi választások várható regionális hatásairól írt a Handelsblatt
2010. április 01. csütörtök, 10:29
Félelem a nacionalistáktól Kelet-Európában címmel kommentárban foglalkozott csütörtökön a küszöbönálló magyarországi választásokkal a Handelsblatt. A német üzleti és politikai napilap bécsi tudósítója, Stefan Menzel úgy vélekedett, hogy a magyarországi választások - az általa jósolt jobbratolódással - hatással lehetnek a szomszédos országokra. A vállalkozók attól tartanak, hogy kiszámíthatatlan politikusok érvényesülnek - tette hozzá.

Az orosz külügyminiszter felszólította a Hamászt, hogy tartózkodjon az Izrael elleni rakétatámadástól
2010. április 01. csütörtök, 11:02
"A miniszter megengedhetetlennek minősítette, hogy a Gázai övezetből rakétákkal lőjék Izrael déli részeit."

Simon Gábor: a Fidesz képviselőjelöltjei nyuszi módon viselkednek
2010. április 01. csütörtök, 11:03
A húsvéti ünnephez közeledve a nyuszihoz hasonlította a Fidesz miskolci országgyűlési képviselőjelöltjeit Simon Gábor, az MSZP országgyűlési képviselője, képviselőjelöltje csütörtöki sajtótájékoztatóján Miskolcon.
"A nyuszi, mint köztudott, gyáva állat, a Fidesz miskolci képviselőjelöltjei pedig gyáva módra futamodnak meg."

Népszámlálás kezdődött Indiában
2010. április 01. csütörtök, 11:14
2,5 millió számlálóbiztos járja be az országot, hogy elvégezze a világ legnagyobb közigazgatási feladatának mondott számlálást.

Választási csalásoktól tart a Jobbik
2010. április 01. csütörtök, 11:29
Volner János elmondta: a Jobbik felháborítónak tartja, hogy "egy belügyi dolgozók által alapított", zárt forráskódú szoftvert használó cég kapott megbízást a választási rendszer jegyzékkészítő programjának fejlesztésére. Véleménye szerint mindez lehetővé teszi a választási eredmények manipulálását.

A magyarok 59 százaléka nem ismeri a nyugdíjrendszert
2010. április 01. csütörtök, 11:30
A magyar lakosság 59 százaléka nincs tisztában azzal, hogy az állami nyugdíjrendszerből mennyi nyugdíjat kaphat, és ezt milyen eszközökkel egészítheti ki, Romániában ez az arány 44, míg Csehországban 26 százalék.

Osztrák turisták spanyol rendőrökkel verekedtek a córdobai katedrálisban
2010. április 01. csütörtök, 11:30
Mint a spanyol közszolgálati rádió csütörtökön jelentette, összesen hat osztrák turista muzulmán rítus szerint imádkozott a katedrálisban, ami a katolikus egyház által használt, több mint ezer évvel ezelőtt mecsetnek épült szent helyen tilos.

Feljelentés-kiegészítést rendelt el a BRFK a Kósa-videóval kapcsolatban
2010. április 01. csütörtök, 11:38
A rendőrség szerint az eddig rendelkezésre álló adatok alapján nem lehetett megnyugtatóan állást foglalni sem a nyomozás elrendeléséről, sem a feljelentés elutasításáról.

Újabb vádak német egyházi személyek ellen – „égnek” a bejelentő telefonvonalak
2010. április 01. csütörtök, 12:45
A Die Welt című konzervatív napilap csütörtökön arról számolt be, hogy valósággal "égnek a vonalak" abban a telefonközpontban, amelyet a katolikus egyház létesített a szexuális és egyéb visszaélések áldozatainak segítésére. Naponta több száz telefonhívás érkezik, ilyen méretű "rohamra" az illetékesek nem számítottak - írta a lap.

Jogosítvány nélkül, vészvillogóval várakozott a rendőrség előtt
2010. április 01. csütörtök, 13:00
Vészvillogóval, a forgalmat akadályozva a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság előtt várakozott, s ráadásul jogosítványa sem volt egy férfinek, aki feleségével fogdalátogatásra ment; őrizetbe vették.

Szlovák politikusokat bírál a Cirill és Metód szobra kapcsán a révkomáromi Matica elnöke
2010. április 01. csütörtök, 13:32
Jozef Cerneknek nem tetszik, hogy vezető szlovák politikusok beleszólnak a szláv hittérítők szobra révkomáromi elhelyezésének vitájába, s a helyiek helyett maguk próbálnak valamiféle megoldást találni, s eldönteni hol álljon a sokat vitatott műalkotás.
"A zsolnai és a pozsonyi politikusok játékai kezdenek veszélyessé válni"

Párizst megdöbbentették az afgán elnök szavai a választási csalásokról
2010. április 01. csütörtök, 14:01
"Megdöbbentettek minket az afgán elnök szavai, amelyek igencsak távol állnak a tavalyi beiktatási beszédében elmondottak tartalmától. Úgy véljük, Karzai állításai megalapozatlanok" - reagált az afgán elnök szavaira Bernard Valero francia külügyi szóvivő Párizsban.
Korábban:
Karzai: a külföldiek csaltak a tavalyi elnökválasztáson

2010. április 01. csütörtök, 13:03
"Az az igazság, hogy történtek csalások a tartományi és elnökválasztáson, kétségtelenül nagyon súlyos csalások, de ezeket nem az afgánok követték el, hanem a külföldiek" - mondta Karzai csütörtökön, az afgán választási bizottság tagjaival szervezett találkozóján.

Kuncze: a liberálisok az MSZP-re szavazva érvényesíthetik érdekeiket
2010. április 01. csütörtök, 14:12
Kuncze Gábor, a Szabaddemokraták Szövetségének egykori elnöke egy ma reggeli tévéinterjúban elmondta: azzal igyekszik gátat vetni a Fidesz túlhatalmának, hogy szavazatát egy demokrata és parlamenti erővé válni képes pártra, az MSZP-re adja.

Fico óvatosságra int a magyarországi választással kapcsolatban
2010. április 01. csütörtök, 14:28
"Ha a Jobbik a második legerősebb párt lesz Magyarországon...ez egy olyan párt, amelynek teljesen más az álláspontja Trianonnal szemben, amely elutasítja a Szlovákia és Magyarország között húzódó határokat. Ez egy olyan párt, amely szélsőségesen Szlovákia ellenes és legszívesebben a földbe taposná Szlovákiát"

Több száz millió dolláros fejlesztésekre készül az ENSZ Kínában
2010. április 01. csütörtök, 14:42
Az ENSZ 2011-2015 közötti fejlesztési segélyprogramjában mintegy 374 millió dollárt készül Kínával közös projektekbe fektetni - közölték Pekingben az ENSZ és a kínai kormány illetékesei.

Indiában kötelezővé tették az általános iskolai oktatást
2010. április 01. csütörtök, 14:51
Életbe lépett a gyermekek általános iskolai képzését kötelezővé tévő törvény csütörtökön Indiában, megnyitva ezzel az utat az oktatási rendszerből mindeddig kiszoruló, hátrányos helyzetű gyermekek millióinak - legalább alapfokú - képzése előtt.

TASZ: a Dohány utcai támadás nem rongálás!
2010. április 01. csütörtök, 15:45
Az ügyben a rendőrség rongálás miatt nyomoz. A TASZ álláspontja szerint azonban „a Széder estet ülők megtámadása jóval súlyosabb bűncselekmény, mint rongálás, hiszen az elkövetők feltehetőleg azért támadtak a lakásban ülőkre, mert zsidó vallásúak.

Fogyasztóvédelmi témavizsgálatot indított a PSZÁF a bankoknál
2010. április 01. csütörtök, 16:22
A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a bankok a lakossági hitelezés során alkalmazzák-e a januártól hatályos Magatartási Kódex rendelkezéseit.

ORTT: kisorsolták a médiakuratóriumok tagjait
2010. április 01. csütörtök, 16:25
A társadalmi szervezetek küldötteinek megbízatása egy évre szól, a tagság a sorsolás időpontjától érvényes és a következő év március 31-én jár le. Tiszteletdíj a delegált tagokat nem illeti meg, rájuk is vonatkoznak ugyanakkor az összeférhetetlenségi szabályok.

Közvélemény-kutatók szerint szinte csak a Fidesz nyerhet az egyéni választókerületekben
2010. április 01. csütörtök, 16:28
Az egyéni képviselőjelöltek közül legfeljebb néhány mandátumot szerezhetnek nem fideszes politikusok, és azt is legfeljebb csak a második fordulóban - állapították meg egybehangzóan az Ybl Klub által szervezett csütörtöki budapesti választási konferencián részt vevő közvélemény-kutatók.

Nem indít nyomozást a rendőrség Pécs főterének építése ügyében
2010. április 01. csütörtök, 17:00
Jekyné Wohlfarth Zsuzsanna, a pécsi rendőrkapitány helyettese csütörtökön az MTI-nek elmondta, hogy a rendőrség a begyűjtött dokumentumok alapján úgy ítélte meg: az Európa Kulturális Fővárosa EKF) program keretében folyó térfelújítással összefüggésben nem történt bűncselekmény, ezért elutasította az ügyben tett feljelentést.

Az MDF szellemi hízókúrára fogná Vona Gábort
2010. április 01. csütörtök, 17:21
"A Jobbik elnöke sajátos diétára fogná Bokros Lajost: kenyéren és vízen tartané az MDF miniszterelnök-jelöltjét. Böjt idejére valóban inkább ez a menü dukál, semmint gárdista-pornó és marihuána.
Az MDF inkább szellemi hízókúrát javasol Vona Gábornak..."
"A Jobbik sajnos súlyos államfüggőségben szenved"

Nagy-Albánia létrehozásáról jelent meg tanulmány
2010. április 01. csütörtök, 17:34
Pár éven belül létrehozható a "természetes" Albánia, amely a Balkán több országában élő albán nemzetiségű lakosságot fogná össze egy államban - véli egy tanulmányban Koco Danaj volt albán kormányzati tanácsadó.

Újabb botrányra keveredett a Kadhafi-fiú
2010. április 01. csütörtök, 17:39
Újabb botrányba keveredett Hannibal Kadhafi: a líbiai vezető másodszülött fia Isztambulban betért egy előkelő bárba, s a látogatás tettlegességhez vezetett. Hannibal testőrei megtámadtak és megvertek egy fotóriportert, aki az al-Jamal nevű éjszakai bár és étterem előtt várakozott. Az incidens azért fajult tettlegességig, mert a Hürriyet című újság fotósa nem akarta átadni kameráját önszántából.

Nem fogadta el a cég ajánlását a szakszervezetek többsége a BKV-bértárgyaláson
2010. április 01. csütörtök, 17:48
A BKV a 160 ezer forintnál kevesebbet keresők részére 1-4,6 százalékos bérfejlesztést kínált fel az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ajánlása szerint a bértárgyalásokon kívül.
Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke - a szervezet aláírta az ajánlást - az MTI-nek azt mondta: lesújtónak tartja, hogy a januárban sztrájkoló érdekképviseletek nem írták alá a bérfejlesztési javaslatot, mert ennek a munkavállalók a kárvallottjai.

A kormány elfogadta a "közüzemi kódexet"
2010. április 01. csütörtök, 19:03
Az MTI információi szerint a "közüzemi kódex" bevezetését követően - hat hónapos türelmi idő után - egyszerűsödnek a gáz-, illetve a villanyszámlák, egységesebbé válik a számlák szerkezete és amennyiben a fogyasztó kéri, a szolgáltató köteles lesz elektronikus számlát kibocsátani.

Türkmenisztánban ismét lehet járni könyvtárba
2010. április 01. csütörtök, 20:56
A könyvtárak látogatását 2006-ban az időközben elhunyt Saparmurat Nyijazov elnök tiltotta be. Azóta csak az iskolákban voltak hozzáférhetők könyvek. Kivételt képezett a Korán, valamint Nyijazov egy műve, amely az akkori elnök szerint "minden egyéb könyvet feleslegesé tesz".

USA - A vezető fedezeti alapok vezetői dollármilliárdokat kerestek
2010. április 01. csütörtök, 21:20
A legnagyobb, 4 milliárd dolláros jövedelmet David Tepper befektető érte el, aki azt mondta, arra játszott, hogy a kormány nem hagyja elbukni a vezető bankokat. Olyan papírok vásárolt, amelyektől a krízis idején mindenki szabadulni akart az attól való félelemben, hogy a bankok összeomlanak vagy a kormány államosítja őket. Számítása tökéletesen bevált.

Alkotmánybíróság elé kerülhet a "pókertörvény" – Népszabadság
2010. április 02. péntek, 01:40
A szövetség elnöke abszurdnak nevezte, hogy a módosítás miatt például minden "haveri" pókerparti törvénybeütközővé válik, s amennyiben bizonyítható a folytatólagos elkövetés (már 2-3 alkalom), akár 2 év börtönnel is büntethető.


(összeállította: Kelemen László)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!