rss      tw      fb
Keres

Hírkiemelő - 10.04.01.

Szubjektív válogatás az elmúlt 24 órában megjelent híreinkből


Lövöldöző ámokfutó Washingtonban, halottak

2010. március 31. szerda, 09:42
Egy gépjárműből lövöldöző ámokfutó három emberrel végzett, másik hatot pedig megsebesített az amerikai fővárosban kedd este.

Elhalasztják az EU-Kuba külügyminiszteri találkozót
2010. március 31. szerda, 09:46
Havanna, Madrid és Brüsszel kapcsolata feszültté vált az utóbbi hetekben, miután február végén Kubában meghalt egy éhségsztrájkoló bebörtönzött. Az Európai Parlament (EP) elítélő határozatot fogadott el az esettel kapcsolatban, a kubai parlament pedig azonnal "manipulációval és hazugsággal" vádolta meg a strasbourgi testületet.

RMDSZ: a nagyváradiak maguk helyezzenek ki kétnyelvű utcanévtáblákat
2010. március 31. szerda, 10:00
A Krónika című kolozsvári napilap szerdai tudósítása szerint a nagyváradi lakosok ezentúl saját költségükre kétnyelvű utcanévtáblákat tehetnek ki a tulajdonukban lévő ház utca felőli oldalára vagy a kerítésükre. Az RMDSZ Bihar megyei szervezete segítséget nyújt ebben, és kérik, hogy minél többen csatlakozzanak az akcióhoz.

Új Szó: Az első negyedévben tíz bejelentés a nyelvtörvény megsértése miatt
2010. március 31. szerda, 10:05
Az első negyedévben tíz bejelentés érkezett a nyelvtörvény megsértésének gyanúja miatt a szlovák kulturális minisztériumhoz, ebből kettőt Ondrej Dostál polgárjogi aktivista jegyez, aki saját magát jelentette fel, hogy a nyelvtörvény szándékos megsértésével tiltakozzon a jogszabály ellen.

Halottak adatai soproni ajánlószelvényeken
2010. március 31. szerda, 10:52
Akárcsak a nyomozás múlt hétfői bejelentésekor, most sem kívánt arról nyilatkozni a rendőrségi szóvivő, hogy melyik pályázó adta le azt a 17 szelvényt, amelyek miatt választás rendjének megzavarása ügyében vizsgálódnak.

A feljelentések miatt tesz feljelentéseket az MDF
2010. március 31. szerda, 11:33
Feljelentést tett és továbbiakat is tesz még a Magyar Demokrata Fórum (MDF) hamis vád, hamis tanúzás és a hatóság félrevezetése miatt, mert az elmúlt hetekben több jelöltjüket is alaptalan támadások és vádak érték - közölte az MDF pártigazgatója szerdán Zalaegerszegen.

Sme: A Fidesz továbbra is kétszínű a Jobbikkal szemben
2010. március 31. szerda, 11:47
Az Orbán Viktor vezette Fidesz továbbra is kétszínűen viselkedik a Jobbikkal szemben; egyrészt - mint választási vetélytársat - keményen támadja, ugyanakkor nem határolódik el világosan a Jobbik ideológiájától, nehogy elveszítse saját választóinak egy részét - vélekedett szerdán a Sme című szlovák liberális napilap.

Brüsszeli javaslat az európai polgári kezdeményezésre
2010. március 31. szerda, 12:41
A tavaly december elsején hatályba lépett uniós reformszerződés lehetővé teszi, hogy az uniós polgárok közvetlenül kezdeményezzék uniós jogszabályok megalkotását. Feltétel, hogy legalább egymillió polgár kezdeményezze az Európai Bizottság jogkörébe tartozó területeken jogalkotási javaslatok előterjesztését. Az egymillió főnek a tagállamok legalább egyharmadából - jelenleg tehát kilenc tagországból - kell összeállnia.

Fidesz: adócsökkentés lesz, a konkrétumok az átadás-átvétel függvényei
2010. március 31. szerda, 13:13
A kormányra kerülése esetére adócsökkentést ígérő Fidesz következetesen arra hivatkozik, hogy az adószabályok megváltoztatásának ütemezése, a csökkentés mértéke attól függ, mivel szembesülnek az átadás-átvételkor. A párt vezetőinek legfrissebb nyilatkozatai alapján az várható, hogy az adórendszer egészét érintő változás csak jövőre lesz, de egyes adótételek már idén módosulhatnak; a Fidesz egyszerűsítené az adórendszert és figyelembe venné a családi szempontokat.

Kisebbségi önkormányzatok létrehozását javasolja a Híd Szlovákiában
2010. március 31. szerda, 13:38
A Szlovákiában őshonos nemzeti kisebbségek önkormányzatainak létrehozását, valamint a kisebbségeket érintő ügyekben a parlamenti leszavazás betiltását javasolja a Híd nevű szlovákiai párt.

Rendőröket akartak gyilkolni az elfogott amerikai keresztény milicisták
2010. március 31. szerda, 13:41
Rendőröket akart legyilkolni egy amerikai keresztény szekta kilenc milicistája, akiket a hét végén fogott el a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és akiknek feltételes szabad lábra helyezéséről szerdán dönt a detroiti bíróság.

Lamperth Mónika: kaposvári példa is bizonyítja a "Fidesz-Jobbik-tengely" létezését
2010. március 31. szerda, 13:46
Lamperth Mónika szerint kaposvári példa is bizonyítja, hogy "műbalhé" a Fidesz-Jobbik ellentét, mert a helyi önkormányzat egyik bizottságában évek óta együttműködik és együtt szavaz a két párt politikusa.

Orbán Viktor: a magyar föld jövője nem függ Brüsszeltől
2010. március 31. szerda, 14:21
A Fidesz elnöke szerdán Hajdúböszörményben a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetsége (Magosz) nagygyűlésén kijelentette: ha a Fidesz alakít kormányt, "a külföldiek itt soha termőföldet nem fognak vásárolni, akárhogy is döntsenek Brüsszelben".

Kormányszóvivő: változások április 1-től
2010. március 31. szerda, 15:12
Április 1-jétől a kincstárnokok csak a közfeladatok zavartalan ellátásához nélkülözhetetlen kötelezettség-vállalásokról hozhatnak döntést - jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón az április 1-jei változásokról szólva. Közölte: a Bajnai-kormány folyamatosan dolgozik, vélhetően május közepéig tart üléseket.

Sólyom-Európai Bíróság: Lajcák nem lepődött meg
2010. március 31. szerda, 16:30
"Ezt abban az összefüggésben értelmezem, hogy Magyarországnak ebben az ügyben lépnie kell, mert ellenkező esetben a szlovák félnek adna igazat" - jelentette ki Miroslav Lajcák a kormány ülése után szerdán Pozsonyban.

Euromoney: nagyot javult a magyar országkockázati helyezés
2010. március 31. szerda, 17:00
Meredeken javult Magyarország helyezése a londoni Euromoney gazdasági folyóirat által összeállított legújabb globális országkockázati rangsorban, amelyben ugyanakkor a súlyos államháztartási és adóssággondokkal küszködő fejlett ipari gazdaságok - köztük az Egyesült Államok és Görögország - lejjebb csúsztak.

A tanácsvezető bíró szerint a Zuschlag-csoport bűnszervezetben követte el a bűncselekményeket
2010. március 31. szerda, 17:43
A Zuschlag-csoport tevékenysége bűnszervezetben elkövetett cselekménynek minősül, mert annak minden kritériuma megvalósult - mondta ki az első fokú ítélet jogi indokolásában a tanácsvezető bíró. Fodor Endre a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per szerdai ítélethirdetésén azt is kijelentette, hogy "a Zuschlag-csoport egy fehérgalléros bűnszervezet".
Korábban:
Zuschlag Jánost nyolc és fél év börtönre ítélték első fokon

2010. március 31. szerda, 13:01
Zuschlag Jánost nyolc év hat hónap börtönbüntetésre ítélte első fokon a Bács-Kiskun Megyei Bíróság szerdán Kecskeméten. Az ítélet rendelkező részének ismertetésekor nem hangzott el, hogy a vádlottak bűnszervezetben követték volna el a bűncselekményeket, az indoklás során azonban a letöltendő börtönbüntetésre ítélt vádlottak esetében egyértelműen bűnszervezetről beszélt a tanácsvezető bíró.

Katolikus diákok levelükben védelmükbe vették a pápát, bírálták a médiát
2010. március 31. szerda, 17:50
Konzervatív katolikus egyetemi diákok védelmükbe vették XVI. Benedek pápát az őt ért támadásokkal szemben. Szerdán Rómában átadott levelükben a sajtót bírálják, mert az szerintük a papok által elkövetett szexuális bűncselekményeket ürügyül használja az egyház elleni támadásra.
Korábban:
"Alábecsülte" a svájci katolikus egyház a szexuális visszaélési ügyek súlyosságát

2010. március 31. szerda, 15:07
Elismerte a svájci katolikus egyház szerdán, hogy "alábecsülte" a szexuális visszaélések ügyének súlyosságát, és arra biztatta az áldozatokat, hogy tegyenek feljelentést.

Ismét hókáosz Nagy-Britanniában
2010. március 31. szerda, 18:02
Halálos baleseteket és hatalmas fennakadásokat okozott szerdán a szélviharral és sűrű havazással visszatérő tél Észak-Írországban és Nagy-Britannia északi vidékein.

Kósa Lajos büntetőfeljelentést tesz a róla szóló videó kapcsán
2010. március 31. szerda, 18:13
Büntetőfeljelentést tesz Kósa Lajos annak kapcsán, hogy egy interneten közzétett felvételen egy férfi vesztegetéssel vádolja őt és Debrecen vagyonkezelő cégét. A Fidesz alelnöke, a cívis város polgármestere szerdán a debreceni városházán újságírók előtt írta alá a feljelentést.
Korábban:
A Fidesz szerint az MSZP politikai célokra használja a titkosszolgálatokat

2010. március 31. szerda, 13:29
A Fidesz azt követeli a titokminisztertől, hogy azonnal adjon számot arról: valóban a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) emberei kényszerítettek-e egy férfit arra, hogy Kósa Lajost lejárató vallomást tegyen. Az ellenzéki párt képviselője szerint bebizonyosodott, hogy a szocialisták politikai célokra használják fel a titkosszolgálatokat.
Kormányszóvivő: a kabinet tájékozódik a Kósa Lajosról szóló videó ügyében

2010. március 31. szerda, 14:22
Szollár Domokos közlése szerint a kormány jelenleg "alaposan tájékozódik" annak az interneten közzétett videofelvételnek az ügyében, amelyben egy férfi vesztegetéssel vádolja Kósa Lajost, Debrecen fideszes polgármestert és a város vagyonkezelő cégét.
MEH Nemzetbiztonsági Iroda: hamis állítás az NBH-t összekapcsolni a Kósa Lajosról szóló videóval

2010. március 31. szerda, 15:27
A nemzetbiztonsági iroda az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint az NBH Rónai Attilával, a videón szereplő személlyel semmilyen kapcsolatban nem állt, és így nem alkalmazhatott semmiféle pressziót, kényszerítést vele szemben. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok a törvényesség maximális betartásával végzik feladatukat - áll a közleményben.
Szilvásy: Kósa Lajos és a Fidesz ismét alaptalanul rágalmazza az NBH-t és a Gyurcsány-kormányt

2010. március 31. szerda, 15:37
Szilvásy György szerint Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere és a Fidesz nem először, és ismét alaptalanul rágalmazza a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) és a Gyurcsány-kormányt azzal, hogy politikai célokra használta fel a titkosszolgálatokat. A volt titokminiszter bízik abban, hogy kivizsgálják, történt-e korrupció a debreceni önkormányzati vagyonkezelővel összefüggésben.

Medián: a többség a középrétegek felé terelné a támogatásokat
2010. március 31. szerda, 18:14
A Medián felmérése szerint az emberek többsége elvenné a gyerekek után járó állami támogatást a segélyből élő, gyerekeit továbbtaníttatni nem tudó, vagy nem akaró szülőktől.

Molnár Csaba: nincs szégyenkezni valója a baloldalnak
2010. március 31. szerda, 18:35
2001 óta jelentősen növekedett a nyugdíjak és a bérek vásárlóértéke, s bár a Fidesz szerint romokban hever az ország, több száz kilométernyi autópálya épült, 500 ezerrel több új autó jár az utakon, és egymillióan költözhettek új lakásba - mondta a kancellária miniszter a Korona Szálló dísztermében tartott választási fórumon, mintegy százötven fős, főleg nyugdíjasokból álló hallgatósága előtt.

Feloszlatják a Nyugat-európai Uniót
2010. március 31. szerda, 19:39
A 10 tagállam képviseletében közzétett közös nyilatkozat szerint a NYEU betöltötte történelmi szerepét, az európai közös védelem ügyének előmozdítását.

A The Jerusalem Post szerint köveket dobáltak be egy budapesti lakásba
2010. március 31. szerda, 19:56
A The Jerusalem Post című izraeli lap szerdai száma szerint kedd éjjel ismeretlen tettesek köveket dobáltak be az ablakokon át egy Dohány utcai lakásba, ahol egy rabbi nagy társaságban ünnepelte a zsidó húsvétot.

Navracsics: Magyarország "az emberközi viszonyait tekintve rendkívül durva hely" – az MSZP-SZDSZ miatt
2010. március 31. szerda, 20:22
A szocialista és szabad demokrata kormányzás az elmúlt nyolc évben "összeugrasztott minden társadalmi csoportot a másikkal" - fogalmazott az ellenzéki politikus, megjegyezve: "az oszd meg és uralkodj ősi parancsa alapján úgy gondolta, hogy a saját hatalmát úgy tudja leginkább biztosítani, ha mindenki konfliktusban áll mindenkivel".

Jobbik-közlemény: „Jogi lépéseket tesz a Jobbik az ATV hazugsága miatt”
2010. március 31. szerda, 20:42
A Jobbik hiába cáfolta, az ATV már tényként közli azt az elképesztő hazugságot, hogy valami soha nem látott bankrabló 15 millió forintot adott át a pártnak.

Kínával foglalkozó külföldi újságírók Yahoo-fiókjait törték fel
2010. március 31. szerda, 20:55
A külföldi újságírók kínai klubja (FCCC) szerdán közleményben jelentette be, hogy legalább nyolc tagja nem tudta megnyitni fiókját a Yahoo levelező rendszerében, vagy éppen üzeneteit ismeretlen címekre küldték el.

Révkomáromban koszorúzott Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás
2010. március 31. szerda, 22:05
"Nincs egy erős állam, mely fellépne az emberek jogfosztottsága ellen. Ez azt eredményezi, hogy egy állam, mely az európai birodalomépítésben gondolkodik, és nem nemzetállamban, nem tud kiállni az elszakított területeken élő testvéreinkért, és nem is akar" - mondta Morvai Krisztina a lakossági fórumra összegyűlt mintegy hetven ember előtt.

Bécsi érsek: az egyház is hibás a visszaélésekben
2010. március 31. szerda, 22:57
Christoph Schönborn már korábban, március közepén is "irányváltást" szorgalmazott az érsekség munkatársainak szóló újságban. Az egyházon belüli szexuális visszaélések okainak feltárásához őszinteségre van szükség az egyházban, de a társadalomban is - írta. Az okok feltárására kitérve az 1960-as évek "szexuális forradalmát", de a cölibátus kérdését is megemlítette.

A nagyhatalmak megkezdik az Irán elleni szankciók kidolgozását
2010. április 01. csütörtök, 02:04
Kína hajlandó "komoly tárgyalásokat" kezdeni az ENSZ-ben az iráni atomkérdésről - jelentette be helyi idő szerint szerdán New Yorkban Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet, megerősítve diplomaták korábbi közlését, amely szerint a hat nagyhatalom - közöttük Kína - megállapodott, hogy a következő napokban megkezdik az iráni atomprogram miatti újabb szankciók kidolgozását.

30 bankot vizsgál a PSZÁF – RTL Klub
2010. április 01. csütörtök, 02:47
Harminc bank ellen indított vizsgálatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mert elképzelhető, hogy nem csökkentették annyira a forinthitelek kamatait, amennyire azt megtehették volna - értesült az RTL Klub.


(összeállította: Kelemen László)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!