rss      tw      fb
Keres

Hírkiemelő - 10.03.31.

Szubjektív válogatás az elmúlt 24 órában megjelent híreinkből


A Handelsblatt kommentárja a magyarországi választásokról

2010. március 30. kedd, 09:41
A német üzleti-politikai napilap bécsi tudósítása szerint Magyarország drámai politikai változás előtt áll. A közelgő választásokon olyan méretű jobbratolódás rajzolódik ki, amelyhez hasonlót a vasfüggöny lebontása óta még nem élt át a fiatal magyar demokrácia.

A csernobili katasztrófa több mint 25 ezer áldozatát ápolták Kubában
2010. március 30. kedd, 11:20
A program költségeit nem hozták nyilvánosságra. Annyit tudni, hogy a gyógykezelés és az elszállásolás árát Havanna állja, míg az ukrán állam a betegek utazási költségeit fedezi.

Az AI bírálta Kínát a halálbüntetések gyakorlata miatt
2010. március 30. kedd, 11:53
A londoni székhelyű szervezet közölte: csak becsléseik vannak arra vonatkozóan, hány embert végezhettek ki tavaly az ázsiai országban. Az AI elképzelhetőnek tartja, hogy a tényleges szám több ezerre tehető, és Kínában több embert végezhettek ki, mint az összes többi országban együttvéve.

Bocsánatot kért egy amerikai nyugalmazott tábornok melegekkel kapcsolatos állításáért
2010. március 30. kedd, 13:32
Bocsánatot kért kijelentéséért az a nyugalmazott amerikai tábornok, aki korábban azt állította, hogy részben azért nem lehetett megakadályozni a srebrenicai mészárlást, mert homoszexuális katonák is szolgáltak a boszniai holland békefenntartók soraiban.

A Geely gondoskodik a Volvo identitásának megőrzéséről
2010. március 30. kedd, 14:49
"A Geely az Geely, a Volvo az Volvo. A Geely nem fog Volvókat gyártani, a Volvo nem fog Geelyket gyártani"

Az Európai Bírósághoz fordul Magyarország Sólyom László Szlovákiából való kitiltása miatt
2010. március 30. kedd, 14:58
Az Európai Bírósághoz fordul Magyarország azért, mert Szlovákia tavaly augusztusban nem engedte be az országba Sólyom László köztársasági elnököt. A kormány az Európai Bizottsággal való korábbi egyeztetést és a bizottság válaszát figyelembe véve döntött arról, hogy az Európai Bíróság előtt is folytatja az eljárást.

Nagyon jó a cseh-szlovák viszony a két kormányfő szerint - Benes-dekrétumok
2010. március 30. kedd, 14:58
"Kapcsolataink ma olyan szinten vannak, amilyenen akkor sem voltak, amikor közös államban éltünk."
"A Benes-dekrétumok hatályon kívül helyezéséről vagy megkérdőjelezéséről a szlovák kormány senkivel sem hajlandó tárgyalni."

Az amerikai hatóságok hadat üzentek a korrupcióhoz folyamodó európai vállalatoknak
2010. március 30. kedd, 15:17
A német Daimler konszernt sújtó korrupciós botránnyal párhuzamosan az amerikai hatóságok "hadat üzentek" számos, a gyanú szerint ugyancsak vesztegetést alkalmazó európai vállalatnak - értesült a Handelsblatt.

Szemlélet- és jogszabályváltozásra is szükség van a haldokló betegek jobb ellátásáért
2010. március 30. kedd, 15:24
A törvényi szabályozáson is változtatni kellene, mert az egészségügyi törvény betegjogi fejezete kitér ugyan arra, hogy egy haldokló beteg visszautasíthat életfenntartó kezelést, e rendelkezés alkalmazása azonban bizonytalan mind az orvos, mind a beteg részéről.

Az EU egymillió élelmiszercsomagot finanszíroz Lettország számára
2010. március 30. kedd, 16:37
A rigai Diena című lap jelentése szerint még a fővárosban is 20 ezer embert minősítettek olyan szegénynek, hogy havonta egyszer élelmiszercsomagra jogosult.

Zavar a Google kínai használatában
2010. március 30. kedd, 17:07
Egyelőre nem világos, hogy a rendszer korlátozásáról, vagy technikai problémáról, végleges lépésről, vagy esetleg egy beavatkozási folyamat átmeneti kísérőjelenségéről van szó. A fennálló zavarról, annak kiterjedéséből, minőségéből, jellemzőiből nehéz következtetni arra, hogy mi is történt, történik valójában. Tény, hogy a Google más oldalai, szolgáltatásai még elérhetők.

Korrupció miatt vád alá helyezték a bolgár egészségügyi minisztert
2010. március 30. kedd, 17:38
Korrupció címén vád alá helyezték kedden Bozsidar Nanev bolgár egészségügyi minisztert, aki lemondott tisztségéről.
A balkáni országban lényegében a volt szocialista kormány minden minisztere ellen nyomozás indult már korrupció címén, sőt három volt miniszter ellen vádat is emeltek. Nanev viszont az első hivatalban lévő tárcavezető, akit a 20 évvel ezelőtti bulgáriai rendszerváltozás óta vád alá helyeztek korrupció címén.

Peking kerülné a konfrontációt Washingtonnal
2010. március 30. kedd, 18:00
A Kínába irányuló amerikai export korlátozása súlyosbította a kétoldalú kereskedelem egyensúlytalanságát, és a jüan felértékelése nem fogja megoldani a problémát - jelentette ki kedden közölt írásában Csen Tö-ming (Chen Deming) kínai kereskedelmi miniszter, aki egyben a konfrontáció elkerülésére hívott fel.
Korábban:
Peking pozitívan értékeli Washington legfrissebb "üzeneteit"

2010. március 30. kedd, 08:39
"Kína és az Egyesült Államok egyaránt befolyásos országai a világnak, s ezért a józan kétoldalú kapcsolatok nemcsak a két nép érdekét szolgálják, de hozzájárulnak az ázsiai és csendes-óceáni térség, valamint a világ békéjéhez, stabilitásához és fejlődéséhez is."

Az MTI válasza egy Jobbik-közleményre
2010. március 30. kedd, 18:23
Az MTI a rá vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően és belső szakmai szabályzatával összhangban tavaly is, s a mostani választási kampányban is rendszeresen beszámol a pártok hírértékű eseményeiről, megnyilatkozásairól.
A Jobbik szóvivőjének rágalmazó közleményével kapcsolatban az MTI vizsgálja a jogi fellépés lehetőségét.

Francia államtitkár luxusutazása Haiti megsegítésére
2010. március 30. kedd, 18:35
A francia Le Parisien kedden szellőztette meg Alain Joyandet múlt heti "kalandját". Az államtitkár egy Haiti megsegítését célzó nemzetközi konferencián vett részt Martinique szigetén, majd - annak érdekében, hogy ott lehessen egy hazai kormányülésen - méregdrága pénzen magángépet bérelt. A menetrendszerű járattal ugyanis lekéste volna az Elysée palotában tartott ülést, csakhogy a 116500 eurós - több mint harmincmillió forintos - számlát a francia adófizetők állják...

Moszkva életbe léptette az Észak-Koreát sújtó fegyverszállítási tilalmat
2010. március 30. kedd, 18:38
A büntetőintézkedéseket még tavaly júniusban fogadta el az ENSZ Biztonsági Tanácsa, válaszul a május 25-i észak-koreai föld alatti nukleáris robbantásra. A testületnek Oroszország állandó tagja. A szankciók célja, hogy Észak-Korea adja fel nukleáris fegyverprogramját. Az ENSZ-döntésnek megfelelően Dmitrij Medvegyev kedden rendeletben megtiltotta mindenfajta orosz fegyver és hadianyag exportját Észak-Koreába.

Szabadlábra helyezték a ScienNet-ügyben gyanúsított képviselőjelöltet
2010. március 30. kedd, 18:52
A Fővárosi Főügyészség kedden kezdeményezte az előzetes letartóztatásban levő Leinemann Zsolt szabadlábra helyezését. A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság is ugyanezen a napon döntött arról, hogy Leinemann Zsolt, aki független képviselőjelöltként méretteti meg magát, indulhat Debrecen 2. számú választókörzetében.

Az orosz duma külügyi bizottságának elnöke jó esélyt lát a moszkvai metrórobbantások szervezőinek elfogására
2010. március 30. kedd, 18:57
Koszacsov elmondta, hogy családja kis híján maga is a 39 emberéletet követelő hétfői kettős pokolgépes merénylet áldozatává vált. Fia ugyanis a Lubjanka metróállomáson történt első robbantást követően öt perccel utazott át (a másik oldalon) az állomáson, majd mivel szerelvényüket az alagútban megállították, még nem érték el a Park kulturi megállót, amikor a második robbanás bekövetkezett.

Tárki: a Fidesz-szavazók 33 százaléka szerint jót tenne az országnak, ha a Jobbik meghatározó ellenzéki erő lenne a parlamentben
2010. március 30. kedd, 19:59
A szavazók valamivel több mint a fele az ország helyzetének javulását várja a Fidesz győzelmétől - olvasható ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet februárban végzett felméréséből, amelynek összegzését kedden juttatták el az MTI-hez.

Ötven afgán menekültet találtak román határőrök egy tartálykocsiban
2010. március 30. kedd, 23:59
Ötven afgán menekültet, közöttük 15 gyermeket talált a román határrendőrség kedd este egy ecetszállító tartálykocsiban a román-magyar határnál.

Az ABC szerint az Egyesült Államokba szökött az eltűnt iráni atomtudós
2010. március 31. szerda, 03:01
Az Egyesült Államokba szökött és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) segít a júniusban eltűnt iráni atomtudós - jelentette kedden az ABC amerikai televízió.

 

(összeállította: Kelemen László)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!