rss      tw      fb
Keres

Újabb intézmény a „közeli” pókhálóban

Van kiterjedt sajtóhálózata, van politikai elemző és véleménykutató intézete (a többes szám olykor itt is indokolt lenne), és most már gazdaságkutató intézete is.

A Fidesznek.

Visszavonom, helyesbítek: nincs neki. Neki csak „közeli”-jei vannak.

Mondhatnám persze azt is, tárgyilagosan, hírszerűen, hogy új gazdaságkutató intézet alakult.

De mégsem mondhatom.

Ahogy azt se mondhatom, hogy a sajtót szinte napi gyakorisággal bombázó Nézőpont Intézet, ez a „közvéleménykutató, politikai elemző és stratégiai tanácsadó” cég egyszerűen csak egyike a Magyarországon működő közvéleménykutató cégeknek. Nemcsak azért nem mondhatom, mert kutatási eredményei sokszor feltűnően eltérnek más közvéleménykutatóknak az alaptendenciákban és alapadatokban többnyire megegyező eredményeitől (olyannyira, hogy a Medián a Népszabadság szerint közvéleménykutatóknál szokatlan gesztusra ragadtatta magát), hanem azért sem, mert nem hiszem, hogy egy embernek két agya lenne: egy közvéleménykutatói, amelyik tiszteli a valóságot, meg egy pártpropagandistai, amelyik meghamisítja a valóságot. Márpedig Mráz Ágoston Sámuel, kutatási igazgató Fidesz-propagandista szerepkört is ellát. Ha hinni lehet a fideszfigyelő.blog.hu által közzétett felvételnek, Mráz például a következő mondatokkal igazította el egy polgári körös rendezvény hallgatóságát a magyar valóság és a magyar politika alapkérdéseiben: „A Jobbik valójában a nemzet érdekei ellen van. Mondok rá példát: egy nagyon egyszerű, könnyen megjegyezhető példát: a Jobbik Orbán Viktor ellen is van. A Jobbik – ez bizonyítja legjobban - a baloldallal együttműködik: mert bizony kétfajta párt van ma Magyarországon. Az egyik, amelyik azt szeretné, hogy Orbán Viktor legyen a miniszterelnök. A másik párt, szövetség, pártalakulat vagy pártok alakulata pedig azt szeretné, hogy ne Orbán Viktor legyen a miniszterelnök. Az utóbbiba tartozik az MSZP, SZDSZ, MDF és a Jobbik, könnyen belátható. Én azt gondolom, hogy aki a leendő Fidesz-kormány ellenzéke akar lenni, az nehezen tartozik a nemzeti oldalhoz." Aztán: "Tehát még a régi mondást idézve bőven van még egy ember, akit el lehet vinni szavazni, feltéve, hogy az ember előtte megkérdezi, hogy kire is akar szavazni. Nem mindenkit kell elvinni, csak ha jó irányba akar szavazni." Aztán: „Történelmi lehetőséget mulaszt az el, azt is meg merem megkockáztatni, utóbb bánni fogja, aki ezt a kétharmadot nem akarja támogatni. Viszont történelmi emlékekkel fog rendelkezni az, aki ebben a kampányban részt fog venni és utóbb elmesélheti magának és a családjának, hogy ő is hozzájárult, hogy egy erős, nemzeti érdekeket követő kormánya lehessen az országának, amely felhatalmazást kap a változtatásra minden szükséges területen.”

És írjuk még ide a Nézőpont Intézet Alapítvány („a társadalmi felelősségvállalás jegyében a Nézőpont Intézet ZRt. 2008-ban létrehozta a nevét viselő alapítványt, mellyel non-profit célokat kíván szolgálni, a konzervatív-szabadelvű értékrend” és „az emberi méltóság tisztelete, a jogállamiság, a teljesítményelvű verseny, a nemzeti szolidaritás és a kompetens vezetés” jegyében) kuratóriumának beszédes névsorát: elnök Dr. Martonyi János, a tagok: Vitézy Zsófia, Lánczi András, Ablonczy Balázs és Mráz Ágoston Sámuel.

Most pedig megalakult a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Egyik tulajdonosa Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány vezetője, másik tulajdonosa Heim Péter, az Atticus Investments Zrt. vezérigazgatója, aki egyben az igazgatóság elnöke is. A felügyelőbizottság elnöke Lantos Csaba, az OTP Bank korábbi vezérigazgató-helyettese, az FHB felügyelőbizottságának elnöke, a kutatási igazgató Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke (lásd a Professzorok Batthyány Köre – elnökségi tag: Mellár Tamás – legutóbbi veretes szövegét).

Giró-Szász András a Stump István nevével fémjelzett Századvég Alapítvány régóta keresett politikai elemzője. A médiában rendszerint vele (meg az alapítványelnök Stumpf Istvánnal) szokták kiegyensúlyozni azokat a „baloldalinak” tekintett „politológusokat”, akik általában csak motivációjukban különböznek a jobboldaliaktól: ők nem Fidesz-közeli elemzőként mondanak évek óta rossz közhelyeket vagy ritkán helytálló bírálatokat a baloldali-liberális kormánykoalícióról. (Mielőtt bárki félreértené: az érvényes mondatokat és a gyakran helytálló bírálatokat hiányolom.) Érdekes epizód, hogy a Századvéget és a képviseletében elemző Giró-Szászt az akkoriban alakult Nézőpont Intézet szorította ki a HírTv-ből.

A másik tulajdonosra, Heim Péterre nem vesztegetnék szót, így is túl sokat szántam rá tavaly nemlétező szabadidőmből. Egy rövid passzust idéznék csak a Mozgó Világban 2009 áprilisában megjelent írásomból: „..ha egy közgazdász, bankár, elemző annyira meg van győződve a saját szakmai álláspontja igazáról, mint manapság ez nálunk dívik, az őt ért bírálatok visszautasításában nem különböztethet aszerint, hogy az melyik politikai oldaltól érkezett. Normális esetben ugyanis nem a politika a viszonyítási pontja, hanem a saját szakmai meggyőződése. Bárkivel szemben megvédi. Gyurcsánnyal szemben is, Orbánnal szemben is. Ha mégsem, ha különböztet, akkor politikát csinál. Ha csinál, hiteltelen a szakmai véleménye. Akár titkos politikai ambíció, akár gazdasági érdek vezérelte törleszkedés, akár személyes sértettség, akár gyávaság dolgozik a háttérben, nem szuverén ember többé, és amikor a nyilvánosság elé ekként áll ki, hazudik. Éppúgy megtéveszti a kiszolgáltatott és eligazításra váró embereket, ahogy azok a politikusok, akiket naponta becsmérel az állítólagos hazugságaik miatt.”

Tanulság: figyeljenek jól oda a Századvég Gazdaságkutató Zrt-re!

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!