rss      tw      fb
Keres

Fidesz: sokkal rosszabb a gazdaság helyzete a vártnál - rendszerszintű módosításra jövőre van esély adóügyben

MTI 2010. március 30., kedd 14:00

A Fidesz alelnöke szerint ahogy közeledik a választás időpontja, egyre több olyan adat lát napvilágot, amely azt bizonyítja: a gazdaságról és az államháztartásról eddig feltételezett kép sokkal rosszabb annál, mint amit korábban gondoltak.

Varga Mihály az ellenzéki párt keddi elnökségi ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar gazdaság valós helyzete rosszabb annál, mint amit a kormány mutat a közvélemény számára.

Példaként említette az Állami Számvevőszék jelentését, amely szerint nagyon magas kockázata van az államháztartás több bevételének. Az áfa és a jövedéki adó közepes kockázatú, a társasági adó, a hitelintézeti járadék, az eva és a regisztrációs adó pedig igen magas kockázati tartalmú bevételnek minősül. Csak ezek az elmaradó adóbevételek 120-150 milliárd forinttal növelhetik az államháztartás hiányát - ismertette a volt pénzügyminiszter.

Rámutatott, hogy a Költségvetési Tanács jelentése is azt tartalmazza, hogy az elmaradó adóbevételek 160 milliárd forintnyi vagy afölötti kieső tételt jelentenek az eddigi ismeretek szerint.

Mindez azt mutatja, hogy a kormányzati gazdaságpolitika csődöt mondott - értékelte Varga Mihály, aki szerint "újabb és újabb csontvázak esnek ki a szekrényből". Úgy véli, a gáz árának tíz százalékos emelése is azt mutatja, hogy a kormányzat érzéketlen arra a helyzetre, amelyben az emberek ma élnek.

A politikai változás szükségessége tehát még indokoltabb, mint a korábbi hetekben, hónapokban - közölte a politikus.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz, ha kétharmados többséget szerez a parlamentben, tervezi-e, hogy hozzányúl érdemben az önkormányzati rendszerhez a feladatokat és a finanszírozást illetően, Varga Mihály úgy válaszolt: ahhoz, hogy a Fidesz kormányon hozzá tudjon nyúlni e rendszerhez, "az átadás-átvételkor képbe kell kerülni". Ez a kérdés tehát a választások után lesz aktuális - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz szerint a gázár tekintetében mit kellett volna tennie a kormánynak, ha a piaci folyamatok indokolják az emelést, a volt pénzügyminiszter azt mondta: a Fidesz nem tartja elfogadhatónak, ami a gázár emelésénél történt; a kormányzat egy bonyolult szakmai képlet alapján határozta meg a gáz fogyasztói árát, "amely jóval felette van" az idei évre tervezett inflációnak. A gáz ára éppen az az ár, amelynek nincsen világpiaci ára, hiszen egyéb költségektől is nagymértékben függ - fejtette ki. Véleménye szerint tehát az az indok, hogy a piac kényszeríti ki az emelést, nem állja meg a helyét.

Közlése szerint egyébként az is az átadás-átvételnek lesz majd a kérdése, hogy lehet-e változtatni a gázárképleten.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen terve van a Fidesznek, kormányra kerülve hogyan érné el, hogy valóban csökkenjenek a devizahitelek törlesztőrészletei, Varga Mihály kifejtette: egy gyenge kormány nem tudja megvédeni az embereket attól a kiszolgáltatottságtól, amely most a pénzintézetekkel szemben fennáll. Erős felügyelet, erős kontroll kell és egy olyan kormányzat, amely mindent megtesz azért, hogy az embereken csak az indokolt költségeket számolják el a bankok - mondta.

A pénzintézetek jelenleg elfogadhatatlan magatartásán változtatni kell, de ezen csak egy határozott kormányzati magatartás tud módosítani - vélekedett. Hangsúlyozta: a felügyelet, illetve a mögötte lévő kabinet magatartását úgy kell átalakítani, hogy hajlandó legyen konfrontációt vállalni akár bankokkal szemben is.

***

Rendszerszintű módosításra jövőre van esély adóügyben
MTI 2010. március 30., kedd 14:13

Varga Mihály szerint lehetnek olyan kisebb adótételek, amelyek esetében már idén is lehet változtatni, rendszerszintű módosításra azonban csak jövőre van lehetőség az adórendszerben.

A Fidesz alelnöke pártja keddi elnökségi ülése után tartott tájékoztatóján kérdésre kijelentette, az irány világos: a Fidesz adócsökkentésben gondolkodik, ez teremt majd ugyanis lehetőséget arra, hogy több munkahely legyen. Az ütemezésére pontos választ azonban csak akkor lehet adni, ha megtörténik az átadás-átvétel, és kiderülnek esetleg olyan tételek, amelyeket korábban nem ismertek - hangsúlyozta.

Tekintettel a munkanélküliek magas számára, már idén hozni kell olyan lépéseket, amelyek a munkahelyteremtés érdekében születnek: nemcsak gazdaságfejlesztési intézkedéseket kell hozni, nemcsak a bürokráciát kell csökkenteni, hanem módosítani kell az adótételeken is - mondta Varga Mihály, aki rendszerszintű változásra azonban csak jövőre lát esélyt.

Kiemelte, nem követhetik el azt a hibát, mint amit a jelenlegi kormány tett, hogy két-három hetente volt egy adótörvény-módosítás a parlament előtt.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a Magyar Televízióban közölte: a Fidesz arra készül, hogy ha kormányra kerül, akkor még idén adót csökkent, az pedig "kellemetlen meglepetésként" érné, ha ezt nem tudná megtenni. Hasonlóan Varga Mihályhoz, Navracsics Tibor is hangsúlyozta ezzel kapcsolatban: kérdés, milyen állapotban lesz az átadás-átvétel után a költségvetés.