rss      tw      fb
Keres

2002. január 15. – Könyv jelent meg Orbán Viktorról

8 éve, ezen a napon…


… bemutatják Kende Péter A Viktor című botránykönyvét

A könyv záróvicce:
„Kövér László kiballag a tópartra, ahol Orbán Viktor pecázni szokott. Döbbenten látja: a miniszterelnök egy már lefejezett aranyhalnak tisztogatja le a pikkelyeit.
- Atyaúristen, Viktor, mit csinálsz? - kérdi Kövér kiabálva.
- Mit? Halat pucolok - felel ő.
- De hiszen ez aranyhal, Viktor!
- Igen, az - dörmög Orbán, és egykedvűen kapargat tovább.
- De Viktor! - hüledezik Kövér -, hát ettől kérhettél volna három dolgot is!
- Már kértem."

2002. január 16.
Index: Könyv jelent meg Orbán Viktorról

A Viktor címmel írt könyvet a miniszterelnökről Kende Péter. A mű bemutatóján a szerző azt mondta: azért ragadott tollat, mert rájött, más nem fogja megírni ezt a portrét. Nem politológiai elemzést akart publikálni, hanem "közönségkönyvet" készített arról, hogy kicsoda is valójában Orbán Viktor. A szerző szerint ugyanis a miniszterelnök személyisége - ellentétben a közkeletű felfogással - nem is olyan bonyolult. A könyv bemutatóján felmerült, hogy kell-e bátorság egy ilyen könyv megírásához. Kende Péter azt mondta: sokan megpróbálták lebeszélni, de ő "megtette a szükséges óvintézkedéseket". Az igazi bajnak azonban azt tartja, hogy ilyesmi egyáltalán kérdés lehet. Mert sokan - viccesen vagy éppen véresen komolyan - testi épségéért aggódtak ("le fognak lőni!"), márpedig kérdéses, mennyire szabad az az ország, ahol ez az első reakció annak hallatán, hogy valaki könyvet ír a miniszterelnökről.

2002. január 23.
Lelövik-e Kendét?
Részletek Pünkösti Árpád írásából

„Mesehősnek is elkelne a jobblábas alcsúti fiú, aki akaratpogácsákkal feltarisznyázva nekiindul a világnak, és meg sem áll addig, amíg a korona tövébe nem ér.”
Jó témát választott tehát dr. Kende Péter, amikor elhatározta, hogy Orbán Viktorról ír, és jó órában lépett színre a könyvével, épp a választás előtt, a mérlegelés idején. Az egyszer használatos, eldobható műnek mindez előfeltétele. Ám A Viktor több ennél. Feltehetően sikerkönyv lesz, ami mostanság persze korántsem egyértelmű értékmérő, ám ha jellemző történeteit sokat fogják is idézni (vagy inkább lopni), alapművé valószínű nem fog válni, mert ahhoz túl elegyes. Pedig minden benne van dr. Kende Péter kötetében, ami egy nagy formátumú műhöz kell. Ennél több adatot, tipikus történetet, kor- és személyiségelemzést összegyűjteni alig lehetne Magyarország regnáló miniszterelnökéről és csapatáról - a "fiúkról". Ám a tálalás, a szerkesztés, a stílus egyenetlen, meg-megbicsaklik: a felhalmozott matéria jobb, mint amit kihozott belőle.”
„A gazdag anyag olvasását segíti ugyan a "dramatizálás", de kételyeket ébreszt teszem azt az apa és a fia közti párbeszéd ("Tedd le a kezed, ha én ütlek!"). Honnan tudja ezt a szerző? És biztos, hogy a visszaemlékezők Orbán Viktorral történő szóváltásai párbeszédesíthetők?”
„A szerző arról ír, hogy egyéves munkálkodása során többen megjegyezték - amikor kiderült, miről akar írni -, hogy lelövik. Majd meglátjuk, mondhatnánk cinikusan, hiszen ha furcsa körülmények között (nyomda visszalépése, fotós kérése: a neve ne jelenjen meg, APEH-ellenőrzés) született is a nem egy maffiaízű Fidesz-történetet felvonultató kötet, talán mégsem pisztollyal íródik róla a műbírálat. Noha az egész kötet úgy is olvasható, hogyan bolsevizálódik el egy szép reményekkel várt párt.”

2002. január 24.
A Népszava a hazai bestsellerlistáról

„Az utóbbi hetek - különböző terjesztőknél mért – eladási adatainak tanulsága szerint a hazai könyvpiacon a nemzetközileg is bestsellernek számító művek mellett a politikai tárgyú, elsősorban a kormánytagok pályáját, magánéletét elemző-leleplező könyvek számítanak sikeresnek. A listákat - az irodalmi művek közül – a filmbemutató miatt is érdekesebbé váló Harry Potter-könyvek, valamint a mára már legendának számító A Gyűrűk ura trilógia vezeti. A Tolkien-mű jelenleg nem is kapható, az Európa Kiadó a közeljövőben adja közzé az újabb kiadást. Mindezeknél komolyabb érdeklődést Petőcz György Csak a narancs volt című kötete váltott ki, amelyben a Fideszből kivált politikusok vallanak a pártról. A másik abszolút siker Kende Péter A Viktor című könyve.


2002. január 27.
Orbán Viktor a Vasárnapi Újságban
Részletek

Haeffler András: Ha már a porfelhőről van szó, Papp Istvánné Budapest VIII. kerületi lakos hallgatónk, és még jó néhány más hallgatónk kérdése. Megjelent Orbán Viktor miniszterelnök úrról egy könyv, amelyben nyomdafestéket nem tűrő rágalmak és mocskolódások vannak, nyilván a Kende könyvre gondol. Most vagy később reagál-e rá, egyáltalán reagál-e rá?

Orbán Viktor: Nem nagyon szívesen reagálnék rá. Belelapoztam ugyan, bár az édesanyám azt mondta, hogy ne tegyem. Azt mondta, hogy csak fájdalmat fog okozni, ugyanis mindent, ami egy ember életében fontos, azt gyaláz és támad. Szerencsére azért nem olvastam el annyira, hogy el tudjam dönteni, vajon édesanyámnak igaza van-e, de hát kétségtelen, hogy amit eddig hallottam felőle, az nem túl bíztató. Azt tudom mondani a hallgatóknak, hogy úgy érzek én is, ahogyan ők éreznének az én helyemben. Képzeljék el, hogy egyszer csak az ország nagy nyilvánossága előtt mindent megtámadnak, ami fontos a számukra. Megtámadják az emberi méltóságot, megtámadják az ember szüleit, édesapját, édesanyját, a testvéreit, a gyerekeit, a feleségét, a barátait, szóval mindent, ami az ember életét széppé teszi, minden kapcsolatot, ami valami emelkedettséget és nemességet hoz az ember életébe, azt egyszerre veszik tűz alá. Az ilyesmi elszomorítja az embert. Szerintem lesz majd még olyan idő Magyarországon, amikor ez a hang eltűnik és nem gondolja senki azt, hogy a hatalom megszerzése érdekében szabad átgázolni minden emberi méltóságon. Szóval lesz még olyan idő, amikor a család, a gyermek, a barátság, az ismét szent és támadhatatlan lesz majd Magyarországon.

Haeffler András: Hadd idézzek erre egy DS jeligére egy levelet írt egy 58 éves két gyereket egyedül felnevelt asszony, aki ma sem meri leírni a nevét. Azt írja, hogy elegáns, hogy nem válaszol a rágalomözönre, de ezt sok tájékozatlan ember beismerésnek veszi és ezután jobban elhiszi a másik oldal hazug híreit. Több gyakoribb kapcsolat kellene a mindennapi emberekkel, hogy személyesen tudjon cáfolni, ha már nincs erre a célra egy kormánylap.

Orbán Viktor: Nehéz kérdés ez. Mennyi időt kell az embernek kitalált történetek, rosszindulatú, kiagyalt történetek cáfolására fordítania, mert ha túl sokat foglalkozik ezzel, akkor mikor fog dolgozni? Végül is engem azért állítottak a mostani munkahelyemre a választók, hogy az ország fontos ügyeivel foglalkozzam. Segítsek megoldani az ő problémáikat, teremtsek lehetőséget az ő számukra, hogy boldogulhassanak. Most ha ehelyett én a saját sebeimmel foglalkozom, akkor lehet, hogy nem vagyok alkalmas, vagy nem lennék alkalmas arra a munkára, amivel megbíztak. Tehát itt valami kényes egyensúlyt kell eltalálnia az embernek. Nem könnyű ez. De hát én továbbra is csak azt tudom mondani Önöknek, hogy Magyarországon miniszterelnöknek lenni az ma ezzel jár, viselni kell, bírni kell, ki kell tartani és üzenem a hallgatóknak, hogy én viselem, kibírom, ki is tartok és szeretném folytatni azt, amit közösen elkezdtünk. Tehát semmi okunk arra, hogy egy-egy ilyen támadás miatt lógassuk a fejünket.

2002. január 31.
MSZP-kongresszus: Váltóláz
Részlet a Magyar Narancs írásából

„Magabiztos, egységes, kormányképes párt benyomását keltette szombati kongresszusán a legnagyobb ellenzéki párt. Egyértelművé vált, hogy nem változik a tavaly kialakított stratégia: Medgyessy Péter, Kovács László és Horn Gyula továbbra is egyenlő szerepet kap a választási kampányban. Továbbra is titok maradt azonban, hogy egy esetleges győzelem után kik foglalhatnák el a szocialista kormány miniszteri székeit. Április után az MSZP tervei szerint létrejöhetnének a jelenlegi kormányzat vitatott ügyeit kivizsgáló azon parlamenti bizottságok, amelyek megalakulása a mostani többség ellenállásán bukott el. A kongresszuson egyébként a könyvárusnál A Viktor című könyv, a büfében a rántott húsos szendvics fogyott a legjobban.”
„Kovács beszédét a küldöttek percenként szakították meg tapssal, különösen a sűrűn elhangzó ’Orbán Viktornak mennie kell!’ mondat után. A legdörgőbb taps mégis akkor csattant fel, amikor a szónok Horn Gyula nevét említette, aki ’fáradhatatlanul dolgozik a párt győzelme érdekében’ - és majdnem ekkora tetszést váltott ki az SZDSZ mint lehetséges koalíciós partner megemlítése is.”
„A küldöttek szavaztak a módosított választási programról és a politikai nyilatkozatokról is: bemutatták az MSZP egyéni képviselőit, majd az összejövetelt ’népszerű előadók zenés-táncos show-műsora’ zárta. Az Internacionálé eléneklése ezúttal elmaradt. Volt könyvdedikálás is: átlag minden tizedik küldött Kende Péter A Viktor című könyvével szaladgált a hóna alatt, némelyikük egyszerre három példányt akart dedikáltatni a szerzővel.”

2002. február 4.
Kende szerint felvásárolják A Viktort

Kaptam olyan információkat, hogy könyvesboltokban megpróbálják felvásárolni A Viktor című könyvet, sőt már a bolti megjelenését is meg akarják akadályozni azzal, hogy a nagykereskedőknél jelentkeznek be - nyilatkozta a Népszabadságnak a miniszterelnökről szóló kötet szerzője, Kende Péter. Az író szerint az Auchanban és a Tescóban is volt példa arra, hogy az összes könyvet meg akarta venni valaki. Arra a kérdésre, hogy szerinte kik a titokzatos vásárlók, Kende közölte: nem tudja, de nem bonyolult elméleti feladvány, hogy mi lehet a nagy tételű vásárlások hátterében.
Kende elmondása szerint egy egyetemi professzor azzal hívta fel, hogy Pécsett és Szegeden csak előjegyzés alapján lehet a könyvhöz jutni, ehhez pedig nevet és lakcímet kérnek. A könyv első kiadása két nap alatt elfogyott, a harmadik utánnyomásnál tartanak. A könyv kiadójánál az APEH vizsgálatot tartott, a Magyar Televízió pedig a kötet megjelenése után közölte az íróval - Kende Péter tulajdonos abban a cégben, amely a Slágertévé című produkciót készíti -, hogy az előzetes megegyezés ellenére mégsem hosszabbítják meg a műsor szerződését.

2002. február 6.
Ölni a Fideszért
Részletek Tóta W. Árpád írásából

Mint minden felütésnél, itt is elfér a pontosítás. 'A Viktor' elsősorban nem Orbán életrajza, még csak nem is hagyományos jellemrajz. Sokkal inkább párttörténet, klántörténet; a jelenkorba tartó közelmúlt tematikus naplója. S ebben egyedülálló, mert a jövő bizony nem mostanában kezdődött el, de a jövő kovácsai ritkán és vonakodva elemzik múltjukat, annak ellenére, hogy mások múltjára élesen és szívesen emlékeznek.

Kende Péter könyve persze nem véletlenül és főleg nem ok nélkül fest csoportképet. A szerző meggyőződése, hogy Orbán Viktor telepes élőlény, s kizárólag Kövér Lászlóval és Simicska Lajossal együtt érthető meg - a hungarodakota folklórban ezt úgy mondják: madarat tolláról.”

„Kövér László - akit Kende Orbán tudatalattijaként kezel - legalább annyira főszereplő, mint a miniszterelnök. Az itt megismerhető - alaposan körbedokumentált - komplexusokkal terhelt akarnok, aki brutalitással és gátlástalansággal próbál fölébe kerekedni a kultúremberek ’cizellált dumájának’, az önértékelését mindig más ellenében építő zsarnok valóban az a személyiségtípus, akiben valahogy elvékonyodott az állat fölötti réteg. Aki büszkén jelenti ki: ő akár ölni is hajlandó a Fideszért. Vele kapcsolatban olyan jelenetek kerülnek elő, amelyekről nyilvános szereplései alapján legfeljebb azt gondolhattuk: ezt tenné, ha merné. Ha mindez igaz, akkor tévedtünk: meri.”

„Nyilvánvaló, hogy az itt leírt esetekhez kapcsolódnak olyan bizonyítékok, amelyek szükség esetén alátámasztják a vádakat; Kende annál dörzsöltebb detektív, hogy ne maradna a mandzsettájában egy-két pakli ász. Mi több: sok-sok mandzsettában ott lapulnak azok a kártyák, hiszen az események jó része többé-kevésbé nyilvánosan zajlott. Mindenesetre az APEH már megindította a nyomozást Kende ellen, ami arra utal: akár igaz, akár nem, a módszerek maradtak a régiben.

S ha igaz? Akkor körülbelül az van, hogy egy agresszív pszichopata szekta kezében van a hatalom, és még akkor is ki kell csavarni a kezükből, ha utána a mérgesgombák veszik át a kormányzást Magyarországon. A stílusra érzékenyek már eddig is felfogták: ezek a fiúk addig bizonygatták, hogy az övék a nagyobb, amíg ők maguk is azzá váltak.”

2002. február 14.
Kende nem tarthat előadást az ELTE-n
A szerző a múzeum-kertben beszélget a hallgatókkal

Kende Péter, A Viktor című nagy vihart kavart könyv szerzője nem tarthat csütörtökön előadást az ELTE-n - döntött az intézmény rektora. Klinghammer István a határozatot azzal indokolja, hogy az egyetemtől független bölcsészkar hallgatói önkormányzata nem tarthat rendezvényt az intézményben, csak akkor, ha termet bérel. Az ELTE rektora hangsúlyozza, döntését nem politikai okok motiválták…  hiszen a hallgatói önkormányzat, tehát egy egyetemi szervezet által március 19-re szervezett fórumot, amelyen Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt a vendég, megtartják.
A beszélgetést az a Szocialista Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége [1]szervezte, amely a napokban a templomi szentbeszédek "szondázásával" hívta fel magára a figyelmet. Kalmár Szilárd, a szövetség ügyvivője úgy nyilatkozott, hogy a találkozót a bölcsészkar hallgatói önkormányzata is támogatta, így az már szerinte egyetemi rendezvénynek minősül. Kalmár megdöbbentőnek nevezte, hogy az egyetemen Csurka István, a MIÉP elnöke minden aggály nélkül tarthatott előadást, miközben az általuk szervezett, Kende Péterrel tartandó beszélgetésre nem kerülhet sor.
Kende nem lepődött meg, "nem érte váratlanul a lépés, hiszen a Magyar Nemzet szerdai számában a rektor nyilvánosan is nemtetszését fejezte ki a rendezvény miatt". Kende kijelentette: "a Gólyavárba ugyan nem tehetik be a lábukat, a rendezvényt azonban valamilyen formában csütörtökön mégis megtartják. Ha másként nem megy, akkor a múzeum-kertben beszélget el az érdeklődőkkel".

2002. február 15.
Rendkívüli Fidesz-sajtótájékoztató

A Fidesz szerint a szocialisták jól szervezett, alantas rágalomkampánya áll az utóbbi hetek történései mögött, amelyekkel a vezető kormánypárt politikusait igyekeznek lejáratni.
Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke szerint az ellenzéki kampány mélypontjára érkezett. Áder János házelnök, a párt alelnöke azt mondta, hogy az MSZP "furkósbot-kampánya" mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ennek részeként említették a miniszterelnökről megjelent könyvet, a debreceni fideszes polgármesterről megjelent rágalmazó cikket, Schmidt Mária, a XX. és XXI. Század Intézet főigazgatója életveszélyes megfenyegetését, egy pornóújság írását a kormányfőről és környezetéről, illetve azt az újságírók között terjesztett, fénymásolt szöveget, amely Deutsch Tamás ifjúsági és sportminisztert rágalmazza.
Áder János véleménye szerint kampánykönyvvé vált Kende Péter Viktor című kiadványa.
Álláspontja szerint nem véletlen, hogy a könyv bemutatóján jelen volt az MSZP elnöke, a szerző díszvendégként szerepelt a szocialisták kongresszusán, az MSZP ifjúsági szervezetének egyik tagja pedig rendszeresen szervezi Kende Péter "haknijait".
Pokoni Zoltán szégyennek nevezte a rágalomhadjáratot. Kritizálta, hogy annak kiötlői nem csak a Fidesz politikusait, hanem hozzátartozóikat, munkatársaikat sem kímélik.
Áder János álláspontja szerint a rágalomkampány nemcsak az érintettek, de "valamennyiünk méltóságát sérti".

2002. február 18.
Kende bocsánatkérést vár Áder Jánostól

A Viktor című könyv állításait eddig egyetlen pontban sem cáfolta Áder János és csapata - nyilatkozta a Népszabadságnak a kötet szerzője Kende Péter annak kapcsán, hogy a szocialisták "furkósbotkampánya" részeként emlegette a könyvet Áder János Fidesz alelnök, a parlament elnöke. Kende a lapnak úgy fogalmazott: csak annyira tellett, hogy "hiteltelen gyalázkodásnak" minősítsék az írást.
Vélekedése szerint APEH-ellenőröket küldtek rá, kirúgatták a Magyar Televízióból és megpróbálták megszervezni könyve felvásárlását. Áder azt is felrótta pénteki tájékoztatóján a botránykönyv írójának, hogy "az MSZP ifjúsági szervezetének egyik tagja rendszeresen szervezi Kende haknijait". Kende leszögezte: fellépéseit nem szervezi senki, mert azok ingyenesek, így elvárja Áder Jánostól, hogy tárja nyilvánosság elé bizonyítékait, vagy pedig kérjen bocsánatot alaptalan kijelentéseiért.


Két kései ábrázolás 2006-ból - Forrás: forum.index.hu

2002. február 19.
Hogyan írjunk politikai botránykönyvet?
Gyors siker dr. Kende Péter receptjével
Részlet Szily László írásából

„A politikai leleplező irodalom eddig nem számított a könnyű pénzkereset adekvát módjának, ám a zseniális doktor a műfajt megszabadította azoktól a történelem során rárakódott kellemetlen ballasztoktól (tények feltárása, vélemények ütköztetése, kulcsszereplők megszólaltatása), amelyek eddig megakadályozták, hogy gyakorlatilag bárki képes legyen leleplező könyvet írni, majd abból jó nagyot kaszálni.
Az Index gazdasági rovata semmit sem szeretne jobban, minthogy minden olvasójának bőrkeményedés nőjön a hüvelykujján a bankjegyek számolgatásától, ezért most Önnek is megadjuk a lehetőséget, hogy néhány nap alatt összeállítsa saját botránykönyvét. Válasszon egy politikust, tanulmányozza gondosan módszertani útmutatónkat, aztán hajrá!”

„A kategóriateremtő dr. Kende-kötet elolvasása után és annak az információnak a birtokában, hogy a tényfeltárás doktora meghívott vendég volt az MSZP kongresszusán, könnyű lenne azt feltételezni, hogy a könyv szocialista megrendelésre készült. Elolvasása után azonban az ép gusztusú olvasó úgy érzi magát, mint az Index gazdasági rovatának leendő munkatársa, amikor a zajdai laktanya egy körletében a szomszéd ágyon heverő meztelen honvéd egyszer csak gyertyába állt, majd rövid matatás után meggyújtotta a saját fingját. Ez talán mégsem fog annyira jól elsülni az MSZP-nek.”

2002. február
Beszélő: Francba a labdával!
Részletek Révész Sándor írásából

„A műnek (ha szabad ezt a szót ilyen széles értelemben venni), nincs legitim tétje. Nem cél, hogy az olvasó jobban értse a világot, csak az a fontos, hogy minél jobban utálja a Viktort. És ez frusztrál minket, talán nem keveseket, akik sok mindent értenénk szívesen, amit nem értünk, de azért eleget értünk ahhoz, hogy a Viktor iránti érzelmeink dr. Kende közreműködése nélkül is jegesek legyenek.
A könyv igényesebb használatra két okból alkalmatlan. Egyrészt fölöttébb problematikus dr. Kende viszonya a tényekhez. Másrészt dr. Kende úgyszólván érdektelennek mutatkozik a közügyek iránt, ezért a Viktor politikai tevékenységének csak a formája, stílusa és öncélja foglalkoztatja őt, a tartalma alig.”

„Végül is - mi történt? Megjelent az igénytelenebb olvasó- (és választó)közönség igényei szerint lebutított könyv egy amúgy is kártékony miniszterelnökről. Nincs piac bóvli nélkül. Végül is elfogy naponta több százezer ilyen szemlélettel szerkesztett bulvárlap, ezzel együtt kell élni. A Mindentelhisz olvasók keresletéhez mindig meglesz a kínálat.
Félő azonban, hogy a könyv hősével szembeni jogos indulatok megemelik, a Magyar Televízió nemtelen bosszúja pedig megnemesíti ezt az alantas könyvet. Orbán Viktor politikai ellenfelei pedig gátlások nélkül használják majd. Hiszen kétségtelenül ártóképes, szélesebb körökben ható könyvről van szó, amely megmozdíthat egy-kétezer szavazatot...
De hát ennyiért hagyjuk el az igényesség gőgjét? Nem lenne szép. És nem is érdemes. Ilyen könyvet mindenkiről lehet írni. Azt az egy-kétezer szavazatot mindenkitől és mindenkihez át lehet mozdítani. Esetleges, hogy a bóvlifogyasztók kiről, kinek, mit hisznek el, és honnan hová mozdulnak a szavazataikkal. Aki elveti az ellenfeleire célzó bóvlit, hitelt szerez magának arra az esetre, amikor rá céloznak. Aki nem, az nem.
Miért is kellene hiteltelen könyvvel hitelteleníteni azt, akit hitelesen is lehet.”

2002. február 26.
K. Trout hozzászólása A Kende-jelenségről indulatok nélkül című topikban
„Kende írt egy könyvet Orbán Viktor miniszterelnökről, aminek óriási visszhangja lett, súlyos indulatok fakadnak mindkét oldalon.
Viszont én emlékszem egy könyvre: Végh Antal: Miért nem szeretem Horn Gyulát címmel.
Egyik könyvet sem olvastam, viszont érdekesnek találom, hogy utóbbinak szinte semmiféle következménye nem volt, nem volt körülötte hisztéria, pedig bizonyára nem pozitív színben tüntette fel Hornt.
Rengetegen szidják Kendét, olyanok is, akik nem olvasták a könyvét.
A könyv engem nem érdekel, mert ahogy nem szeretem a Fidesz szellemi rohamcsapatait, úgy nem szeretem azt sem, ha valaki ugyanazokat a módszereket alkalmazza ellenük.
A jelenség viszont, hogy Magyarország jelenlegi miniszterelnökét kritizáló írás, vagyis csak maga a kritika puszta ténye (hiszen, mint az előbb mondtam: olyanok is rendkívüli módon támadják, akik csak hallomásból értesültek a könyv tartalmáról) micsoda dühödt hisztériát váltott ki Orbán Viktort kedvelők körében - számomra ez döbbenetes.
’Politiker scheissen auch!’ vagyis ’A politikusok is szarnak!’ feliratú graffitit olvastam ausztriában.
Vegyük már észre ennek a - kicsit alpári - mondatnak az igazságtartalmát! Orbán Viktor is egy ember. Nem félisten, nem Vezér: ember. Gyarló, aki tévedhet, és téved is. Ennek nemcsak a kendei, hanem bárminemű bemutatása miért bűn mégis ma Magyarországon?”

összeállította: Mihancsik Zsófia


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!