rss      tw      fb
Keres

Jogsértő a Fidesz-KDNP "dupla műsorideje" az MTV-ben

MTI 2010. március 29., hétfő 16:34

Sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét, hogy a Magyar Televízió (MTV) "dupla műsoridőt" biztosított a Fidesz-KDNP-nek a választási műsorában, külön jelölőszervezetnek tekintve a közösen országos listát állító pártokat - mondta ki hétfőn a Legfelsőbb Bíróság (LB), helybenhagyva az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt csütörtöki határozatát.

Az OVB-hez Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke fordult kifogással. Beadványában emlékeztetett arra: az MTV március 22-én tette közzé, hogy az országos listát állító pártok milyen sorrendben mutatkozhatnak be a köztelevízióban. A sorsolás során külön pártként kezelték a Fideszt és a KDNP-t, külön napon biztosították számukra a megszólalás 25-25 perces lehetőségét.

Szigetvári Viktor arra hívta fel a bizottság figyelmét, hogy a két párt közösen állította egyéni jelöltjeit, területi és országos listáit, így a választási eljárás szabályai szerint egy jelölőszervezetnek minősülnek. Ha pedig egy jelölőszervezetnek számítanak, a dupla megjelenés sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét.

Az OVB múlt csütörtöki ülésén a kifogásnak helyt adott, megállapította, hogy az MTV megsértette a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét, és a televíziót eltiltotta a további jogszabálysértéstől.

A döntésre az MTV azonnal reagált és tudatta: elfogadja az OVB határozatát és lemondta a KDNP-vel március 30-ára tervezett stúdióbeszélgetést. A KDNP pedig bejelentette: a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak jogorvoslatért.

Az LB hétfőn bírálta el a kérelmet, és helybenhagyta az OVB döntését, eszerint a két párt egy jelölőszervezetnek minősül.