rss      tw      fb
Keres

Megtámadták az MDF országos és budapesti listáját - jogerős: nincs Nógrád megyei területi lista

MTI 2010. március 29., hétfő 16:02

Megtámadták a bíróságon az MDF országos és budapesti listájának nyilvántartásba vételét - mondta Kajdi József, az MDF szakpolitikai koordinátora hétfőn az MTI-nek.

Közölte: a párt országos listájával kapcsolatban még vasárnap, a budapesti lista ellen pedig két felülvizsgálati kérelmet is benyújtottak hétfőn délután magánszemélyek.

Hozzátette: mindkét esetben a Legfelsőbb Bíróságnak kell döntenie három napon belül.

Az MDF szakpolitikai koordinátora szerint a cél az, hogy elbizonytalanítsák az embereket, hogy az MDF-nek még mindig nincs budapesti listája.

Kajdi József elmondta azt is: nem csak az MDF pénteken elfogadott országos listáját, hanem a Jobbik, az LMP és a Civil Mozgalom még csütörtökön elfogadott országos listáját is megtámadták a bíróságon.

Kajdi József emlékeztetett arra: az MDF budapesti listáját az OVB pénteken vette nyilvántartásba, miután a bizottság az ülésén megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatát, amelyben az FVB megtagadta az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételét.

A testület hosszas vita után, 4:2 arányban döntött arról, hogy helyt ad Dávid Ibolya, az MDF elnöke által benyújtott fellebbezésnek és nyilvántartásba veszi a párt budapesti területi listáját, mivel az FVB helytelenül állapította meg, hogy az MDF-nek nincs meg a területi lista állításához szükséges 8 egyéni választókerületi jelöltje. A javaslatot az MSZP és a Fidesz-KDNP delegáltja nem szavazta meg.

Ezt követően az OVB egyhangúlag nyilvántartásba vette az MDF országos listáját is, amelyet Dávid Ibolya, a párt elnöke vezeti.

Az MTI úgy tudja, a Legfelsőbb Bíróság hétfőn dönthet az MDF országos listájáról, valamint arról is, hogy nyilvántartásba veszik-e a párt nógrádi területi listáját.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki ülésén változtatta meg a Nógrád megyei választási bizottság határozatát, és megtagadta az MDF területi listájának nyilvántartásba vételét. Az OVB fellebbezés folytán tárgyalta az ügyet. A fellebbezés szerint a Nógrád megyei választási bizottság (tvb) hétfő este szabálytalanul vette nyilvántartásba a párt megyei listáját, ugyanis - mivel Eötvös Mihály még a területi lista bejelentése előtt visszalépett a jelöltségtől - nem volt meg a pártnak a listaállításhoz szükséges két jelöltje. A párt az OVB határozata ellen bírósági felülvizsgálatot kért a Legfelsőbb Bíróságtól.

***

LB: jogerősen nincs területi listája az MDF-nek Nógrádban
MTI 2010. március 29., hétfő 16:25

Nincs Nógrád megyei területi listája a Magyar Demokrata Fórumnak, miután a Legfelsőbb Bíróság (LB) hétfői ülésén helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt csütörtöki határozatát, amelyben az OVB megtagadta a párt nógrádi listájának nyilvántartásba vételét.

Az MDF március 22-én jelentette be területi listáját a Nógrád megyei területi választási irodánál, a bejelentéshez csatolták - többi között - a két, Nógrád megyei országgyűlési egyéni választókerületben állított jelölt nyilvántartásba vételéről szóló igazolásokat. A listaállítást megalapozó jelöltek egyike - Eötvös Mihály, a párt alelnöke - azonban március 21-én visszalépett. (Nógrád megyében négy választókerület van, két képviselőjelölt megléte kell a területi lista nyilvántartásba vételéhez.)

A Nógrád megyei területi választási bizottság (tvb) a párt területi listáját nyilvántartásba vette, arra a jogszabályi helyre hivatkozva, amely szerint "nem érinti a listaállítás jogát az, ha az egyéni választókerületi jelölt kiesett".

A tvb döntése ellen egy magánszemély nyújtott be fellebbezést. Az OVB múlt csütörtöki ülésén megváltoztatta a tvb döntését és visszautasította az MDF megyei listájának nyilvántartásba vételét, mert álláspontja szerint nem álltak fenn a listaállítás feltételei, azaz nem volt két jelöltje az MDF-nek a megyében.

Az OVB határozatának indokolásában kitért arra: álláspontja szerint a tvb területi listáról történő döntésének pillanatában kell fennállnia a jogszabályok által meghatározott feltételeknek, tehát akkor kell meglennie a szükséges számú jelöltnek is. A jelölt kiesése csak abban az esetben nem érinti a listaállítás jogát, illetve tényét, ha az adott listát már nyilvántartásba vették.

A Legfelsőbb Bíróság az OVB döntését érdemben elbírálta és helybenhagyta hétfőn. Az LB közölte: a bírói tanács szerint az OVB helyesen döntött, amikor megváltoztatta a Nógrád megyei választási bizottság határozatát és a Magyar Demokrata Fórum megyei listájának nyilvántartásba vételét visszautasította.