rss      tw      fb
Keres

Countdown – Keith Olbermann távozikMeg nem mondhatom, hogy a Galamus olvasói közül hányan nézték – akár rendszertelenül – Keith Olbermann Countdown című hírműsorát. Feltehetően kevesen. És ez így is van rendjén, de azért megemlítem, hogy amióta van Youtube és egyéb képanyag, amióta más blogok rendszeresen felteszik a fontosabb kommentárok részleteit, eléggé jól lehetett követni, miről szól, mit mond a műsor. A nap híreire tekintett vissza, főműsoridőben, este 8 és 9 óra között. Jómagam időnként kukkantottam bele, voltak napok, amikor semmi időm nem jutott rá, máskor akár jó félórát is szentelem neki.

A műsor most megszűnik, január 21-én péntek este maga Olbermann jelentette be, hogy közös megegyezéssel távozik az MSNBC-től. A Countdown őt is utolérte. Az ügy háttere bizonyára bonyolult, több vitája volt a csatorna vezetőségével, nyilván volt rajta nyomás is. Ám az is igaz, többen javasolták neki, hogy esetleg próbálja meg máshol, saját neve alatt, mivel egy ilyen felállásban függetlenebb maradhatna és anyagilag is jobban járhatna. Mielőtt bárki, akár a Galamus szerkesztői, irigyelnék helyzetét, nem lesz olyan könnyű dolga Keith-nek sem. Sem a függetlenség megőrzése, sem az anyagi siker terén. De fogunk róla hallani. Eredetileg sportriporter volt, később érett be politikai kommentátornak. Sok vitája volt, az egyik néhány hete a Gabrielle Giffords képviselőasszony elleni merénylet kapcsán alakult ki, amely kapcsán elítélte Sarah Palin erőszakos nyelvi tirádáit és néhány Fox Newsnál dolgozó ellenlábasának verbális metaforáit. Szemére hányták, hogy nyelvi fordulatait illetően ő sem ma született bárány. Bizonyára nem az, de nem mi fogunk igazságot tenni ebben az ügyben.

Jegyzetem voltaképpen azért teszem közzé, mert a 2010. február 24-i Countdown adásra kívánom felhívni a figyelmet. Akit érdekel, könnyen hozzáférhet. Ebben Olbermann saját apjának végső napjairól számolt be az egészségügyi reform egyik mellékszálaként. Több mint tízperces kommentárját azzal kezdte, hogy a hónapok óta kórházban fekvő apja arra kérte, vessen véget az életének. My father asked me to kill him. Ebből a személyes kommentárból megismerhetik, hogy milyen kvalitásról van szó és mennyire ért a szakmájához.

(Hanák András)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!