rss      tw      fb
Keres

Budai fonódó villamos - LMP: felelőtlenség lenne hagyni elveszni a támogatást

MTI 2011. január 19., szerda 13:28

Az LMP II. kerületi frakciója szerint óriási felelőtlenség lenne, ha a kerület és a fővárosi önkormányzat vitája miatt elesnének a budai fonódó villamosprojektre szánt 6 milliárd forintos uniós támogatástól.

A beruházás azért akadt meg, mert a II. kerületi önkormányzat nem adta hozzájárulását az építési engedély kiadásához.

A párt II. kerületi és fővárosi frakciójának szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az új villamosvonal gyakorlatilag minden fővárosi párt programjában megtalálható, gyorsabb utazást tenne lehetővé, kiválthatná környezetszennyező buszok tucatjait és tervezhetőbbé tenné a menetidőt. "Egyszerűen túl fontos ahhoz, hogy ne lehetne egyetértésre jutni a részletkérdésekben, mint például a megszűnő parkolók pótlásának kérdése" - közölte az LMP.

Arra kérték a II. kerület vezetőit, hogy üljenek le a fővárosi kollégáikkal, és félretéve vélt vagy valós sérelmeiket, szakmai alapon vitassák meg a projektet.

A BKK kedden közölte az MTI-vel, hogy a II. kerület még mindig nem adta hozzájárulását az építési engedély kiadásához, ezért nem tudják elkezdeni a kivitelezést. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség jelezte: ha március 31-ig nem történik előremozdulás, felbontják az 5,4 milliárd forintos uniós támogatásról szóló szerződést.

Balaton Balázs, a II. kerületi önkormányzat sajtóreferense az MTI-nek úgy reagált, hogy ugyanazokat a szakmai érveket sorolták fel Tarlós Istvánnak, mint korábban Demszky Gábornak és minden megkeresésére válaszoltak.

A budai fonódó villamosprojekt első ütemében a 17-es villamos jelenlegi vonala déli irányban két helyen kapcsolódna a meglévő hálózathoz. A Török utcán, illetve a Frankel Leó úton át a Moszkva tér felé, a Bem rakparton keresztül pedig a Batthyány téri vonallal adná meg az összeköttetést. A projekt keretében összekapcsolódó villamoshálózaton a 61-es járat Óbudáról a Bécsi út - Frankel Leó utca - Margit körút - Moszkva tér - Alkotás utca - Móricz Zsigmond körút útvonalon közlekedne a jövőben. A 19-es villamos a Bécsi út - Frankel Leó utca - Bem rakpart - Szent Gellért tér - Kelenföldi pályaudvar útvonalon, a 41-es villamos pedig a Bécsi út - Frankel Leó utca - Bem rakpart - Szent Gellért tér - Fehérvári út - Kamaraerdő útvonalon járna.