rss      tw      fb
Keres

A fiatalokról vitatkoztak a pártok

MTI 2010. március 26., péntek 12:46

A fiatalok politikai aktivitásáról, pártszimpátiáiról és a hallgatói önkormányzatok működéséről is eltérően nyilatkozott a Fidesz, a Jobbik, az LMP, az MSZP, az SZDSZ, valamint a Bokros Lajos Baráti Társaság képviselője egy pénteki budapesti rendezvényen.

A Politológus Hallgatók Országos Egyesületének konferenciáján Szávay István, a Jobbik képviselőjelöltje, Vágó Gábor, az LMP választmányi tagja és Szabadai Viktor, az Új Generáció elnöke is azt mondta: az utóbbi két évben egyre több fiatal kezdett érdeklődni a politika, elsősorban az új pártok iránt.

Kocsis Richárd, a Bokros Lajos Baráti Kör elnöke elmondta, egyesületük megalapítását ugyancsak az a szándék motiválta, hogy a közügyekről vitatkozó fiatalok "álljanak fel a kocsmaasztaltól, lépjenek a tettek mezejére", leváltva azokat a politikusokat, akik "sok mindent elszúrtak" az utóbbi években.

Oroszvári Péter, a Societas elnökhelyettese, a szocialista párt képviselőjelöltje szerint azonban a fiatalok politikai aktivitása továbbra is csekély. Ráadásul, mint mondta, Ausztriában, ahol a választójogosultság korhatárának csökkentésével kívántak ezen változtatni, a szélsőségesek profitáltak belőle.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője arról beszélt: a fiatalok politikával szembeni bizalmatlanságának oka, hogy a pártok magukról beszélnek, és nem az ifjúság problémáiról. Szerinte ez történt a pénteki rendezvényen is.

Ahol hosszabb vita bontakozott ki a pártok támogatottságáról.

Szávay István, a Jobbik alapító tagja azt mondta: pártjának népszerűsége a fiatalok körében már a Fidesz támogatottságát közelíti. Cser-Palkovics András szerint azonban a Jobbiknak akad még tennivalója, mivel a fiatalok között a Fidesz előnye ugyanolyan stabil, mint a társadalom egészében.

Másképp nyilatkozott a szocialista Oroszvári Péter. Szerinte a Jobbik a fiatal választók táborában valóban beérte, sőt, talán meg is előzte a Fideszt, amin csak úgy lehetne változtatni - folytatta -, ha a demokratikus pártok "falat húznának" a szélsőjobboldal köré.

Vita alakult ki a résztvevők között a felsőoktatási hallgatói önkormányzatok működéséről is. A korábban egyaránt HÖK-vezetőként tevékenykedő, a jelenlegi képviseleti rendszert jónak tartó Szávay Istvánnal és Kocsis Richárddal szemben Vágó Gábor az alulról szerveződő diákmozgalmakat támogatná, Oroszvári Péter pedig a pártokhoz kötődő ifjúsági szervezetek egyetemi megjelenését tartaná kívánatosnak.

A rendezvényre meghívták Makay Zsoltot, az MDF választmányi elnökét is, ő azonban lemondta a részvételét.