rss      tw      fb
Keres

Jogerősen bejegyezték a Vidéki Újságírók Magyarországi Egyesületét

MTI 2010. március 26., péntek 12:41

Jogerősen bejegyezték, így legitimmé vált és megkezdheti tagtoborzását a Vidéki Újságírók Magyarországi Egyesülete (VÚME) - tájékoztatta Tar Mihály, az új szervezet elnöke pénteken az MTI-t.

Mint kifejtette, több hónapos jogi procedúra után sikerült a bíróságon bejegyeztetni az újságírók és intézményi kommunikációfelelősök új szakmai és érdekvédelmi szervezetét, amely 2009. szeptember 29-én alakult meg Siófokon tíz, az ország különböző településein dolgozó alapító taggal. A tagtoborzást csak most kezdhetik meg, de már sokan érdeklődtek, illetve jelezték belépési szándékukat.

Tar Mihály szerint az újságírók jelentős része, főként a vidékiek igen kiszolgáltatottak és magukra vannak hagyva munkáltatóikkal szemben, amire a létező, budapesti központú újságírói szakszervezetek kevésbé érzékenyek, ezért volt szükség egy új érdekvédelmi szerveződésre.

Az egyesület elnöke úgy fogalmazott: a VÚME nemcsak a vidéki, hanem a fővárosi csatlakozók érdekeit is képviselni kívánja, neve - miszerint "vidéki" - a földrajzi kiterjedésre utal és egyfajta dacot jelez a "Pestország"-jelenséggel, vagyis a minden téren jellemző főváros-központúsággal szemben.

A VÚME nyitott, ahhoz bárki csatlakozhat, aki egyetért az alapszabályában foglaltakkal és tagfelvételi kérelmét az egyesület elfogadja. A szervezet olyan érdeklődők jelentkezésére számít, akik a sajtó valamely területén dolgoznak vagy ehhez megfelelő képesítéssel rendelkeznek, illetve kommunikációs munkatársak akár a köz-, akár a magánszférában. Tar Mihály közlése szerint az egyesület nem köti szakmai gyakorlathoz a felvételt, így kezdő, pályájuk elején álló fiatalok csatlakozását is elfogadja.

A civil egyesület a jövőben tagdíjakból, pályázati pénzekből és gazdasági tevékenységből - egyebek közt konferenciák szervezéséből - kívánja fenntartani magát.