rss      tw      fb
Keres

Alexa: nem szól semmiről a Fidesz fogyasztóvédelmi programja

MTI 2010. március 26., péntek 12:27

Az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának szocialista elnöke szerint a Fidesz fogyasztóvédelmi programja nem szól semmiről.

Alexa György pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: "a Fidesz hazudik, amikor azt állítja, hogy számára fontos a fogyasztók védelme".

A szocialista képviselő szerint az elmúlt évek kormányzati intézkedései sok, a fogyasztók pozícióit javító változást hoztak.

A semmiről ugyanakkor nehéz beszélni - mondta a Fidesz Nemzeti ügyek politikája elnevezés programjának fogyasztóvédelemről szóló részét kritizálva az MSZP szakpolitikusa.

Szerepel ugyan az említett programban egy bekezdés, amelynek Magyar termékek, áruk, termelők, fogyasztók védelme a címe, de ebből a pár sorból kiderül - mondta -, hogy a legnagyobb ellenzéki pártnak sem arról "nincs fogalma", mennyi intézkedés született az elmúlt években a fogyasztók védelmében kormányzati kezdeményezésre, sem pedig arról, hogy a fogyasztók védelméért miként lehetne tovább javítani pozícióikat. Mint kifejtette, az említett bekezdés összemossa a hazai élelmiszerpiac kistermelőinek problémáit a fogyasztóvédelemmel, megoldást pedig a kistermelői problémákra sem ad.

Az elmúlt években átalakították a fogyasztóvédelmi törvényt, az Országgyűlés elfogadta a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt, átalakult a gazdasági törvény és elfogadták az élelmiszerbiztonság felügyeletéről szóló törvényt. Újjászerveződött a fogyasztóvédelmi hatóság, bővítették jogkörét, létszámát, országos intézménnyé vált. A törvény-előkészítésbe bevonták a civil és a szakmai szervezeteket - sorolta a szocialista politikus az eredményeket.

A közös munka eredményeként jó ellenőrzési gyakorlat alakult ki, havonta 4-5 fogyasztóvédelmi akciót tartottak. Ezek alapján is elmondható, hogy Magyarországon javult a fogyasztóvédelem - közölte Alexa György.

A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a civil szervezetek nagyon fontosak a fogyasztóvédelemben, a civileket azonban a Fidesz anyaga meg sem említi. Az elmúlt években a civil szervezetek több száz millió forintot kaptak működésre és fogyasztóvédelemmel kapcsolatos tevékenységre, átlátható pályázati formában és állami segítséggel bekapcsolódtak az európai uniós pályázati rendszerbe is.