rss      tw      fb
Keres

Hogyan működne egy Magyarország elleni gazdasági bojkott?A kormány szerint Magyarországot támadja a külföldi sajtó. Erről szó sincs, nem az országot kritizálják. Még a Washington Post is gondosan hangsúlyozza, hogy a kormány politikájával van gond, és Orbán Viktor személye a probléma. Az a kommunikációs trükk, amellyel a Fidesz a kormány elleni kritikát Magyarország elleni támadásként állítja be, elmérgesíti a helyzetet, azt jelzi, hogy a fideszesek nem hajlandók érdemben tárgyalni a kifogásokról. Ellehetetlenítik saját helyzetüket.

Az amerikai sajtó már megpendítette a politikai bojkott lehetőségét, de eddig gazdasági szankciókról nincs hír. Azok különben sem kormányszinten történnének, hanem egyes csoportok, vállalatok vagy helyi hatóságok bojkottálnák a magyar vállalatokat, és a bojkottok különféle formákban valósulnának meg.

Nemrég Schwarzenegger kormányzó elfogadta azt a kaliforniai vonattender-törvényt, amely szerint csak olyan vállalatok pályázhatnak, amelyek nem álltak kapcsolatban a második világháború deportálásaiban részt vevő vasúttársaságokkal. Az intézkedés kizárta az esélyes SNCF francia céget. Korábban a Nestlé, a nemzetközi kávékonszern, politikai okokból bojkottálta kávévásárlásait El Salvadorból. Amikor a francia kormány ellenezte Bush elnök iraki invázióját, mozgalom indult a francia termékek bojkottjára, ami milliárdos károkat okozott Franciaországnak. Nemrég izraeli konténerek kirakását tagadták meg a kaliforniai Oakland kikötőjében, így tiltakoztak a gázai helyzet miatt.

Magyarország ügyében megeshet, hogy egyes amerikai autószalonok megtagadják az Audi TT modell átvételét, amelyet Győrben szerelnek össze. Az amerikai autógyárak támogatnák az ötletet, hiszen az import csökkentése kiemelt cél az Egyesült Államokban. Amerika egyébként az Audi egyik vezető piaca. A hatóságok megtagadhatják a Mercedes A class típusú gépkocsik amerikai forgalmazásának engedélyezését. Ez a lépés valószínűleg leállítaná a kecskeméti gyár további építését, hiszen ott gyártanák ezt a típust, amelyet elsősorban amerikai exportra szánnak.

Amerikában a bojkott legtöbbször helyi kezdeményezés. Például amikor a Sláger rádió elveszítette műsorszórási engedélyét, helyi indítványra rekord idő alatt fogadtak el elítélő nyilatkozatot.

Az amerikai bojkott- és védővám-intézkedések meglepő módon néha Magyarországot segítik. Obama elnök nemrég büntetővámot rendelt el a Kínában gyártott gumiabroncsokra, ami megbénította a Hankook kínai gyárainak exportját. Ezután kezdték bővíteni a dunaújvárosi Hankook kapacitását, mivel ebből az Európai Unióban lévő gyárból könnyebben lehet exportálni. A magyar Hankook fejlesztésbővítése Obama szankciói miatt történt.

Amerikai bojkottkezdeményezések hazánk ellen nagyon is elképzelhetőek, és negatív hatásuk a magyar gazdaságban rendkívül gyorsan felpöröghet.

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!