rss      tw      fb
Keres

Változtatás csak akkor, ha…Határozottan komikus az a kommunikáció, amelyet a kormány szóvivő- és propaganda-gépezete a médiatörvény kritikája kapcsán művel. Egyrészt összekaparnak néhány jelentéktelen védelmező megnyilvánulást, s ezt megpróbálják szembeállítani a nagy számú és nagy súlyú bírálatözönnel. Másrészt a tisztes konzervativizmussal szembenálló baloldali erők művének próbálják meg föltüntetni az utóbbit, holott az döntően konzervatív politikusok és újságírók műve. Az elmúlt napokban két újabb komikuselem került be a folyamatba.

Az egyik, hogy úgymond csak azért bírálják a törvényt, akik bírálják, mert nem ismerik, hiszen nyilvánvalóan nem is olvasták végig. De most majd le lesz fordítva angolra, abból aztán mindenki megláthatja, mi az igazság! Természetesen nem szükséges minden sort végigolvasni egy szövegben ahhoz, hogy tisztában legyünk a lényegével. Annak is lehet fogalma a Bibliáról, aki csak a Tízparancsolatot olvasta el belőle. Aki csak a gumiparagrafusokhoz rendelt büntetési mechanizmust ismeri, az is tudja, milyen a médiatörvény. A brüsszeli bizottság pedig úgyis a saját fordításából dolgozik…

A másik, hogy elkezdődött egy hezitálás: nem változtatunk, de esetleg mégis változtatunk, de mégsem változtatunk, illetve csak akkor… Természetesen nem változtatunk, először is, a kritikák hatására. Még azt képzelhetné bárki, hogy nem vagyunk tévedhetetlenek. Illetve nem vagyunk, persze, jaj dehogyis, de ezt nem más fogja majd megmondani nekünk – aki már eleve tévedésben van –, hanem majd mi meglátjuk, ha kell, a saját gyakorlatunkból! De ha az Unió olyan nagyon akarja, hát akkor egye fene, mégis, hisz’ elvégre a tagjai vagyunk!

Június végéig úgysincs tervbe véve semmilyen intézkedés, ezzel szépen átvészeljük az uniós elnökséget, utána meg majd praktizálgatunk egy kicsit, s az év végén döntünk, egy teljes év tapasztalatai alapján. És ha úgy döntünk, hogy nem kell változás, mert hiszen mindenki láthatja, mily ártalmatlan dologról van itt szó, akkor nem változtatunk – utána pedig megindulhat teljes gőzzel a gépezet!

(Lendvai L. Ferenc)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!