rss      tw      fb
Keres

A méltó példakép: CsapajevSemjén Zsolt miniszterelnökhelyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke az ATV reggeli műsorában Bolgár György kérdésére azzal indokolta a médiatörvény szükségességét, hogy a mai magyar média rossz példaképeket mutat fel az ifjúságnak, a valóságshow-k szereplőit. Pedig az ifjúságnak igazi példaképekre van szüksége. A miniszterelnökhelyettes példaképként Imre herceget, Robin Hoodot, Rózsa Sándort és Csapajevet javasolja.

Különös névsor. A sajnálatos módon korán elhalt Imre herceg kivételével sajátos gondolkodással állíthatók erkölcsi példaképként az ifjúság elé. Rózsa Sándor rabló-fosztogató betyár volt, jogi szakszóval: köztörvényes bűnelkövető. Róla vegyen példát a serdülő ifjúság a tulajdon védelme tekintetében? Robin Hood mondahős, nem valóságos személy. Egyes változatokban közönséges martalóc, másokban szabadsághős.

De a legkülönösebb javaslat a negyedik személy, az orosz katonatiszt, az októberi forradalom és a polgárháború hőse, Csapajev. Őt ugyanis még a saját hazájában sem tisztelik, egyszerűen szólva: körülröhögik. Vicceket gyártanak róla, sőt reklámfilmekben is szerepel. A humoros párbeszédek – melyekben Csapajev a csicskásával, Petykával beszélget – a műveltségviccek csoportjába tartoznak, poénjuk a szereplő éktelen butasága és tudatlansága. Már a szovjet korszakban nagyon népszerűek voltak az úgynevezett Vaszilij Ivanics (Csapajev) viccek.

Egy példa:

„Csapajev: Ha elfoglaljuk ezt a vidéket, építünk arra a dombra egy konzervatóriumot, meg arra a dombra is, meg amarra is egyet.

Petyka: Minek nekünk annyi konzervatórium, Vaszilij Ivanics?

Csapajev: Hát hogy legyen végre elég konzervünk.”

Át kéne gondolni ezt a példakép-dolgot. Át kéne gondolni az egész médiatörvényt.

(Huszár Ágnes)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!